Ανακαλύφθηκε «Ο αρχαιότερος ζωντανός οργανισμός στη Γη”

Αρχαία κομμάτια θαλάσσιας βλάστησης (φύκια) που βρίσκονται στη Μεσόγειο, θεωρούνται σήμερα ως ο αρχαιότερος ζωντανός οργανισμός στη Γη, αφού οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι 200.000 ετών. Τα τμήματα της θαλάσσιας βλάστησης της Μεσογείου είναι πολύ αρχαιότερα από το μέχρι σήμερα θεωρούμενο αρχαιότερο ζωντανό είδος, ένα φυτό της Τασμανίας, που πιστεύεται ότι είναι 43.000 ετών…

Αυστραλοί ερευνητές, που πήραν γενετικό δείγμα από τη θαλάσσια αυτή βλάστηση που καλύπτει 40 περιοχές από την Ισπανία ως την Κύπρο, λένε ότι είναι ένας από τους πιο ανθεκτικούς οργανισμούς του κόσμου – αλλά τώρα έχει αρχίσει να φθίνει λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο καθηγητής Carlos Duarte, από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, είπε ότι η θαλάσσια βλάστηση μπόρεσε να φτάσει σε αυτή την ηλικία, διότι μπορεί να αναπαραχθεί με αγενή πολλαπλασιασμό, δημιουργώντας κλώνους του εαυτού της.

“Παράγουν συνεχώς νέα κλαδιά”, είπε στη Daily Telegraph. «Εξαπλώνονται πολύ αργά και καλύπτουν μια πολύ μεγάλη περιοχή. Μπορούν να αποθηκεύουν θρεπτικές ουσίες μέσα στα πολύ μεγάλα κλαδιά τους για όταν αντιμετωπίζουν απαγορευτικές για την ανάπτυξή τους συνθήκες.”

Τα τμήματα αυτά από φύκια, βρίσκονται διάσπαρτα στη Μεσόγειο σε μια ακτίνα 10 μιλίων και ζυγίζουν περισσότερο από 6.000 τόνους.

“Αν συνεχιστούν οι κλιματικές μεταβολές, οι προοπτικές για το είδος αυτό είναι πολύ κακές», είπε.

“Η θαλάσσια βλάστηση στην περιοχή της Μεσογείου ήδη μειώνεται, λόγω των κατασκευών στις ακτές και την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού. Τα πράγματα επιδεινώνονται εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής. Καθώς θερμαίνεται το νερό, οι οργανισμοί κινούνται αργά προς μεγαλύτερα υψόμετρα. Η Μεσόγειος δεν έχει διέξοδο προς το Βορρά, αφού εκεί ξεκινά η ευρωπαϊκή ήπειρος.

“Δεν μπορούν να κινηθούν. Οι προοπτικές είναι πολύ κακές.”

Πηγή:The Telegraph

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ