Εφυγε ο καπετάνιος Μίμης Μπουκουβάλας

Πλήρης ημερών έφυγε το πρωί της Κυριακής σε ηλικία 93 ετών ο θρυλικός καπετάνιος του ΕΛ.ΑΣ. Μίμης Τάσος-Μπουκουβάλας, που σημάδεψε με τους αγώνες του την αντιστασιακή δράση του ελληνικού λαού.

Πέραν από τους οικείους του το ύστατο χαίρε έδωσαν λίγοι, από τους εναπομείναντες συναγωνιστές του, παλιοί «Ρηγάδες» αλλά και αρκετοί νεώτεροι που εκτίμησαν τον άνθρωπο, τον ιδεολόγο, τον οραματιστή.

Το θρυλικό αγωνιστή της αντίστασης αποχαιρέτησαν ο παλαίμαχος εκπαιδευτικός και αντιστασιακός Αχιλλέας Χασιώτης και η παλιά «Ρηγήτισσα» Σωτηρία Γεράση, η οποία εξήρε  τον άνθρωπο, τον αγωνιστή αλλά και τον οικογενειάρχη ο οποίος παρά τις πολυετείς διώξεις και τον ανελέητο κατατρεγμό από τους νικητές του διχασμού, κατάφερε να δημιουργήσει μια οικογένεια πρότυπο. Παράλληλα έκανε αναφορά στα μεταδικτατορικά χρόνια επισημαίνοντας ότι ο Μίμης  Μπουκουβάλας ήταν «ένας από τους βασικούς στυλοβάτες του ευρωκομμουνισμού – που εκπροσωπούσε στην Ελλάδα το ΚΚΕ Εσωτερικού.

Το τελευταίο αντίο είπαν επίσης, οι βουλευτές Χρ. Κέλλας και Θωμ. Ψύρρας, ενώ το  «παρών» έδωσαν και αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑκαι της ΔΗΜΑΡ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ για το θάνατο του Μίμη Τάσου Μπουκουβάλα αναφέρονται τα εξής:

 

“Με σεβασμό και συγκίνηση αποχαιρετούμε σήμερα τον καπετάνιο της ταξιαρχίας ιππικού του ΕΛΑΣ Θεσσαλίας, Μίμη Τάσο Μπουκουβάλα. Ο Μίμης Τάσος Μπουκουβάλας υπήρξε μια ανεπανάληπτη μορφή της εποποιίας της Εθνικής Αντίστασης, μια θρυλική παρουσία στον αγώνα κατά φασιστών κατακτητών. Ο αγώνας του για την λευτεριά της πατρίδας συνδυάστηκε με την ανιδιοτελή προσφορά του, σε όλη την διάρκεια της ζωής του, στην υπόθεση των απελευθερωτικών ιδανικών και αξιών της αριστεράς από τις γραμμές της ανανεωτικής αριστεράς. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της θεσσαλικής γης που τον σκεπάζει”.

 

Η ΔΗΜΑΡ

Εξάλλου σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΗΜΑΡ αναφέρονται τα εξής:

«Ένας λαμπρός Έλληνας, μια σπουδαία μορφή της Εθνικής μας Αντίστασης, ο Μίμης Τάσος-Μπουκουβάλας, έφυγε σήμερα από κοντά μας. Επικεφαλής της Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ Θεσσαλίας, καπετάνιος του αντάρτικου ιππικού, υπήρξε η θρυλική μορφή του κάμπου στον αγώνα κατά των φασιστών κατακτητών. Με διεθνή αναγνώριση για τη νικηφόρα μάχη κατά Γερμανών στην Πόρτα Τρικάλων και για τη μάχη διάσωσης της σοδειάς, ο Μίμης Μπουκουβάλας εισέπραξε από το μισαλλόδοξο μεταπολεμικό κράτος ως «αναγνώριση» των αγώνων του φυλακές και διώξεις. Έδωσε με το ίδιο πάθος τον αγώνα για την ανανέωση του αριστερού μας κινήματος και έφυγε πλήρης ημερών με το σεβασμό όλων μας. Η Δημοκρατική Αριστερά αποχαιρετά το σύντροφό μας με τιμή και συγκίνηση».

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ

Σύμβολο του τοπικού εθνικού αγώνα ο Μίμης Μπουκουβάλας. Έλαβε μέρος σε μια από τις πιο σημαντικές σελίδες της πολύχρονης ιστορίας της πόλης της Λάρισας και αγωνίστηκε για να ορθοποδήσει αυτή μετά από τις δύσκολες μέρες της σκλαβιάς.

Επίλαρχος, διοικητής και καπετάνιος του συντάγματος του ιππικού, που συγκροτήθηκε στις 14/10/1943 στο χωριό Πύργος (Καππάς) Καρδίτσας με ιταλικά άλογα.

Έπαιξε αποφασιστικό ρόλο ως εκτελεστής της απόφασης για τη διάλυση της συμμορίας Κωστοπουλαίων-Αντωνόπουλων. Στη διάρκεια του αγώνα ο Μπουκουβάλας ανέλαβε επίσης τις συνδέσεις με τις οργανώσεις των χωριών και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της διοικήσεως με τους εφεδροελασίτες σκοπούς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ