ΠΑΣΥ: Δεν θα πάρουμε μέρος στη συνάντηση – παρωδία των τριτοβάθμιων

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας με αφορμή πρόσκληση της ΠΕΝΑ

Η ΠΕΝΑ διοργανώνει σύσκεψη των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ για την προσαρμογή στον νόμο 4015/2011 που αφορά ανάμεσα σε άλλα και στην οργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος των αγροτών. Σύσκεψη στην οποία προσκλήθηκε να συμμετέχει και η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση.

Η ΠΑΣΥ από την αρχή τοποθετήθηκε ενάντια σε αυτό το νόμο που διαλύει κάθε συνεταιριστική και συνδικαλιστική μορφή και ευνοεί τους μεγαλοαγρότες και τους εμποροβιομηχάνους. Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του επιβεβαιωνόμαστε και για αυτό το αίτημα μας παραμένει η απόσυρση του.

Ωστόσο η ΠΑΣΥ εκτιμάει ότι υπάρχουν σημαντικές ευθύνες των τριτοβάθμιων οργανώσεων ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ-ΠΕΝΑ που αποδέχονται και προσαρμόζονται στο νόμο, όπως ευθύνες έχουν και για την σημερινή άσχημη κατάσταση που βρίσκεται το αγροτικό κίνημα. Οι παραπάνω οργανώσεις «βάλανε πλάτη» για να περάσουν αντιαγροτικές αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων, να ωραιοποιηθεί η ΚΑΠ της Ε.Ε σπέρνοντας αυταπάτες για τον ρόλο της, στάθηκαν εχθρικά απέναντι στις αγωνιστικές μαχητικές και ηρωικές κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών όλα αυτά τα χρόνια.

Η ΠΑΣΥ ως αγωνιστική συσπείρωση Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων, Συνεταιρισμών, μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, πάλεψε και παλεύει για την προώθηση και διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς αλλά και την οργάνωση του κινήματος της. Παλεύει ενάντια στην ΚΑΠ της Ε.Ε που αποτελεί το εργαλείο ξεκληρίσματος των μικρών και μεσαίων αγροτών και της συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών.

Σε όλες τις πολύμορφες κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων, τοπικές και πανελλαδικές, δεν είδαμε πουθενά την ΠΕΝΑ και τις άλλες τριτοβάθμιες οργανώσεις. Η δράση της ΠΕΝΑ εξαντλείται σε επαφές και συναντήσεις δημοσίων σχέσεων με τους εκάστοτε υπουργούς και άλλους παράγοντες, είτε σε μικροσυσκέψεις με τους αγρότες που στόχο έχουν την προώθηση και εξωραϊσμό της ΚΑΠ, της Ε.Ε, και την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας κυρίως των μεγαλοαγροτών. Προωθούν τον διχασμό στο αγροτικό κίνημα καθώς δεν υπάρχουν νέοι και γεροντότεροι αγρότες, η ηλικία  είναι ψευτοδιαχωρισμός αφού τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει ο φτωχός αγρότης είτε είναι 30 είτε είναι 50 χρονών, η βασική αντίθεση που εκφράζεται στο κίνημα και στα αιτήματα του είναι ο διαχωρισμός σε μεγάλους και μικρομεσαίους αγρότες.

Η ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ εδώ και χρόνια κάνουν νόθες εκλογές, καμιά νομιμοποίηση δεν έχουν στην συνείδηση των αγροτών, είναι οργανώσεις-σφραγίδα, στάθηκαν εχθρικά στις αγροτικές κινητοποιήσεις, έβριζαν και δυσφημούσαν του αγωνιστές των μπλόκων. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εισπράττουν την παχυλή αποζημίωση από το υπουργείο που μεταφράζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την κάθε τριτοβάθμια οργάνωση. Χρήματα που τα παίρνουν από τις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ. Είναι συμβιβασμένοι κρατικοδίαιτοι «συνδικαλιστές» που ξεχρεώνουν την μισθοδοσία τους από το υπουργείο βρίζοντας τους αγρότες όταν βγαίνουν στον δρόμο και αγωνίζονται για το δικαίωμα τους να καλλιεργούν, να παράγουν και να έχουν ένα βιώσιμο εισόδημα.

Επιδιώκουν την δήθεν συνένωση του αγροτικού κινήματος, με στόχο να το υποτάξουν στις επιλογές και αποφάσεις της ΚΑΠ, της Ε.Ε, των ελληνικών κυβερνήσεων. Να εξωραΐσουν την πολιτική που οδήγησε τους αγρότες και κτηνοτρόφους στην φτώχεια, την εξαθλίωση και το ξεκλήρισμα. Για αυτό τον σκοπό τους περιμένει μεγάλη αμοιβή, καθώς το υπουργείο αποφάσισε να πριμοδοτήσει τις τριτοβάθμιες οργανώσεις αν και εφόσον ενωθούν. Για αυτό και η πρεμούρα τους για προσαρμογή στο νόμο 4015/2011, απλά περιμένουν το  ένα εκατομμύριο ευρώ επιδότηση τον χρόνο από τα χρήματα που δίνουν οι αγρότες για τον ΕΛΓΑ. Για αυτό το θέμα οι «λαλίστατες» αυτές οργανώσεις δεν λένε κουβέντα και το προσπερνάνε. Περισσεύει όμως η υποκρισία για την δήθεν ενότητα και το καλό των αγροτών.

Η υπόθεση οργάνωσης των αγροτών και το κίνημα τους είναι δική τους υπόθεση και όχι κάτι που θα αποφασιστεί με νόμους και κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η ΠΑΣΥ θα διαθέσει τις καλύτερες δυνάμεις της για να οργανωθεί ένα ρωμαλέο αγροτικό κίνημα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων που θα παλέψει ενάντια στις αντιαγροτικές πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων, την Ε.Ε, την ΚΑΠ που με την νέα αναθεώρηση 2014-2020 θα οξύνει ακόμη περισσότερο τα βάσανα και αδιέξοδα των μικρομεσαίων αγροτών. Ένα κίνημα που θα συγκρούεται με το σύνολο της αντιαγροτικής και αντιλαϊκής πολιτικής, με την ΚΑΠ και την ίδια την Ε.Ε των μονοπωλίων. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους δεν θα συμμετέχουμε στην συνάντηση-παρωδία, δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων για λίγα «αργύρια» από το υπουργείο.

Η ΠΑΣΥ θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση, ανασυγκρότηση, ζωντάνεμα και μαζικοποίηση των Αγροτικών Συλλόγων, το δυνάμωμα των αγωνιστικών ενωτικών Ομοσπονδιών που δραστηριοποιούνται σε όλη την χώρα και συμμετέχουν στην αγωνιστική συσπείρωση της ΠΑΣΥ. Οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι και οι ίδιοι θύματα της καπιταλιστικής κρίσης για αυτό επιβάλλεται  η συνάντηση των αιτημάτων και η κοινή δράση με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, της νεολαίας που όλοι αποτελούμε θύματα της βάρβαρης επίθεσης που δεχόμαστε στα δικαιώματα και την ζωή μας. Μόνο μια τέτοια λαϊκή συμμαχία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο της αντεπίθεσης, της ανατροπής της βαρβαρότητας, της οικοδόμησης μιας κοινωνίας προς όφελος του λαού. Σε αυτό τον δρόμο της ρήξης, της ανατροπής και της αντεπίθεσης καλούμε τους μκρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ