Για τουλάχιστον 40.000 άτομα εξετάζει η κυβέρνηση και πάλι το μέτρο της εφεδρείας σε βάθος τριετίας. Οι διαδικασίες αξιολόγησης των υπαλλήλων θα αρχίζει από τον Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει υπαλλήλους τόσο από τον στενό όσο και από τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα…
Όσο για το ποιοι είναι οι πρώτοι που θα μπουν στο στόχαστρο; Οι υπάλληλοι που δεν διαθέτουν πολλά προσόντα και υπηρετούν σε οργανισμούς που συγχωνεύονται ή καταργούνται.
Εν τω μεταξύ, οι υπάλληλοι υψηλών προσόντων των φορέων στους οποίους μπαίνει «λουκέτο» θα αξιοποιηθούν στον στενό δημόσιο τομέα, ενώ όσοι έχουν περιορισμένα τυπικά προσόντα θα μπουν σε εφεδρεία.
Στην ίδια κατάσταση θα βρεθούν και όσοι υπηρετούν με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Oι υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας για δύο ή τρία χρόνια έναντι ενός έτους που ισχύει με το υφιστάμενο καθεστώς.
Για αυτό το χρονικό διάστημα το ποσό αναπλήρωσης που θα λαμβάνουν δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη και στο οικονομικό επιτελείο μιλούν για 60% με 70% του βασικού μισθού.
Όμως με δεδομένο ότι ο βασικός μισθός έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι λόγω του ενιαίου μισθολογίου (οι συνολικές αποδοχές μειώθηκαν δραστικά λόγω της κατάργησης των επιδομάτων, αλλά οι βασικοί μισθοί είναι κατά τι υψηλότεροι), ένα ποσοστό 60% θεωρείται πιο πιθανό.