Η Ελλάδα επιδιώκει διετή επιμήκυνσητου προγράμματος λιτότητας με στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους της και τις προοπτικές για επιστροφή στην ανάπτυξη, σύμφωνα με έγγραφο που έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times…
Ο Α. Σαμαράς αναμένεται να παρουσιάσει την πρόταση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα με την Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο και τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.
Η πρόταση του Α. Σαμαρά για επιμήκυνσηέρχεται τη στιγμή που η Ελλάδα πασχίζει να βρει άλλα € 11.5δις μέσα στο 2013 και το 2014, σύμφωνα με την τρέχουσα συμφωνία διάσωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το σχέδιο επιμήκυνσηςζητά πιο αργή προσαρμογή, με περικοπές που θα κατανέμονται σε τέσσερα έτη, μέχρι το 2016, και το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειώνεται ετησίως κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες και όχι 2,5 που ισχύει με την παρούσα ρύθμιση.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους €20 δισ. για τη στήριξη του προϋπολογισμού, καθώς η ετήσια μείωση του ελλείμματος για το 2013-2014 θα είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη.
Ωστόσο, η Αθήνα προτείνει να βρει τα χρήματα χωρίς να ζητήσει βοήθεια από τους εταίρους της ευρωζώνης. Τα κεφάλαια θα βρεθούν από ένα υπάρχον δάνειο από το ΔΝΤ, από ομόλογα του Δημοσίου, και -η Ελλάδα ελπίζει- από την αναβολή στην έναρξη αποπληρωμής του πρώτου δανείου της από ΕΕ-ΔΝΤ, που θα πρέπει να γίνει από το 2016 μέχρι το 2020, οπότε και αναμένεται να αρχίσει η αποπληρωμή του δεύτερου δανείου διάσωσής της.
Η υπομονή των πιστωτών της Ελλάδας έχει εξαντληθεί, και άλλη μια αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε πρόσθετα δάνεια προς την Αθήνα, και όλο και περισσότεροι Γερμανοί πολιτικοί έχουν πλέον ταχτεί ανοιχτά υπέρ της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.
Ο Ι. Μουρμούρας, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι μια βαθύτερη ύφεση από την προβλεπόμενη για φέτος, με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 7%, θα δικαιολογούσε την επιμήκυνση.
«Η μείωση του ελλείμματος που απαιτείται για την περίοδο 2013-2014 είναι υπερβολική. Η υπερδοσολογία της λιτότητας είναι αυτοαναιρούμενη» είπε ο κ. Μουρμούρας.