Το ποτήρι κάνει τη διαφορά

Το σχήμα από ένα ποτήρι μπύρας έχει  σημασία. Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ έχουν δείξει ότι μπορεί να ρυθμίζει το πόσο γρήγορα πίνει κάποιος…

Η Angela Attwood και οι συνεργάτες της ζήτησαν από 160 προπτυχιακούς φοιτητές-80 γυναίκες και 80 άνδρες-να κάνουν ένα από τα τέσσερα πράγματα: να πιουν μπύρα από ένα ίσιο ποτήρι. Να πιουν μπύρα από ένα ποτήρι του οποίου οι πλευρές γέρνουν  τα έξω στο χείλος. Ή να πιουν λεμονάδα από ένα από αυτά τα δύο είδη ποτηριών. Για να περιπλέξουν περαιτέρω τα πράγματα, μερικά από τα ποτήρια ήταν γεμάτα, ενώ άλλα ήταν μισογεμάτο. Η Δρ Attwood και η ομάδα της παρατήρησαν πόσο γρήγορα θα έπιναν τα διάφορα ποτά.

Η απάντηση ήταν ότι ένα ίσιο ποτήρι με μπύρα άδειαζε σε 11 λεπτά, κατά μέσο όρο. Αντίθετα, η ποτήρι από ένα ποτήρι με κλίση του χείλους του προς τα έξω καταναλώθηκε σε 7. Τόσο χρονικό διάστημα χρειάστηκε για να πιουν ένα γεμάτο ποτήρι με λεμονάδα, ανεξάρτητα από τον τύπο του ποτηριού. Αν ένα ποτήρι ήταν ωστόσο μισογεμάτο, όμως, ούτε το σχήμα του, ούτε το περιεχόμενό του έκανε κάποια διαφορά. Το έπιναν σε περίπου 5 λεπτά.

Υπόθεση της  dr Attwood είναι ότι ένας πότης μπύρας, που επιθυμεί να πίνει με ρέγουλα, παρακολουθεί την ποσότητα που απομένει στο ποτήρι, πιθανώς με αναφορά στην μέση του ποτηριού. (Αυτός όμως που πίνει λεμονάδα δεν χρειάζεται να ανησυχεί τόσο πολύ, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να φύγει μεθυσμένος.) Ένα καμπυλωτό προς τα έξω ποτήρι, όμως, δυσκολεύει την παρακολούθηση της μέσης του ποτηριού. Οι περισσότεροι εθελοντές πίστευαν ότι η μέση του καμπυλωτού ποτηριού ήταν χαμηλότερη από ό,τι στην πραγματικότητα ήταν, πράγμα που επηρέαζε το πόσο γρήγορα έπινε. Εάν ένα ποτήρι είναι μισογεμάτο από την αρχή, όμως, αυτό το σημείο αναφοράς –η μέση του ποτηριού- χάνεται από την αρχή.

Πηγή: economist.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ