Διήμερο «λουκέτο» στους δήμους 12 & 13 Σεπτεμβρίου

Κλειστοί θα παραμείνουν οι δήμοι την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, 12 και 13 Σεπτεμβρίου εναρμονιζόμενοι με την απόφαση του εκτάκτου συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος,  που είχε σαν μοναδικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι της χώρας μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες περικοπές των Κεντρικών Αυτοτελών της Πόρων της τάξης του 30%.

Mε το Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» από τον Ιανουάριο του 2011 οι Δήμοι και οι Δήμαρχοι μειώθηκαν από 1034 σε 325 (-69%), οι Αντιδήμαρχοι από 2.298 σε 1.498 (-35%) και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι από 16.390 σε 9.375 (-43%).

Τα Νομικά Πρόσωπα και οι Επιχειρήσεις των Δήμων από 5.880 συγχωνεύτηκαν σε 1.138 (-81%).

Η Επιχορήγηση των Δήμων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για λειτουργικές δαπάνες (ΚΑΠ) μειώθηκε στην τριετία 2009-2012 κατά 60% και για επενδύσεις (ΣΑΤΑ) κατά 55%.

Έως σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τεράστια συμβολή στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Με την νέα όμως μείωση, τον Ιούλιο του 2012, της μηνιαίας απόδοσης των πόρων κατά 30%, οι Δήμοι βρίσκονται πλέον  ένα βήμα πριν τη στάση πληρωμών και δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους. (μισθούς-λειτουργικές δαπάνες-εξόφληση προμηθευτών). 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας εξακολουθεί να διεκδικεί την καταβολή θεσμοθετημένων πόρων, θέτοντας ως κόκκινη γραμμή:

• την απόδοση των 2,7 δις ευρώ, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό και τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του πρώην Πρωθυπουργού,

• την απόδοση των 380 εκ. Ευρώ για επενδύσεις (ΣΑΤΑ), όπως προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό.

• Την απόδοση της 4ης δόσης των παρακρατηθέντων για το 2012, ύψους 214 εκ. Ευρώ.

• Την απόδοση των κονδυλίων από το Φόρο Ζύθου, ΤΑΠ και τα τέλη διαφήμισης.

Μετά από τα παραπάνω η ΚΕΔΕ αποφάσισε:

1. Το Συνέδριο να παραμείνει ανοιχτό.

2. Συνέχιση και γενίκευση της ενημέρωσης των πολιτών με όλα τα πρόσφορα μέσα.

3. Συγκέντρωση – πορεία και συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα για τις περικοπές του 2013-2014 και άλλα θέματα αρμοδιότητάς του.

4. Συνάντηση με το Προεδρείο της Βουλής και υποβολή αιτήματος για κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών.

5. Αναστολή της λειτουργίας των Δήμων τις δύο (2) ημέρες κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι παραπάνω συναντήσεις. Επιδίωξή μας είναι να πραγματοποιηθούν την μεθεπόμενη εβδομάδα, 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2012.

6. Συνάντηση με κλιμάκιο της Τρόικας για ενημέρωση σχετικά με τα θέματά μας.

7. Εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου για λήψη απόφασης για οποιαδήποτε άλλα μέτρα κριθούν απαραίτητα.

8. Αξιολόγηση της όλης κατάστασης και εν τέλει λήψη απόφασης για κινητοποιήσεις οι οποίες μπορεί να φθάσουν σε ακραίες μορφές (κλείσιμο Δήμων και παραιτήσεις των αιρετών).

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com