Δίκες εξπρές και δήμευση περιουσιών για όσους έκλεψαν δημόσιο χρήμα

Σε δίκες-εξπρές για τις υποθέσεις των επίορκων Δημοσίων υπαλλήλων που διασπάθισαν δημόσιο χρήμα, αλλά και δήμευση των περιούσιων τους, προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Μάλιστα, για τις υποθέσεις αυτές θα χρησιμοποιείται το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο που επέτρεψε τη γρήγορη έρευνα και δίωξη του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου…

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής» , η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εξαντλήσει την αυστηρότητα στον συγκεκριμένο τομέα.

Για το λόγο αυτό, μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έλθει στη Βουλή ένα νέο σχέδιο νόμου, που θα ανοίγει τον δρόμο σε ταχύτατες διαδικασίες διερεύνησης και καταλογισμού ποινικών ευθυνών, ώστε το πολύ μέσα σε 9 μήνες έως 1 χρόνο να έχουν βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου όλοι οι επίορκοι Δημόσιοι υπάλληλοι.

Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα στους εμπλεκόμενους σε υποθέσεις εξαπάτησης ασφαλιστικών Ταμείων να επιστρέψουν όσα παράνομα εισέπραξαν. Διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν βαρύτατες διώξεις και θα δημεύονται τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επεκτείνει για όλα τα κακουργήματα που βαρύνουν τους επίορκους υπαλλήλους του Δημοσίου, τις πρόσφατες διατάξεις του ν. 4022/11, που προέβλεψε ανακρίσεις και δίκες-εξπρές για τα κυβερνητικά στελέχη (για όσα αδικήματα δεν υπάγονται στον νόμο περί ευθύνης υπουργών) και τους κρατικούς αξιωματούχους, δηλαδή το νομοθετικό πλαίσιο εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Μεγάλο πλεονέκτημα του εν λόγω νομοθετικού πλαισίου θεωρείται το ότι επιτρέπει την άσκηση δίωξης και εισαγωγή της υπόθεσης κατευθείαν σε ανάκριση, μέσα σε 4 το πολύ μήνες. Αν χρειαστεί προκαταρκτική εξέταση, αυτή δεν ξεπερνά τους 2 μήνες .

Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και κάθε άλλος κρατικός φορέας ή Αρχή, θα υποχρεούνται, όταν η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της Ανάκρισης, να παρέχουν κάθε είδους συνδρομή για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Ακόμη, ο ο ανακριτής και ο εισαγγελέας θα μπορούν να παρακάμψουν με αιτιολογημένη διάταξή τους οποιοδήποτε απόρρητο, τραπεζικό, φορολογικό, χρηματιστηριακό, «παγώνοντας» κάθε κίνηση λογαριασμού και δεσμεύοντας τα ύποπτα περιουσιακά στοιχεία των επίορκων.

Η δίκη των εμπλεκομένων θα προσδιορίζεται εντός διμήνου και δεν θα μπορεί να αναβληθεί. Εξίσου γρήγορες θα είναι και οι διαδικασίες δήμευσης και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων.

Ποιοι θα βρεθούν στις πρώτες λίστες των διώξεων

Πρώτοι στη λίστα βρίσκονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, τους οποίους εντόπισε ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, να έχουν υπέρογκες καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία, που είτε δεν είχαν δηλώσει, είτε δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους.

Ακολουθούν όσοι εντοπίστηκαν να παίρνουν συντάξεις και επιδόματα ενώ δεν το δικαιούνταν (με όσους έδιναν τις συντάξεις και τα επιδόματα, τι θα γίνει;).

Πηγή: iefimerida

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ