Με τίτλο «Η μεταμόρφωση του κυρίου Σαμαρά», η έντυπη έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt της Τετάρτης δημοσιεύει ανταπόκριση των Ρουθ Μπερσενς και Ντονάτα Ρίεντελ από Βρυξέλλες και Βερολίνο αντίστοιχα, στην οποία υπογραμμίζεται ότι ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αντ. Σαμαράς έχει εξελιχθεί, από πολιτικό της αντιπολίτευσης που ήταν αντίθετος στις μεταρρυθμίσεις, σε μεταρρυθμιστή της χώρας.
Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι, όταν ο κ. Σαμαράς ήταν στην αντιπολίτευση, παρεμπόδιζε τις μεταρρυθμίσεις και είχε αρνηθεί για μακρό χρονικό διάστημα να υπογράψει τη συμφωνία με το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη. Ακόμα και μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου υποσχόταν στους Ελληνες, ότι θα μπορούσε να αποτρέψει τη λήψη επώδυνων μέτρων.
Μετά την καλοκαιρινή ραστώνη, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι πιστωτές της Ελλάδας βιώνουν έναν εντελώς διαφορετικό Σαμαρά. «Η μεταμόρφωση από αναστολέα των μεταρρυθμίσεων σε μεταρρυθμιστή είναι πραγματικά εκπληκτική», δήλωσε στην Handelsblatt υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ευρωζώνης. Στις συνομιλίες με τον επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, ο έλληνας πρωθυπουργός «προκάλεσε θαυμάσια εντύπωση».
Ο Σαμαράς, με την πειθώ που διαθέτει, έχει συμβάλει απολύτως στην αλλαγή πολιτικής τάσης. Ο Πρωθυπουργός εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια, με ποιον τρόπο επιδιώκει να κλείσει το κενό των 11,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Με τον Γιούνκερ ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για περαιτέρω περικοπές στον τομέα των αμυντικών δαπανών, όπου φαίνεται να υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια μείωσης.
Στο ΔΝΤ τα πράγματα έχουν αλλάξει επίσης. «Η νέα ελληνική κυβέρνηση δείχνει πραγματικά σοβαρότητα όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ στην Handelsblatt. Ομως το ερώτημα, εάν αυτό είναι αρκετό για να κλείσουν τα κενά στον προϋπολογισμό, πρέπει να το απαντήσει η τρόϊκα.
Αλλά μόνο με την εκπληκτική μεταμόρφωση του κυρίου Σαμαρά, δεν μπορεί να εξηγηθεί η αλλαγή διάθεσης έναντι της Ελλάδας. Τελευταία φαίνεται να βρίσκονται στο επίκεντρο και γεωπολιτικά επιχειρήματα. «Μια αποτυχία της Ελλάδας στο άκρο των Βαλκανίων και κοντά στις χώρες της Νότιας Μεσογείου θα είχε στρατηγικό ρίσκο», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανοδημοκρατών στην ομοσπονδιακή βουλή Μίκαελ Μάιστερ.
Πηγή: parapolitika.gr