Δώστε στατίνες σε όλους άνω των 50 ετών: Ακόμα και οι υγιείς πρέπει να τις παίρνουν

Οι στατίνες θα πρέπει να δίνονται σε όλους άνω των 50 ετών, ανεξάρτητα από το ιστορικό της υγείας τους, επειδή μειώνουν δραματικά τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων αργότερα στη ζωή τους, ισχυρίζεται ο καθηγητής Sir Rory Collins, ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες του Ηνωμένου Βασιλείου…

Σήμερα οι στατίνες δίνονται μόνο σε ασθενείς που έχουν υψηλή χοληστερόλη ή διατρέχουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αλλά υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις» ότι οι υγιείς άνθρωποι μπορούν επίσης να επωφεληθούν με βάση την ηλικία τους και μόνο, λέει ο καθηγητής Sir Rory Collins, που ήταν επικεφαλής της μεγαλύτερης έρευνας στον κόσμο για τη διερεύνηση του ρόλου των στατινών στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, και απέδειξε ότι η μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης (LDL) στο αίμα, έσωσε ζωές.

Ο κίνδυνος για ένα σοβαρό αγγειακό γεγονός, όπως η καρδιακή προσβολή, μειώνεται κατά ένα πέμπτο, για κάθε 1.0mmol / L μείωσης της LDL, είτε σε υψηλού, είτε σε χαμηλού κινδύνου ασθενείς.

Αλλά οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για τη χρήση των στατινών, και οι άστοχοι φόβοι για πρόκληση πόνου στους μύες και απώλεια μνήμης, περιορίζουν το εύρος των ανθρώπων που μπορεί να τις πάρει, είπε.

Ο καθηγητής Rory Collins, ο οποίος έδωσε μια διάλεξη στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας στο Μόναχο, δήλωσε ότι στοιχεία από 130.000 ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες, δείχνουν ότι είναι ασφαλείς.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των φαρμάκων στη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ τονίζουν υπερβολικά κάποιες σχετικά ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούνται στους ασθενείς από τα φάρμακα, είπε.

Τα δεδομένα των δοκιμών δείχνουν ότι μόνο μία σημαντική παρενέργεια, η μυοπάθεια ή ο μυϊκός πόνος, επηρεάζει έναν στους 10.000 ασθενείς, είπε ο καθηγητής Collins.

Είπε: «Πρέπει να εξετάσουμε σωστά στην ασφάλεια των στατινών. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτά τα φάρμακα είναι εξαιρετικά ασφαλή, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι ασθενείς υψηλού ρίσκου παίρνουν το μήνυμα ότι αυτά τα φάρμακα έχουν παρενέργειες.»

Έρευνα που έγινε νωρίτερα φέτος και που συντονιζόταν από το Clinical Trial Service Unit του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου ο καθηγητής Collins ήταν επίσης συντονιστής, αξιολόγησε τα ευρήματα από 27 μελέτες για τις στατίνες, στις οποίες συμμετείχαν 175.000 άνθρωποι, ορισμένοι από τους οποίους είχαν χαμηλό ρίσκο καρδιακών προβλημάτων.

Τα φάρμακα μείωσαν τον κίνδυνο των καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων, και εγχειρήσεων για το ξεμπλοκάρισμα των αρτηριών, κατά το ένα τρίτο ή και περισσότερο.

Τα οφέλη υπήρξαν ανεξάρτητα από το επίπεδο της χοληστερόλης που είχαν στην αρχή οι ασθενείς. Οι πιο υγιείς άνθρωποι που έλαβαν στατίνες, είχαν επίσης χαμηλότερα συνολικά ποσοστά θανάτου από εκείνους που έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα θετικά υπερέβησαν κατά πολύ οποιεσδήποτε παρενέργειες από τη λήψη των φαρμάκων.

Περισσότερα: dailymail

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ