Στην Ελλάδα της κρίσης, “φωτιά” οι ανατιμήσεις

Σε μόλις πέντε από τις συνολικά 12 ομάδες αγαθών που συνθέτουν τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή καταγράφεται μείωση τιμών τον τελευταίο χρόνο, παρά την βαθιά ύφεση που επικρατεί στην οικονομία,και αφορούν σχεδόν αποκλειστικά στην παροχή υπηρεσιών, εκεί δηλαδή όπου υπήρξε ψαλίδι στους μισθούς. Αντίθετα στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως είναι τα τρόφιμα, η στέγαση, οι μεταφορές, η ένδυση κ.ά.- οι ανατιμήσεις συνεχίζονται βαραίνοντας υπέρμετρα το πορτοφόλι των καταναλωτών…

Γι’ αυτό ευθύνονται τόσο οι φόροι (αυξήσεις ΦΠΑ και ΕΦΚ σε καύσιμα, αναψυκτικά, εστίαση) που συνεχίζουν να επιδρούν στον πληθωρισμό, όσο και οι διεθνείς τιμές των πρώτων υλών που πυροδοτούν νέες επιβαρύνσεις στη λιανική. Επιβαρυντικά λειτουργεί και η προσπάθεια πολλών κλάδων/επιχειρηματιών να βγάλουν τα σπασμένα της κρίσης, με νέες αυξήσεις, όπως συνέβη λ.χ φέτος στις καλοκαιρινές εκπτώσεις όπου οι τιμές στα ρούχα και τα παπούτσια ήταν ακριβότερες από πέρυσι. 

Σε σύγκριση με πέρυσι τον Ιούλιο φτηνότερες είναι φέτος : 
-οι υπηρεσίες στον τομέα της εκπαίδευσης (-1% ο σχετικός δείκτης) καθώς η κρίση έχει υποχρεώσει πολλά ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ΙΕΚ κ.α να μειώσουν ή να «παγώσουν» τις τιμές τους ώστε να προσελκύσουν μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά. 

-Τα φάρμακα και οι ιατρικές υπηρεσίες (-1,4% ο δείκτης της Υγείας), λόγω της μείωσης που επιβλήθηκε στις τιμές φαρμακευτικών σκευασμάτων, και τις χρεώσεις των ιατρών, σε αντίθεση με τις τιμές στα νοσοκομεία και τις κλινικές που έχουν ανέβει. 

– Τα εισιτήρια για κινηματογράφους-θέατρα, οι τιμές για αγορά οπτικοακουστικού εξοπλισμού και υπολογιστές και γενικά για υπηρεσίες αναψυχής (-1,6% η μείωση του σχετικού δείκτη). Αντίθετα ακριβότερα πωλούνται φέτος τα βιβλία, τα σχολικά είδη και η γραφική ύλη. 

– Οι τηλεπικοινωνίες (-1,9%) καθώς μειώθηκαν κυρίως οι τιμές των τηλεφωνικών υπηρεσιών λόγω και του ανταγωνισμού που επικρατεί στην συγκεκριμένη αγορά. 

– Τα είδη και οι υπηρεσίες Νοικοκυριού (-1,3% ο σχετικός δείκτης) όπως τα έπιπλα, οι οικιακές συσκευές, οι οικιακές υπηρεσίες κ.ά.

“Φωτιά” από καύσιμα-ενέργεια 
Εκεί που το κόστος είναι πλέον δυσβάσταχτο για νοικοκυριά και επιχειρηματίες είναι οι τιμές της ενέργειας, όπου οι τιμές ίπτανται από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των φόρων, επιβαρύνοντας ανάλογα και τον πληθωρισμό. Αρκεί να σημειωθεί πως από τον συνολικό ρυθμό ανόδου 1,3% του πληθωρισμού τον Ιούλιο, το 1% οφείλεται αθροιστικά στα καύσιμα (Μεταφορές) και τη θέρμανση (Στέγαση). 

Στην Στέγαση (+5,7% ο σχετικός δείκτης), οι ανατιμήσεις οφείλονται αποκλειστικά στην ραγδαία αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης (+15,6%), του ηλεκτρικού ρεύματος (+13,9%), του φυσικού αερίου (+18,5%) και του υγραερίου, ενώ αντίθετα η μείωση στα ενοίκια (-2,2%) δείχνει να παγιώνεται. 

Στις Μεταφορές οι ανατιμήσεις οφείλονται αποκλειστικά στην αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων κίνησης (+4,1%) παρ΄ ότι σύμφωνα με την υπηρεσία εποπτείας της Αγοράς στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, φαίνεται να υπάρχει σημαντικός περιορισμός των περιθωρίων κέρδους των πρατηρίων και των εταιρειών εμπορίας (κυμαίνεται σταθερά κάτω από τα 10 λεπτά ανά λίτρο, μειωμένο κατά περίπου 20%). 

Σημαντικές αυξήσεις έχουν περάσει τον τελευταίο χρόνο στο κόστος των αεροπορικών μεταφορών (+9,7%) και στα τέλη κυκλοφορίας και Διόδια (+9,7%). 

Ανησυχία για νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα 
Στα τρόφιμα οι τιμές συνεχίζουν να καλπάζουν μήνα με το μήνα σε υψηλότερα επίπεδα, αν και πλέον οι αυξήσεις περνάνε στον καταναλωτή όλο και δυσκολότερα από τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο. 

Τον Ιούλιο ο δείκτης των ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών κατέγραψε την χαμηλότερη ετήσια μεταβολή των τελευταίων χρόνων τρέχοντας με ρυθμό 1,23%, κάτι που εν μέρει αποδίδεται από παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης και στην προσπάθεια απορρόφησης των αυξήσεων των διεθνών τιμών πρώτων υλών από τους επιχειρηματίες.

Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά, γλυκά, χυμοί, αναψυκτικά, όλα πωλούνται φέτος ακριβότερα από πέρυσι, ενώ αισθητά μειώθηκαν οι τιμές μόνο στο ελαιόλαδο και στις πατάτες. 

Ωστόσο η μεγάλη άνοδος που εξακολουθεί να καταγράφεται στις διεθνείς αγορές τροφίμων σε προϊόντα όπως η ζάχαρη (+15% τον τελευταίο μήνα), τα σιτηρά (+28% τον Ιούλιο), το ρύζι (+23% από πέρυσι), του καφέ (+2,1% τον Ιούλιο και 32,1% σε σύγκριση με πέρυσι), δημιουργούν εύλογα ανησυχίες για νέο κύμα ανατιμήσεων σε μεγάλο αριθμό προϊόντων διατροφής από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 

Πηγή: capital

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ