Την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης επισκέφθηκε ο Θ. Ψύρρας

Ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Θωμάς Ψύρρας, επισκέφτηκε σήμερα Δευτέρα 10/9 την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, όπου συναντήθηκε με την  περιφερειακή διευθύντρια κ. Κωνσταντίνα Πράντζου. Ο βουλευτής ενημερώθηκε αναλυτικά για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση στην περιοχή μας και κατέθεσε από την πλευρά του τις σκέψεις και τις προτάσεις του Κόμματος της ΔΗΜ.ΑΡ. 

Εκπαιδευτικός ο ίδιος, με πολύχρονη παρουσία στα σχολεία του Νομού, έχει την εμπειρία και τη γνώση του χώρου καθώς και την ευαισθησία να ενδιαφέρεται για τα εκπαιδευτικά ζητήματα, ιδιαίτερα τώρα που η ξεκινά η νέα σχολική χρονιά. Μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκε στα  ζητήματα του προσωπικού των σχολείων, της διαχείρισης των βιβλίων, της λειτουργίας των βιβλιοθηκών, της απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης με την κατάχρηση των απουσιών των μαθητών, στο ωράριο των δασκάλων-καθηγητών ενώ επέμεινε στο θέμα των αναθέσεων μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
– Ειδικότερα για τα βιβλία εξέφρασε την ικανοποίηση του  που η φετινή χρονιά ξεκινά με τα βιβλία στα σχολεία.  Πρότεινε την μερική επιστροφή των βιβλίων από τους από τους μαθητές, με το τέλος των εξετάσεων του Ιουνίου, στο βαθμό βέβαια που θα διατηρηθούν σε καλή κατάσταση. Το κόστος τους προσμετράται ετησίως σε δεκάδες εκατομμύρια.
– Για τις βιβλιοθήκες, σε όσα σχολεία υπάρχουν, ζήτησε να ληφθεί μέριμνα να μείνουν ανοιχτές και λειτουργικές σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
– Το μεγάλο θέμα των απουσιών, θεωρεί, πως κάποτε πρέπει να απασχολήσει όλους τους εμπλεκόμενους, όπως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τους συλλόγους των εκπαιδευτικών όπως και τους γιατρούς που ασύστολα υπογράφουν τα δικαιολογητικά ασθενείας υγιέστατων μαθητών.
– Για την αύξηση του ωραρίου των  εκπαιδευτικών εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να επιβαρύνει τους νεότερους που διδάσκουν άλλωστε και τις περισσότερες ώρες. Πρέπει να λάβουμε υπόψη πως το νέο μισθολόγιο, που ισχύει τους τελευταίους μήνες, είναι ιδιαίτερα άδικο για αυτούς παρά για τους παλαιότερους. Ας μη σηκώσουν ένα επιπλέον βάρος.
– Τέλος ο κ. Ψύρρας, συζήτησε με την κ. Πράντζου το θέμα των αναθέσεων των μαθημάτων, ένα θέμα που πρόσφατα μετέφερε με ερώτηση του στη Βουλή. Αφορά κάποιους κλάδους καθηγητών, όπως για παράδειγμα των φιλολόγων και των φυσικών. Στα σχολεία μας εδώ και πολλά χρόνια, νόμιμα και σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία,  καθηγητές υποχρεώνονται να διδάξουν μαθήματα που δεν αντιστοιχούν στις σπουδές τους. Η πολύχρονη ανοχή και συναίνεση σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, υποβαθμίζει την ποιότητα της διδασκαλίας και συμβάλει στη συνολική απαξίωση του σχολείου.
Οι συναντήσεις με τους αρμόδιους παράγοντες της εκπαίδευσης θα συνεχιστούν. Τα οικονομικά προβλήματα επηρέασαν ιδιαίτερα αυτό το χώρο. Υπάρχουν πολλά να γίνουν. Κάποια δεν απαιτούν περισσότερο χρήμα αλλά ενδιαφέρον, γνώση και βούληση, πρώτα από την κυβέρνηση βέβαια και ύστερα από όλους εκείνους που επαγγελματικά την υπηρετούν

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ