Ένα κοριτσάκι 80.000 ετών φωτίζει την ιστορία του ανθρώπου

Το DNA ενός κοριτσιού, τα απολιθώματα του οποίου βρήκαν σε μια σπηλιά στη Ρωσία κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν πλήρωςΤο DNA ενός κοριτσιού, τα απολιθώματα του οποίου βρήκαν σε μια σπηλιά στη Ρωσία κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν πλήρως…

Έζησε πριν 80.000 χρόνια και μετά το θάνατό της θάφτηκε κάτω από στρώματα χώματος και… στο σκοτάδι της ιστορίας.

Όμως, το μικρό κορίτσι ήρθε ξανά στο φως. Και μαζί με αυτό ένας άγνωστος κρίκος της αλυσίδας του ανθρώπινου είδους.

Σε μια σπηλιά στη Denisova της Ρωσίας, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα απολιθώματα ενός νεαρού κοριτσιού. Η μικρή που έζησε πριν από 80.000 χρόνια, ανήκει σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος ανθρώπου.

Πρόκειται για στενό συγγενή του είδους Νέατερνταλ και θεωρείται ο πιθανόν άγνωστος κρίκος στην εξέλιξη του είδους μας.

Τόσο οι Νεάτερνταλ, όσο και το είδος της Denisova εξαφανίστηκαν πριν από 30.000 χρόνια. Ωστόσο, άφησαν ανεξίτηλο το γονιδιακό τους αποτύπωμα στο DNA του σύγχρονου ανθρώπου.

Αρχικά, οι παλαιοανθρωπολόγοι υπέθεταν πως η Denisova άνηκε στο είδος εκείνο του ανθρώπου που προέρχεται από την Κίνα. Οι διαφορές όμως ήταν σημαντικές.

Το δε μεγαλύτερο επίτευγμα των επιστημόνων ήταν ότι κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν στο ακέραιο το DNA του μικρού κοριτσιού, κάτι που επιτρέπει την ακριβέστατη σύγκριση με το γενετικό υλικό του σύγχρονου ανθρώπου.

Οι διαφορές στο DNA του νεοανακαλυφθέντος είδους, εντοπίζονται σε μια μόλις βάση σε κάποια γονίδια, σε σχέση με το σύγχρονο άνθρωπο. Οι διαφορές αφορούν στους νευρώνες του εγκεφάλου και το νευρικό σύστημα αλλά και σε κάποιες διαφορές στα μάτια και το δέρμα.

Είναι όμως αρκετές για να καταστήσουν τη Denisova, εκπρόσωπο ενός εντελώς νέο είδους ανθρώπου.

Και αυτό αποδεικνύει, σύμφωνα με τους ειδικούς, τη μακρά αλλά διαρκώς ανοδική πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης.

Πηγή: 24h.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com