Θ. Ψύρρας: Νοθεύουν με βιοκαύσιμα το πετρέλαιο

Ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με τη νοθεία του πετρελαίου με βιοκαύσιμα. Στην ερώτησή του αναφέρει:

«Η οικονομική ύφεση, η αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης και η αυξημένη φορολογία προκαλούν έξαρση του λαθρεμπορίου και της νοθείας στα καύσιμα.

Εκτός από τους «παραδοσιακούς» τρόπους νοθείας (ανάμειξη του ακριβότερου με φθηνότερα καύσιμα ή με αποχρωματισμό του πετρελαίου), τώρα η νοθεία πραγματοποιείται και με βιοαιθανόλη (βιοκαύσιμο), η οποία λόγω του χαμηλού κόστους (0,50 ευρώ/λίτρο) έρχεται παράνομα στη χώρα μας, κυρίως από την Ιταλία και τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των πρατηριούχων το 30% των πρατηρίων χρησιμοποιεί αυτή την πρακτική γεγονός που έχει σοβαρές συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο (φοροδιαφυγή), στο περιβάλλον (αύξηση ρύπων), αλλά και στη διάρκεια ζωής των κινητήρων (υψηλό κόστος για τους καταναλωτές από βλάβες ή και από ενδεχόμενη καταστροφή του κινητήρα). Με την έλευση του Χειμώνα θα υπάρξει πελώριο πρόβλημα και στους καυστήρες κεντρικής θέρμανσης.

Ερωτάται ο Υπουργός:

1. Πως και πόσοι έλεγχοι πραγματοποιούνται στα πρατήρια υγρών καυσίμων;

2. Εάν και πως ελέγχονται οι εισαγωγές βιοκαυσίμων;

3. Ποια διοικητικά μέτρα προβλέπονται σε περιπτώσεις νοθείας;

4. Εάν και πως η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ενημερώνει τους πολίτες για το συγκεκριμένο πρόβλημα;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ