Επιχειρησιακό πρόγραμμα αποκτά ο δήμος Τυρνάβου

Επιχειρησιακό πρόγραμμα μέσα από το οποίο καθορίζονται οι στρατηγικοί στόχοι και οι προτεραιότητες της τοπικής ανάπτυξης, καθώς και η οργάνωση των υπηρεσιών και των επιχειρήσεών του, αποκτά ο δήμος Τυρνάβου μετά την έγκριση της ‘α φάσης του σχεδίου από το δημοτικό συμβούλιο.

Με την απόφαση του συμβουλίου ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για εξειδίκευση των δράσεων της πενταετίας (για την πρώτη περίοδο 2011-2014 τριετίας) μέσα από τις οποίες θα γίνει η επίτευξη των στόχων αυτών.

Σκοπός των τριετών (για την πρώτη φάση λειτουργίας των Καλλικρατικών Δήμων) και πενταετών (όπως κατ’ αρχήν σχεδιάστηκαν) Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Δήμων είναι η προώθηση της Δημοτικής και της εσωτερικής ανάπτυξης του Δήμου, σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις αναπτυξιακού σχεδιασμού σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και τις νέες αρμοδιότητες που ορίζει το Πρόγραμμα Καλλικράτης.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2011-2014 αποτελεί μια συγκεκριμένη πρόταση για την ισόρροπη ανάπτυξη του Καλλικρατικού πλέον Δήμου Τυρνάβου κατά τη συγκεκριμένη περίοδο αναδεικνύοντας τους βασικούς στόχους και επιδιώξεις του Δήμου και μπορεί να που συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόσο ως περιοχής αλλά και ως οργανισμού.

Επισημαίνεται, ότι τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Δήμων, για την πρώτη θητεία των ΟΤΑ μετά τη διοικητική μεταρρύθμιση, έχουν 3ετή διάρκεια (2011-2014) και θα πρέπει να εγκριθούν μέχρι 30.9.2012.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, για την έγκριση της Α΄ φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος- Έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου, θα πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω:

– Έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου από το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής

– Παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, καθώς και μέσω των διαθέσιμων συστημάτων και διαδικασιών επικοινωνίας

– Σύνοψη των συμπερασμάτων των διαδικασιών διαβούλευσης και ενημέρωση της Εκτελεστικής Επιτροπής και των αρμόδιων Υπηρεσιών

– Εφόσον κρίνεται απαραίτητο από την Εκτελεστική Επιτροπή, με βάση τα συμπεράσματα της διαβούλευσης, είναι δυνατή η αναθεώρηση σημείων του Στρατηγικού Σχεδίου.

Μετά την έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου του Δήμου, καταρτίζεται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την επίτευξη κάθε Στόχου του Στρατηγικού Σχεδίου. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα περιλαμβάνει Άξονες, Μέτρα, Στόχους, όπως έχουν διαμορφωθεί στη φάση κατάρτισης του Στρατηγικού Σχεδίου, και δράσεις που εξειδικεύουν τη στρατηγική του Δήμου. Για την επίτευξη των Στόχων του κάθε Μέτρου σχεδιάζεται σειρά Δράσεων.

Οι  άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού είναι προκαθορισμένοι και σε συμφωνία με την οργάνωση των αρμοδιοτήτων σε θεματικές ενότητες  (4 άξονες) (Ν 3852/2010).ΑΡΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ

οι άξονες στρατηγικής είναι τέσσερις:

Άξονας 1ος   «Περιβάλλον και ποιότητα ζωής»

Άξονας 2ος   «Κοινωνική Πολιτική, Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός και Αθλητισμός»,

Άξονας 3ος   «Τοπική Οικονομία και Απασχόληση»

Άξονας 4ος  «Βελτίωση Διοικητικής Ικανότητας και της Οικονομικής Κατάστασης του Δήμου», για κάθε έναν από τους οποίους εξειδικεύονται Μέτρα και Στόχοι τοπικής ή εσωτερικής ανάπτυξης.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα καταρτίζεται από την υπηρεσία επί θεμάτων προγραμματισμού, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τα αντίστοιχα Μέτρα και Στόχους.  (σύμφωνα  με το ΠΔ 89/2011 με το οποίο τροποποιείται το ΠΔ185/2007 «Όργανα και διαδικασία κατάρτισης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ βαθμού».)

Β΄ Φάση: Έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος και Τελικές Ενέργειες

Κατά τη Β΄ Φάση οριστικοποιούνται οι τελικές ενέργειες που είναι απαραίτητες για την Ολοκλήρωση και Έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, πριν αυτό δημοσιοποιηθεί από το Δήμο, και αφορούν στα ακόλουθα:

– Έγκριση από το ΔΣ του κάθε Νομικού Προσώπου του Δήμου, εντός μιας (1) εβδομάδας από την εισήγηση των Υπηρεσιών του, των στόχων και των δράσεων του Επιχειρησιακού που το αφορούν.

– Ολοκλήρωση του σχεδίου Επιχειρησιακού Προγράμματος από την Υπηρεσία Προγραμματισμού

– Υποβολή του σχεδίου Επιχειρησιακού Προγράμματος από την Εκτελεστική Επιτροπή στο Δημοτικό Συμβούλιο, επισυνάπτοντας τις σχετικές αποφάσεις των Νομικών Προσώπων του Δήμου για δράσεις/ σχέδια δράσης που τα αφορούν.

– Έγκριση του σχεδίου από το Δημοτικό Συμβούλιο

– Έλεγχο για τη νομιμότητα της διαδικασίας κατάρτισης του Προγράμματος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ), με υποβολή σχετικής έκθεσης εγκεκριμένης από το Δημοτικό Συμβούλιο

– Δημοσιοποίηση του προγράμματος από το Δήμο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ