Πώς το άγχος και η κατάθλιψη συρρικνώνουν τον εγκέφαλο

Η κατάθλιψη και το χρόνιο στρες συρρικνώνουν τον εγκέφαλο μπλοκάροντας τον σχηματισμό νέων νευρικών συνδέσεων. Επιδρούν διαταράσσοντας τα κυκλώματα που σχετίζονται με τη νοητική λειτουργία και τα συναισθήματα…

Έτσι μπορούμε να εξηγήσουμε και γιατί τα άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (ΜΚΔ) υποφέρουν από έλλειψη συγκέντρωσης και απώλεια μνήμης, καθώς και άμβλυνση των συναισθηματικών τους αντιδράσεων.

Αρκετά γονίδια που εμπλέκονται στην κατασκευή των συνάψεων, των σημείων σύνδεσης μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, καταστέλλονται σε άτομα με ΜΚΔ, βρήκαν οι επιστήμονες.

Αυτό πιστεύεται ότι συμβάλλει στην συρρίκνωση του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου, η οποία είναι γνωστό ότι εμφανίζεται σε  πάσχοντες από ΜΚΔ.

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέλυσαν εγκεφαλικό ιστό από ασθενείς που είχαν πεθάνει μετά από διάγνωση με ΜΚΔ.

Βρήκαν μοριακά σημάδια μειωμένης δραστηριότητας στα γονίδια που απαιτούνται για τη λειτουργία και τη δομή των συνάψεων του εγκεφάλου.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ronald Duman, από το Πανεπιστήμιο Yale, δήλωσε: «Θέλαμε να βρούμε αν πράγματι το στρες προκαλεί απώλεια των συνάψεων του εγκεφάλου στον άνθρωπο.»

Περισσότερα: Daily Mail

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ