Σαρωτικές αλλαγές στα επιδόματα εποχικά εργαζομένων

Απάντηση του υπουργού Εργασίας σε επίκαιρη ερώτηση του Θ. Ψύρρα

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες απασχολούμενοι σε εποχιακά επαγγέλματα, συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή κατά τη διάρκεια Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή Λάρισας Θωμά Ψύρρα προς τον υπουργό Εργασίας.

Όπως εξήγησε ο βουλευτής Λάρισας, σύμφωνα με το  Μεσοπρόθεσμο, από την 1η Ιανουαρίου 2013 τερματίζεται το επίδομα που λαμβάνουν οι εποχιακά εργαζόμενοι, κάτι που δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα σε χιλιάδες οικογένειες.

Στα ερωτήματα που απηύθυνε προς τον αρμόδιο υπουργό ο βουλευτής Λάρισας,  απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Όπως είπε απευθυνόμενος στον βουλευτή Λάρισας της ΔΗΜΑΡ, το επίδομα «δεν τερματίζεται, θα συνεχίσουν να το παίρνουν, απλώς θεσπίζεται πλαφόν».

Πρόσθεσε ότι «θεσπίζεται ένα πλαφόν με 450 ημερήσια επιδόματα από 1/1/2013 και 400 από 1/1/2014, προκειμένου να αντιμετωπισθούν φαινόμενα καταστρατήγησης στην άσκηση αυτού του δικαιώματος».

Σε άλλο σημείο της απάντησής του παραδέχτηκε ότι «χρειάζονται παρεμβάσεις» καθώς κάποιος ο οποίος εργάζεται σε μια περιοχή με «μικρή τουριστική σεζόν» δηλαδή πέντε μηνών κινδυνεύει να μείνει χωρίς εισόδημα.

Ο βουλευτής Λάρισας Θωμάς Ψύρρας αντέτεινε από την πλευρά του ότι «το ζήτημα δεν λύνεται με ευχές για να βρει κάποιος εργασία» και πρόσθεσε ότι «το πλαφόν που τίθεται στα επιδόματα ανεργίας δεν είναι ικανό να χτυπήσει τη μαύρη εργασία. Απαιτούνται πολύ πιο σύνθετα μέτρα πολύ πιο πέρα από το πλαφόν». Πρότεινε δε τη θέσπιση εισοδηματικού κριτηρίου (15.000 €) ή «κάποιο άλλο συμπληρωματικό κριτήριο για να μη χαθεί το επίδομα ανεργίας για εκείνους τους εποχιακά εργαζόμενους που το έχουμε άμεση ανάγκη».

Ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, χαρακτήρισε το εισοδηματικό κριτήριο «πολύ σωστή σκέψη» και είπε ότι το πρόγραμμα μπορεί να έχει πολλές βελτιώσεις και υποσχέθηκε  ότι το υπουργείο θα το μελετήσει το συντομότερο δυνατόν.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com