Διαλέξεις γνωστών ιστορικών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο

Γνωστοί ακαδημαϊκοί ιστορικοί της Νεότερης και Τοπικής Ιστορίας θα πραγματοποιήσουν ομιλίες διαλέξεις και θα συζητήσουν με τους σπουδαστές του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Λάρισας.

Ο συγκεκριμένος κύκλος διαλέξεων στο αποτελεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο εγχείρημα καθώς επιχειρεί να καλύψει μέσα από 26 διαλέξεις τις βασικότερες πολιτικές, θεσμικές, και κοινωνικές εξελίξεις του 20ού αιώνα στην Ελλάδα καθώς και των διεθνών σχέσεων του ελληνικού κράτους.

Διαπραγμάτευσης θα τύχουν επίσης επιμέρους ζητήματα της Νεοελληνικής Ιστορίας, όπως  ο ρόλος του ελληνικού εργατικού κινήματος, της Εκκλησίας, το Κυπριακό καθώς και θέματα τοπικής ιστορίας της Θεσσαλίας. Στο πλαίσιο των διαλέξεων θα επιδιωχθεί η συνεξέταση σημαντικών ευρωπαϊκών ιστορικών φαινομένων ο αντίκτυπος των οποίων επέδρασε στη διαμόρφωση των ιστορικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Οι διαλέξεις αναμένεται να δομηθούν αφενός σε αμιγώς ακαδημαϊκή βάση, να προσαρμοστούν αφετέρου με διαδραστικό τρόπο στις γνωσιοθεωρητικές αναζητήσεις των συμμετεχόντων. Για το λόγο αυτό οι εισηγητές θα συνδυάζουν τόσο ακαδημαϊκή, όσο και εκπαιδευτική-διδακτική εμπειρία σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Αναλυτικά η ύλη της Νεότερης Ιστορίας έχει ως εξής:

– Η Λάρισα στον 20ο αιώνα (δύο διαλέξεις) – Ιουλία Κανδύλα, φιλόλογος – Δρ. στην Iστορία της Eκπαίδευσης, πρόεδρος της  Φιλολογικής, Ιστορικής, Αρχαιολογικής, Λαογραφικής Εταιρείας Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.).

– Ο αστικός εκσυγχρονισμός  και η εσωτερική πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου κατά τη συνολική διάρκεια της διακυβέρνησής του.

– Η Μικρασιατική περιπέτεια, Μανώλης Κούμας, διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και των Πανεπιστημίων Πελοποννήσου & Κύπρου στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Κύπρου.

– Ο ρόλος της Ελλάδας στους Βαλκανικούς Πολέμους και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

– Η Ιταλό-γερμανική επίθεση εναντίον της Ελλάδας Αντώνης Κλάψης, διδάσκων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας.

– Ο ελληνικός Μεσοπόλεμος και η πορεία προς τη δικτατορία Μεταξά, Αρετή Τούντα – Φεργάδη, καθηγήτρια Ελληνικής Διπλωματικής Ιστορίας με έμφαση στην περίοδο του Μεσοπολέμου.

– Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου: Εσωτερικές και εξωτερικές παράμετροι.

– Το Ζήτημα της Εθνικής Ταυτότητας, Νικόλαος Βαφέας, λέκτορας Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

– Η Κατοχή και η εθνική αντίσταση 1941-1944.

– Ο ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος Γεώργιος Αντωνίου, επισκέπτης λέκτορας, των Πανεπιστημίων Κύπρου του Πανεπιστήμιο του Yale.

– Η πρώτη μετεμφυλιακή δεκαετία: Εσωτερικές εξελίξεις.

– Το Κυπριακό 1960-1974, Λυκούργος Κουρκουβέλας, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ενώ από το 2006 έως το 2009 εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».

– Οι εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδας τη δεκαετία του 1950.

– Οι εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδας τη δεκαετία του 1960 Διονύσης Χουρχούλης, διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας. Έλαβε το διδακτορικό του το 2011 από το Queen Mary University of London.

– Το Κυπριακό: Η περίοδος Της Αποικιοκρατίας.                 

– Η προδιδακτορική περίοδος 1961-1967. Εσωτερικές εξελίξεις, Χρήστος Χρηστίδης,

Υπηρεσία Ιστορικού και Διπλωματικού Αρχείου Υπουργείου Εξωτερικών, επιστημονικός συνεργάτης του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».

Επιστημονικός συνεργάτης του ιδρύματος της Βουλής.

– Η περίοδος της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών (1967-1974)

– Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας μετά το 1974, Γιώργος  Καραμπελιάς, συγγραφέας – εκδότης και αρχισυντάκτης του διμηνιαίου περιοδικού «Άρδην» αρθογράφος σε εφημερίδες της Ελλάδας και της Κύπρου

– Η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης: Εσωτερικές εξελίξεις, Γιάννης Καραγιάννης, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

– Οι Ελληνογερμανικές σχέσεις και το ζήτημα των επανορθώσεων

– Οι Ελληνοτουρκικές Σχέσεις: Σημεία τριβής, Ανδρέας Στεργίου, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

– Η εξέλιξη του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα, Ηβη Μαυρομούστακου, καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, και στην E.H.E.S.S. (Παρίσι).

– Οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις στη προδιδακτορική περίοδο.

– Οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις στη μεταδιδακτορική περίοδο, Κώστας Ελευθερίου, υποψήφιος διδάκτωρ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης

– Το ελληνικό Εργατικό Κίνημα, Γιώργος Μπιθυμήτρης, διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Τα μαθήματα της Νεότερης Ιστορίας θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη από τις 5 έως τις 8 μ.μ. στον Πολυχώρο εκδηλώσεων του «Μύλου».

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν την φωτοτυπία της ταυτότητάς τους (μη επικυρωμένη), μία πρόσφατη

φωτογραφία (για το πάσο) καθώς και τα 80 € που αφορούν τα ετήσια δίδακτρα σπουδών. Στο ποσό των 80 € συμπεριλαμβάνεται και η προσωπική ασφάλιση κατά την διάρκεια του ωραρίου των μαθημάτων και των διαφόρων δραστηριοτήτων από την MetLife Alico.

Για εγγραφές μπορούν να απευθύνονται στη γραμματεία, στον ισόγειο χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου στο κέντρο της πόλης (Κούμα 28), καθημερινά εκτός Σαββάτου & Κυριακής από τις 10 π.μ. – 1 μ.μ. και 6 – 8.30.

Τηλέφωνο επικοινωνίας 2410 625360 στο e-mail: politesengnosei@gmail.com ή στο fb/politesengnosei.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ