Με υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ. συναντήθηκε η Ηρώ Διώτη

Συνάντηση με μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Υπαλλήλων Δ.Ο.Υ. ν. Λάρισας, με αφορμή την επικείμενη κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, επιμέρους θέματα των εφοριακών, καθώς και σχέδιο για καταργήσεις και συγχωνεύσεις Εφοριών, πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας Πέτρος Παπαγεωργίου.

Οι εφοριακοί υποστήριξαν ότι συντάσσονται με μία σύγχρονη, λειτουργική, ολοκληρωμένη οργανωτική αναδιάρθρωση όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, με ταυτόχρονη μηχανοργάνωσή τους, αντιτασσόμενοι στην ιδιωτικοποίηση φορολογικών αντικειμένων και στις μειώσεις μισθών και συντάξεων του κλάδου των εφοριακών, ενώ επέστησαν την προσοχή και σε πιθανές απολύσεις προσωπικού.

«Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της είσπραξης φόρων δεν είναι ζήτημα ελέγχου –ή έλλειψης αυτού- και καταστολής, αλλά πρόβλημα δομικό και νομοθεσίας» υποστήριξε από την πλευρά της η βουλευτίνα και προσέθεσε: «Κάθε κυβέρνηση καταθέτει το δικό της φορολογικό νομοσχέδιο, προτάσσοντας τις δικές της προτεραιότητες στον τομέα της φορολογίας, χωρίς όμως κανένα από τα υφιστάμενα έως σήμερα νομοθετήματα να ξεφεύγει από τη νεοφιλελεύθερη λογική –που διέπει έτσι κι αλλιώς τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών στην χώρα μας.

Το υφιστάμενο σχέδιο του ΥΠΟΙΚ –όπως προδιαγράφεται-, δεν έχει στόχο να πατάξει, αλλά αντίθετα να εντείνει και να ενισχύσει την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Κι αυτό επιχειρεί να το πετύχει με την εφεδρεία, τη μείωση των υπαλλήλων και με την πλήρη διάλυση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καθώς και με το σχέδιο για συγχωνεύσεις και καταργήσεις Δ.Ο.Υ. Ευρωπαϊκές χώρες που πράγματι ενδιαφέρονται για τον ουσιαστικό έλεγχο, όταν επιχείρησαν την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών, διπλασίασαν το προσωπικό του ελεγκτικού τους μηχανισμού (π.χ. Ελβετία). Με την ιδιωτικοποίηση των ελέγχων και τη συρρίκνωση των αρμοδίων υπηρεσιών, αφενός αυξάνεται το κόστος για τον μέσο φορολογούμενο πολίτη, αφετέρου διαλύεται ο δημόσιος ελεγκτικός μηχανισμός, δίνοντας χώρο σε κάθε λογής ασύδοτων πρακτικών σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρίες.

Οι νόμοι που ψηφίζονται από τις κυβερνητικές πλειοψηφίες, δεν εξετάζουν ούτε την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, ούτε κινούνται στη λογική της κοινωνικής ανταποδοτικότητας της φορολογίας. Αντίθετα, αφήνουν πλήρως στο απυρόβλητο μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοφοροφυγάδες, αυξάνουν τις φοροελαφρύνσεις ή ακόμη απαλλάσσουν από φόρο μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ δεν “αγγίζουν” καν τις τράπεζες, τους εφοπλιστές, τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, τους κατόχους off shore εταιρειών, την Εκκλησία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και η Αριστερά εν γένει, θεωρεί την φορολόγηση ως δημοσιονομικό εργαλείο, μέσα όμως από την φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων, με στόχο την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους, μέσα από μια ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε να εντοπίζεται το εισόδημα και η περιουσία κάθε πολίτη και να κατανέμεται δίκαια το φορολογικό βάρος. Η πρότασή μας, την οποία και έχουμε αναλυτικά παρουσιάσει, εδράζει στην παραπάνω αντίληψη και γι’ αυτή θα παλέψουμε και το επόμενο διάστημα, όταν κατατεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των τοπικών Δ.Ο.Υ., η βουλευτίνα υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντια μείωση του αριθμού των Υπηρεσιών, αλλά αναδιοργάνωση στη βάση κοινά συμφωνηθέντων ενιαίων πληθυσμιακών, γεωγραφικών, οικονομικών και φορολογικών μετρήσιμων, τα οποία θα διαμορφωθούν με διαβούλευση με τους εργαζομένους στις εφορίες και τις τοπικές κοινωνίες.

Στη συνάντηση εκ μέρους του Συλλόγου Υπαλλήλων Δ.Ο.Υ. ν. Λάρισας συμμετείχαν οι κκ. Ελένη Μητρουλιά και Βικτωρία Μπαρμπή, πρόεδρος και γεν. γραμματείας αντίστοιχα, και ο Βαγγέλης Μαυροειδής, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ