Επιμελητήριο: Αυστηροί έλεγχοι στο παζάρι της Λάρισας

Ανακοίνωση με την οποία ζητούν την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία της εμποροπανήγυρης Λάρισας, εξέδωσαν οι διοικήσεις του Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας, καλώντας τη δημοτική αρχή της Λάρισας να ξεκινήσει άμεσα διάλογο για τον από εδώ και πέρα τρόπο λειτουργίας του παζαριού. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Εδώ και πολύ καιρό γινόμαστε δέκτες έντονου προβληματισμού εκ μέρους των συναδέλφων μας αναφορικά με τη λειτουργία του παζαριού της Λάρισας και ειδικότερα σε ότι αφορά στην εφαρμογή των νόμιμων ελέγχων εντός και εκτός αυτού.

Σε μια εποχή που η επιχειρηματικότητα δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο, σε μια εποχή που τα λουκέτα έχουν πάρει τη μορφή επιδημίας και οι εναπομείνασες επιχειρήσεις δε γνωρίζουν για πόσο ακόμα θα αντέξουν, αποτελεί ύψιστη υποχρέωση των φορέων της πολιτείας να εργαστούν με όλα τα μέσα που διαθέτουν, προκειμένου να διασφαλιστεί η νομιμότητα σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε ό,τι αφορά στο παζάρι της Λάρισας, ως φορείς εκπροσώπησης της τοπικής επιχειρηματικότητας αλλά και ως απλοί πολίτες, θεωρούμε πως άμεσα θα πρέπει να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση εκ μέρους της δημοτικής αρχής, ώστε να κατατεθούν οι προτάσεις και οι θέσεις όλων των φορέων της πόλης, καθώς αποτελεί πεποίθησή μας, πως ο σημερινός τρόπος λειτουργίας του είναι αναχρονιστικός.

Αναφορικά με τη λειτουργία της φετινής εμποροπανήγυρης, θεωρούμε πως περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιβάλλεται να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η καθ’ όλα νόμιμη λειτουργία της.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να εφαρμοστούν τα εξής:

• Έλεγχος για την ύπαρξη φορολογικών ταμειακών μηχανών παντού, αλλά και ταυτόχρονος έλεγχος της νομιμότητας της φορολογικής μνήμης των.

• Έλεγχος για την έκδοση αποδείξεων και την ύπαρξη τιμολογίων για τα προσφερόμενα προϊόντα

• Ταυτοποίηση ενοικιαστών των χώρων με αυτούς που επιχειρούν, ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα επενοικίασης

• Έλεγχοι για προϊόντα απομίμησης (εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την επιτόπου καταστροφή τους)

• Έλεγχος για την ύπαρξη όλων των νομιμοποιητικών εγγράφων των συμμετεχόντων, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια λειτουργίας της εμποροπανήγυρης, αλλά και κατά τη διαδικασία της δημοπράτησης.

• Ανάρτηση σε εμφανές σημείο πινακίδας θεωρημένης από τις υπηρεσίες του δήμου, η οποία να πιστοποιεί τη νομιμότητα του συμμετέχοντος, ώστε να είναι ευκολότεροι οι έλεγχοι

• Αυστηροί έλεγχοι για περιπτώσεις παράνομης εμπορικής δραστηριότητας (παρεμπόριο) τόσο εντός, όσο και εκτός του χώρου της εμποροπανήγυρης

• Αυστηρή τήρηση της προβλεπόμενης από το νόμο χρονικής διάρκειας ( 7 ημέρες)

Πεποίθησή μας αποτελεί, πως η αυστηρή εφαρμογή όλων των ανωτέρω θα διασφαλίσει την αποφυγή φαινομένων φοροδιαφυγής και άσκησης παράνομης εμπορικής δραστηριότητας, που αποτελούν τη μεγαλύτερη μάστιγα για την οικονομία μας και επιπλέον θα δοθεί ένα ισχυρότατο μήνυμα, πως η συντεταγμένη πολιτεία κάνει τα πάντα προκειμένου να επιτύχει την πάταξή τους

.Προς αυτή την κατεύθυνση, καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας να εφαρμόσουν, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, όλα όσα προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Από την πλευρά μας είμαστε στη διάθεσή σας για την παροχή κάθε τεχνικής βοήθειας”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ