Ρ. Κομήτσας: Κλείνουμε το «άνοιγμα» των 4 εκατ. ευρώ που κληρονομήσαμε

Τη διαβεβαίωση ότι ο δήμος Κιλελέρ θα συνεχίσει να βελτιώνεται σε επίπεδο υπηρεσιών και ανταπόκρισης στα αιτήματα των πολιτών ενώ πολύ σύντομα θα έχει καταφέρει να κλείσει και το «άνοιγμα» των 4 εκατ. ευρώ, που κληρονόμησε από τους πρώην «Καποδιστριακούς» δήμους, παρέσχε το βράδυ της Δευτέρας ο δήμαρχος, Ρίζος Κομήτσας, παρουσιάζοντας στην κεντρική πλατεία της Νίκαιας τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής από την 1/1/2011 μέχρι και σήμερα.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Αναφερόμενος στα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο δήμαρχος τόνισε ότι οι δήμοι έχουν κάνει πολύ μεγαλύτερη οικονομία από το κεντρικό κράτος, αφού οι μειώσεις του κρατικού προϋπολογισμού την περίοδο 2009-2012 δεν ξεπέρασαν στις δημόσιες υπηρεσίες το 23% (μαζί με τους Οργανισμούς του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα οι περικοπές δεν υπερβαίνουν το 10%), τη στιγμή που οι μειώσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των Δήμων, της κρατικής, δηλαδή, επιχορήγησης, που καλύπτει τις λειτουργικές τους ανάγκες, άγγιξαν το 63% και μέχρι το τέλος του 2012 θα φθάσουν το 65%. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα και οι δήμοι να καταστούν άψυχα κουφάρια, δίχως καμία δυνατότητα να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες ή τη μισθοδοσία του προσωπικού τους και να παρέχουν ουσιαστικές και αξιόπιστες υπηρεσίες προς τους πολίτες» είπε ο κ. Κομήτσας και συνέχισε: «Γι’ αυτό βρισκόμαστε αυτό το διάστημα σε κινητοποιήσεις ζητώντας από την κυβέρνηση να μπει ένα τέλος στις περικοπές, που μας απαξιώνουν και στερούν από τους πολίτες τη δυνατότητα να βρίσκουν στους δήμους ένα καταφύγιο από τη λαίλαπα των μέτρων και των περικοπών του μνημονίου, που αυξάνουν την ανεργία και οδηγούν τον κόσμο στην απόγνωση». Ο ίδιος επισήμανε ότι ο δήμος Κιλελέρ έχει οργανωθεί σε υψηλά λειτουργικά πρότυπα πετυχαίνοντας άριστη εξυπηρέτηση σε διοικητικό επίπεδο ενώ όλες οι προμήθειες για το δήμο γίνονται με διαφάνεια και με δημόσιους διαγωνισμούς εξασφαλίζοντας, πάντοτε, τη μέγιστη δυνατή οικονομία.

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ «ΑΝΟΙΓΜΑ»

Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση του δήμου, ο κ. Κομήτσας αποκάλυψε ότι αυτή βρισκόταν στο «κόκκινο» στις αρχές του 2011, λόγω των τιμολογημένων χρεών ύψους 4 εκατ. ευρώ, περίπου, που παρέλαβε η δημοτική αρχή από τους πρώην «Καποδιστριακούς» δήμους αλλά έγινε συστηματική προσπάθεια η οποία και απέφερε καρπούς. «Ως δημοτική αρχή Κιλελέρ μέσα σε ενάμιση χρόνο καταφέραμε να κλείσουμε το «άνοιγμα» που κληρονομήσαμε, κατά τουλάχιστον 1,7 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 2 εκατ. ευρώ, περίπου, θα καταβληθούν, άμεσα, με την εκταμίευση σχετικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τα υπόλοιπα χρέη που απομένουν πιστεύουμε ότι θα έχουμε καταφέρει να τα εξοφλήσουμε έως το τέλος του έτους ή το αργότερο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013, αρκεί από την δόση των 31 δισ. που αναμένουμε ως χώρα, να δοθούν κάποια χρήματα και στους ΟΤΑ. Έτσι, θα έχουμε καταφέρει να απαλλαγούμε από έναν μεγάλο βραχνά και να ισορροπήσουμε οικονομικά σε μία περίοδο που η χρηματοδότηση από την πολιτεία είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Για μένα, αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της δημοτικής αρχής μέσα σε αυτούς τους 18 μήνες που βρισκόμαστε στο τιμόνι του δήμου Κιλελέρ» είπε ο δήμαρχος. 

Συνάμα, δήλωσε ότι διαφωνεί με λογικές απαλλαγής ή παραγραφής των ευθυνών, με νομοθετικές ρυθμίσεις, όσων διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και με λανθασμένες ή πολλές φορές ύποπτες επιλογές ζημίωσαν τον φορέα στον οποίο άσκησαν διοίκηση. Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, ζήτησε τη διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου από Οικονομικούς Επιθεωρητές σε όλους τους πρώην «Καποδιστριακούς» δήμους, που συνενώθηκαν για τη συγκρότηση του δήμου Κιλελέρ, και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του, ώστε να γνωρίζουν οι δημότες πώς και με ποιά αποτελέσματα ασκήθηκε η διοίκηση στους πρώην «Καποδιστριακούς» δήμους.

ΣΤΟ ΕΣΠΑ

Ο κ. Κομήτσας σημείωσε, ακόμη, ότι ο δήμος Κιλελέρ αξιοποιεί πόρους του ΕΣΠΑ για την υλοποίηση σημαντικών δράσεων και την κατασκευή έργων πνοής για όλη την περιοχή, όπως η  διευθέτηση των ομβρίων και άλλες παρεμβάσεις στην περιοχή ένθεν κακείθεν του χειμάρρου Νεμπεγλεριώτη, η κατασκευής του νέου κτιρίου του νηπιαγωγείου της Νίκαιας και του κτιρίου που θα στεγάσει το Περιφερειακό Αγροτικό Ιατρείο της περιοχής, ο εξοπλισμός του Ειδικού Σχολείου Αγίων Αναργύρων, η ενεργειακή αναβάθμιση του  Γυμνασίου – Λυκείου Νίκαιας μέσου του προγράμματος «Εξοικονομώ». Θύμισε, δε, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης των σημαντικών αρχαιοτήτων που υπάρχουν στον Κραννώνα και την Παλαιόσκαλα του Καλαμακίου ενώ πρόσφατα έγινε και η ανάθεση της μελέτης για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Κραννώνα.

ΚΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ

Όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, υπογράμμισε ότι είναι πλήρως ανταποδοτικά, δηλαδή όσα χρήματα εισπράττονται από τους δημότες, δίνονται για την παροχή ανταποδοτικών υπηρεσιών και διοχετεύονται αποκλειστικά και μόνο για την υλοποίηση παρεμβάσεων, που κάνουν καλύτερη την καθημερινότητά τους. Θύμισε, εξάλλου, ότι για το 2012 δεν επιβλήθηκε καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη. Ο δήμαρχος στάθηκε και στην πολύ καλή εικόνα του δήμου όσον αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων, που γίνεται δύο φορές την εβδομάδα σε όλα τα χωριά μαζί με την απολύμανση των κάδων ενώ επισήμανε ότι πολύ σύντομα θα είναι έτοιμες οι μελέτες για την ένταξη στο ΕΣΠΑ των έργων διάνοιξης γεωτρήσεων και μεταφοράς νερού για την υδροδότηση των χωριών όπου υπήρξαν προβλήματα με την ποιότητα του πόσιμου νερού, όπως το Αρμένιο, η Μέλισσα κ.λπ.

ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τέλος, ο κ. Κομήτσας αναφέρθηκε, διεξοδικά, στις δεκάδες παρεμβάσεις και επαφές της δημοτικής αρχής Κιλελέρ με τους αρμόδιους υπουργούς, τον ΕΛΓΑ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τη ΔΕΗ, την Εφορία, την Αστυνομία και άλλες κρατικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση μίας σειράς προβλημάτων, που αφορούν την καθημερινότητα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας όπως: την αποζημίωση των ζημιών από το πράσινο σκουλήκι, την επιστροφή του ΦΠΑ και την καταβολή τους σε όσους είχαν γραφειοκρατικά προβλήματα, την καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων σε όσους επλήγησαν από το χαλάζι του Μαΐου, την ταχεία αντικατάσταση των μετασχηματιστών της ΔΕΗ που κλάπηκαν από τα αντλιοστάσια, την υλοποίηση του προγράμματος αγροτικού εξηλεκτρισμού 2012, την επιστροφή ΦΠΑ στους ντοματοπαραγωγούς και το ζήτημα που ανέκυψε με το απαλλακτικό ΦΠΑ από βιομηχάνους, τους απλήρωτους βαμβακοπαραγωγούς από συγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις, την απαλλαγή των αποθηκών των αγροτών από το τέλος ακινήτων, την απαλλαγή των αγροτών Γαλήνης, Πλατυκάμπου, Μελισσοχωρίου και Κιλελέρ από το τέλος προς τον ΓΟΕΒ και διάφορα άλλα ζητήματα, που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο του Δήμου Κιλελέρ και όχι μόνο. 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ