Τρία πράγματα που μας κάνουν χαζούς

Πιθανώς δεν το παρατηρήσατε, αλλά τρεις καθημερινές ή σχεδόν καθημερινές εμπειρίες μπορούν να βγάλουν εκτός λειτουργίας  τον διανοητικό μας …μυ, να μας στραγγίσουν το μυαλό. Δείτε ποιες είναι:…

Πόρτες

Σας έτυχε να πηγαίνετε σε ένα δωμάτιο με κάποιο σκοπό στο μυαλό, και μόλις φτάσετε εκεί να έχετε εντελώς ξεχάσει τι σκοπό είχατε; Αποδεικνύεται τελικά ότι για αυτά τα παράξενα κενά μνήμης ευθύνονται οι …πόρτες. Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Notre Dame έχουν ανακαλύψει ότι το πέρασμα κάτω από μια πόρτα προκαλεί αυτό που είναι γνωστό ως επίδραση του ορίου (event boundary) στο μυαλό, που χωρίζει ένα σύνολο από σκέψεις και αναμνήσεις από τις επόμενες. Ο εγκέφαλός σας αποθηκεύει κάπου μακριά τις σκέψεις που είχατε στο προηγούμενο δωμάτιο και προετοιμάζει μια άδεια πλάκα για τη νέα τοποθεσία.

Μεγάλοι-ανοιχτοί χώροι

Βαδίζουμε σε κύκλους όταν διασχίζουμε ένα έδαφος που στερείται ορόσημων, όπως μια έρημο. Ακόμα κι αν είμαστε 100% σίγουροι ότι περπατάμε σε ευθεία γραμμή, στην πραγματικότητα κάνουμε κύκλους με διάμετρο 20 μέτρων. Έρευνα που έγινε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Max Planck, για τη βιολογική κυβερνητική, αποκαλύπτει γιατί: Με κάθε βήμα που κάνει ένας περιπατητής, μια μικρή απόκλιση προκύπτει στην ισορροπία του εγκεφάλου (αιθουσαίο) ή στα συστήματα αντίληψης του σώματος (ιδιοδεκτικής). Οι αποκλίσεις αυτές συσσωρεύονται και κάνουν αυτό το άτομο να γυρίζει κάνοντας κύκλους. Αλλά δεν συμβαίνει αυτό όταν μπορούμε να αναπροσαρμόσουμε την αίσθηση της κατεύθυνσης, χρησιμοποιώντας ένα κοντινό κτίριο ή ένα βουνό, για παράδειγμα.

Κόρνες, Hχητικά σήματα, Beeps

Εάν δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε εξαιτίας του ενοχλητικού ήχου που προέρχεται από φορτηγό που κάνει όπισθεν, φταίει μια εξελικτική δυσλειτουργία του εγκεφάλου. Οι φυσικοί ήχοι δημιουργούνται από τη μεταφορά ενέργειας (ας πούμε, όταν ένα ραβδί χτυπά ένα τύμπανο), και σταδιακά διαχέονται. Το σύστημα αντίληψης μας έχει εξελιχθεί για να χρησιμοποιεί την εν λόγω διάχυση του ήχου και να καταλαβαίνει τι γίνεται και από πού προήλθε. Αλλά τα μπιπ συνήθως δεν αλλάζουν, ούτε εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός μας να έχει πρόβλημα να συμβαδίσει.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ