Τεχνολογία του ΤΕΙ Λάρισας για την παραγωγή γλυκοζιτών από στέβια

Η πρώτη ελληνική τεχνολογία παραγωγής γλυκοζιτών σε μορφή σκόνης από τα φύλλα του φυτού της στέβιας είναι γεγονός. Όπως είχε προ-ανακοινωθεί πριν από λίγους μήνες σε ημερίδα της Διεύθυνσης Γεωργίας από τον υπεύθυνο του Εργαστηρίου Μηχανικής Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Λάρισας, επίκουρο καθ. Κωνσταντίνο Πετρωτό, ένας συνδυασμός εκχύλισης των γλυκοζιτών και προηγμένων τεχνικών διαχωρισμού με την καινοτόμο τεχνολογία μεμβρανών και προσρόφησης σε ρητίνες ακολουθούμενος από τελική ξήρανση με ήπια μέθοδο, μετά από τριετή έρευνα αριστοποιήθηκε και έγινε εφικτή η πειραματική παραγωγή  σκόνης γλυκοζιτών της στέβιας πολύ καλής ποιότητας.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν ενεργά οι σπουδαστές του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων στα πλαίσια των πτυχιακών τους εργασιών.

Το πρακτικό αποτέλεσμα της δημιουργίας της νέας τεχνολογίας είναι ότι η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε μπορεί να αξιοποιηθεί με δημιουργία μονάδων με πλήρη ελληνική τεχνογνωσία για την παραγωγή της σκόνης γλυκοζιτών χωρίς να υπάρχει ανάγκη αγοράς δικαιωμάτων πατέντας από το εξωτερικό και με τεχνική υποστήριξη της ομάδας του Εργαστηρίου Μηχανικής Μεταποίησης.

Η ερευνητική ομάδα θεωρεί σκόπιμο να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τον γεωπόνο κ. Ηλία Τσαμπαρδούκα αλλά και τον γεωπόνο κ. Ζαχοκώστα για την παροχή αποξηραμένων φύλλων στέβιας που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη της μεθόδου.

Επίσης, το Εργαστήριο Μηχανικής Μεταποίησης δηλώνει ότι θα παρέχει δωρεάν την τεχνογνωσία σε ομάδες παραγωγών που σκοπεύουν να επιχειρήσουν την δημιουργία εργοστασίων μεταποίησης σαν προσφορά στον αγροτικό κόσμο της Ελλάδας που δοκιμάζεται από τις δύσκολες συγκυρίες που περνά ο τόπος μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ