O Ροζ θόρυβος μας βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα

Μπορεί να έχει βρεθεί το μυστικό του καλού βραδινού ύπνου, και να ονομάζεται Ροζ θόρυβος (Pink Noise). Ίσως έχετε ακούσει για τον “λευκό θόρυβο”, λέει ο Jue Zhang, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου στην Κίνα, ο οποίος παράγεται όταν συνδυάζονται ήχοι διαφόρων συχνοτήτων. Ο Ροζ θόρυβος, από την άλλη πλευρά, είναι ο ήχος που ακούγεται όταν η βροχή πέφτει στο πεζοδρόμιο, ή που κάνει το θρόισμα των φύλλων. Επομένως…

Ροζ θόρυβος είναι ο ήχος στον οποίο κάθε οκτάβα φέρει την ίδια ισχύ, ή έχει μια απόλυτα συνεπή συχνότητα, εξηγεί ο Zhang.

Ονομάζεται δε Ροζ θόρυβος, επειδή το φως με ένα παρόμοιο φάσμα ισχύος, θα είχε ροζ χρώμα, λέει

Για να δει πώς ο ροζ θόρυβος επηρεάζει τους ανθρώπους όταν κοιμούνται, ο Zhang και η ομάδα του ζήτησαν από 50 άτομα να εκτεθούν είτε σε ροζ θόρυβο, ή σε καθόλου θόρυβο, και κατά τη διάρκεια του νυκτερινού τους ύπνου, αλλά και όταν έπαιρναν έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο ίδιος παρακολουθούσε την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

Τα αποτελέσματα: Ένα εντυπωσιακό 75% των συμμετεχόντων στη μελέτη, ανέφεραν πιο ξεκούραστο ύπνο όταν εκτίθονταν σε ροζ θόρυβο. Όσον αφορά στην εγκεφαλική δραστηριότητα, η ποσότητα του “σταθερού ύπνου” –που είναι το  πιο ξεκούραστο είδος ύπνου- αυξήθηκε 23% μεταξύ αυτών που εκτέθηκαν στο ροζ θόρυβο κατά τη διάρκεια της νύχτας, και περισσότερο από 45% μεταξύ αυτών που έπαιρναν έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας, λέει ο Ζανγκ.

Τι συμβαίνει εδώ;

Ο ήχος παίζει μεγάλο ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και στον συγχρονισμό των εγκεφαλικών κυμάτων ακόμη και ενώ κοιμόμαστε, εξηγεί ο Ζανγκ. Ο ροζ θόρυβος επιβραδύνει και ρυθμίζει τα κύματα του εγκεφάλου μας, πράγμα που χαρακτηρίζει έναν πάρα πολύ ξεκούραστο ύπνο.

Για να βιώσουμε τα οφέλη του ροζ θορύβου στο δικό μας δωμάτιο, ο Zhang συνιστά ανεμιστήρες ή noisemakers που μιμούνται τη βροχή ή τον αέρα. Θα μπορούσαμε επίσης να κατεβάσουμε μια εφαρμογή που θα παίζει ροζ θόρυβος από τα ηχεία του υπολογιστή ή το κινητό μας. Απλά δεν πρέπει να φοράμε ακουστικά, επειδή αυτά μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ