Μ. Χαρακόπουλος: Το αίμα της γερασμένης γεωργίας είναι οι νέοι αγρότες

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Μάξιμος Χαρακόπουλος χαιρετίζοντας τις εργασίες του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών στο Ελατοχώρι Πιερίας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι Νέοι Αγρότες είναι το αίμα που χρειάζεται επειγόντως η γερασμένη γεωργία μας. Είναι το μέλλον της αγροτιάς και κατ’ επέκταση η ελπίδα για την αναζωογόνηση της ελληνικής περιφέρειας. Εσείς εκπροσωπείτε το αύριο της γεωργίας. Την Ελλάδα του δυναμισμού και της δημιουργίας. Δείχνετε το δρόμο σε μια εποχή αδιεξόδων και προβληματισμού. Αποδεικνύετε στην πράξη πως μπορούμε διαφορετικά. Μπορούμε να χαράξουμε το μονοπάτι της υπέρβασης της κρίσης. Τόσο ατομικά όσο και ως χώρα.

Σίγουρα οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην απόφαση σας να ασχοληθείτε με το επάγγελμα του αγρότη είναι μεγάλες. Δυσκολίες που οξύνονται από την παρατεινόμενη ύφεση και την έλλειψη ρευστότητας. Είμαι βέβαιος, όμως, ότι θα πετύχετε. Εφόσον και ως χώρα καταφέρουμε να μείνουμε όρθιοι σε αυτή τη δύσκολη αναμέτρηση με την κρίση. Εφόσον, η θέση μας στην ευρωζώνη διασφαλιστεί και μια νέα πολιτική με αναπτυξιακό χαρακτήρα επικρατήσει στις αποφάσεις των Eυρωπαίων ηγετών πιστεύω ότι και στην Ελλάδα το κλίμα θα αλλάξει. Και οι ωφελημένοι θα είμαστε όλοι.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εξωτερική βοήθεια και τα καλά λόγια δεν φθάνουν αν δεν δράσουμε μόνοι μας. Αν δεν αλλάξουμε όσα στρεβλά συνέβαιναν τις περασμένες δεκαετίες. Από τον κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό μέχρι το σαθρό παραγωγικό μοντέλο της μεταπολίτευσης. Για την κυβέρνηση συνεργασίας, η αγροτική ανάπτυξη είναι απόλυτη προτεραιότητα μιας στρατηγικής για βιώσιμη ανάπτυξη, γιατί έχει πολλαπλασιαστική προστιθέμενη αξία, τόσο στην παραγωγή νέου πλούτου, όσο και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Και αυτό το τελευταίο είναι στόχος επιβίωσης της κοινωνικής συνοχής. Τα στοιχεία για την ανεργία είναι εφιαλτικά. Ωστόσο,  μας προκαλεί ιδιαίτερη χαρά η μικρή αλλά αυξανόμενη επιστροφή νέων στα χωριά. Και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Ίσως και σε ολόκληρη την ιστορία του νεοελληνικού κράτους. Και ακόμη περισσότεροι είναι όσοι το συζητούν, το θέτουν ως πιθανή διέξοδο από τα ποικίλα προβλήματα των πόλεων. Είναι εντυπωσιακό ότι πλέον το χωράφι και το μαντρί δεν είναι πλέον ταμπού για τους νέους. Η γεωργία και η κτηνοτροφία είναι πια επιλογή απασχόλησης».

loading...