68 δισ. ευρώ τα κέρδη της Γερμανίας από την κρίση

Η διαφορά των επιτοκίων και η μείωση του κόστους δανεισμού, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Handelslbatt», έδωσαν… χρυσό μπόνους στο Βερολίνο. Κέρδη και από τη βοήθεια προς τη χώρα μας. Η Γερμανία ουσιαστικά δανείζεται χωρίς να πληρώνει τόκους, αφού αυτούς τους «αναλαμβάνει» η Ελλάδα, αναφέρει η «Sueddeutsche Zeitung»

Η… ιερή αγανάκτηση πολλών Γερμανών πολιτικών, που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους επειδή οι Γερμανοί φορολογούμενοι επιβαρύνονται με κάθε σεντ που μεταβιβάζεται προς την Ελλάδα εν είδει οικονομικής «βοήθειας», αποδεικνύεται τελικώς κενή περιεχομένου.

Αν εμπιστευθεί κανείς τα δημοσιεύματα του γερμανικού -και όχι του ελληνικού επί παραδείγματι- Τύπου, θα διαπιστώσει ότι η Γερμανία αποκομίζει σημαντικό οικονομικό όφελος από την ενίσχυση που παρέχει στη χώρα μας, ενώ το συνολικό κέρδος του Βερολίνου κατά τη διάρκεια της κρίσης, βάσει ορισμένων αναλύσεων αγγίζει ακόμη και τα 68 δισ. ευρώ τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Γιενς Μπόιζεν-Χογκρέφε, ο οποίος μίλησε στην «Handelslbatt», το ποσό αυτό προκύπτει από τη σύγκριση του μέσου κόστους δανεισμού τη συγκεκριμένη περίοδο με τον μέσο όρο από το 1999 έως το 2008. Εάν το Βερολίνο έπρεπε να δανειστεί με τα προ κρίσης επιτόκια, θα είχε επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του με 154 δισ. ευρώ, εξηγεί ο οικονομολόγος.

Επειδή όμως θεωρείται ασφαλής επενδυτικός προορισμός, το κόστος δανεισμού μειώθηκε κατά 12 δισ. ευρώ, ενώ έγινε και περαιτέρω μείωση του κεντρικού επιτοκίου της ΕΚΤ, με σαφή επίπτωση στα επιτόκια δανεισμού της Γερμανίας.

Σε αυτό πρέπει να προστεθεί ακόμη και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Στο σύνολο, άρα, όπως λέει ο Μπόιζεν-Χογκρέφε, η Γερμανία μείωσε το κόστος δανεισμού της κατά άλλα 56 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το άμεσο κέρδος της Γερμανίας από την κρίση, η οποία είδε τα επιτόκια δανεισμού της να πέφτουν διαρκώς, μέχρι που τα διετή ομόλογα έφτασαν να έχουν αρνητική απόδοση. Υπάρχει όμως και το κέρδος σε βάθος χρόνου.

Οι τόκοι

Το γερμανικό υπ. Οικονομικών έχει «ψελλίσει» κατά καιρούς ότι το Βερολίνο εισπράττει τόκους για τα χρήματα που δανείζει, ωστόσο επιμένει ότι τα καλά αποτελέσματα που έχει η γερμανική οικονομία εν μέσω κρίσης, οφείλονται στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και τη στιβαρότητα της οικονομίας.

Κι όμως, όπως αναφέρουν οι εφημερίδες «Handelsblatt» και «Sueddeutsche Zeitung», το Βερολίνο, όπως και οι υπόλοιποι δανειστές της Ελλάδας, βγάζει κέρδος όσο η χώρα μας συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τις δόσεις της, όπως συνέβη προχθές, οπότε η ελληνική κυβέρνηση μεταβίβασε το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

«Δεν είναι δώρο, είναι έντοκη η βοήθεια», τονίζει η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung». «Οταν ωριμάζουν τα ομόλογα -τα οποία βάσει υπολογισμών αγγίζουν τα 56,5 δισ. ευρώ- που έχουν στην κατοχή τους οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, εκείνες εισπράττουν τόκους.

Το σύνολο των τόκων μόνο για φέτος φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εκτιμήσεις των γερμανικών «Financial Times». Εως το 2026, το σύνολο των κερδών από τόκους θα ανέρχεται στα 12,7 δισ. ευρώ, τα οποία η ΕΚΤ θα μοιράσει στις χώρες της Ευρωζώνης.

Η Γερμανία, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής, θα λάβει και τη μερίδα του λέοντος στο μέρισμα από τα κέρδη. «Το κέρδος θα είναι ακόμη υψηλότερο, εφόσον η ΕΚΤ αγόρασε σε καλή τιμή», γράφει η «Sueddeutsche Zeitung». «Για παράδειγμα, ελληνικά ομόλογα αξίας 10 δισ. ευρώ αγοράστηκαν για 7 δισ. Η Αθήνα όμως πληρώνει για 10 δισ. συν τόκους – δηλαδή μια πολύ καλή απόδοση για όσους αγόρασαν», εξηγεί η γερμανική εφημερίδα.

Η «Sueddeutsche Zeitung» τονίζει ότι τα επιτόκια του πρώτου πακέτου βοηθείας ήταν εξοντωτικά για την Ελλάδα, και ξεπερνούν το κόστος δανεισμού της Γερμανίας, επειδή δεν υπήρχε ακόμη μηχανισμός διάσωσης. Οπότε, καταλήγει η εφημερίδα, το Βερολίνο ουσιαστικά δανείζεται χωρίς να πληρώνει τόκους, αφού αυτούς τους «αναλαμβάνει» η Ελλάδα. Η μόνη περίπτωση που θα έχει σοβαρές απώλειες της τάξης των 74 δισ. ευρώ η Γερμανία, θα είναι εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ