ΕΣΕΕ: Να καταργηθούν τα ειδικά τέλη στο εμπόριο κρεάτων

Η ΕΣΕΕ με επιστολή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και τους Αν. Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα καθώς και τους Υφυπουργούς Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη και Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Σκορδά έθεσε το σοβαρό θέμα σχετικά με το ειδικό τέλος 0,2% το οποίο επιβαρύνει κάθε κιλό κρέατος και εισπράττεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ).

Το ειδικό τέλος βρέθηκε από την αρχή στο στόχαστρο διαμαρτυριών από τους εμπόρους κρέατος, καθώς -και είναι εντυπωσιακό- για τους ελέγχους επί του προϊόντος που αγοράζουν και διακινούν, κατέβαλαν ήδη (!) άλλο προϋφιστάμενο τέλος, με αποτέλεσμα να πληρώνουν 2 τέλη για τον ίδιο λόγο. Οι παραλογισμοί του σχετικού πλαισίου συνεχίζονται, αφού το δεύτερο τέλος του 0,2%…. επαυξάνεται με νέο (!) τέλος σε ποσοστό 3,6% επ’ αυτού, υπέρ του ΟΓΑ αυτή την φορά!

Αυτή η διπλή και περιττή φορολόγηση έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τους εμπόρους κρέατος. Οι παράλογες επιβαρύνσεις αυξάνουν την τιμή του τελικού προϊόντος, μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους, ενώ είναι επιζήμιες και για την εθνική οικονομία, αφού σε καιρούς χαλεπούς, ύφεσης και οικονομικής δυσχέρειας, αυξάνουν τον πληθωρισμό και συμβάλλουν στην μεταβολή του χαρακτήρα του κρέατος από είδος πρώτης ανάγκης σε είδος πολυτελείας για τον χειμαζόμενο Έλληνα πολίτη, γυρίζοντάς τον στην δεκαετία του ΄50.

Το συγκεκριμένο τέλος του 0,2% έχει στην ουσία τεθεί εκτός νομιμότητας και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι έλεγχοι που ασκεί ο ΕΛΟΓΑΚ δεν υπηρετούν τον σκοπό που υποστηρίζει η σχετική κοινοτική νομοθεσία και συνιστούν στην ουσία μη δασμολογικό μέτρο διάκρισης κατά των προερχόμενων από την ΕΕ κρεάτων, εμποδίζοντας έτσι την ελεύθερη διακίνησή τους και αναιρώντας τους όρους που θέτει η κοινή αγορά.

Ωστόσο, ο αντικειμενικός στόχος του σχετικού πλαισίου που δεν μπορεί να είναι άλλος από την επίτευξη άρτιων και αξιόπιστων ελέγχων, μπορεί να επιτευχθεί με άλλα μέσα, λιγότερο γραφειοκρατικά και περισσότερο αποτελεσματικά, χωρίς οικονομικές επιπτώσεις στη σχετική αγορά. Οι άνθρωποι που έχουν την μεγαλύτερη εμπειρία και ταυτόχρονα ενδιαφέρονται περισσότερο από όλους τόσο για την ύπαρξη λογικών τελικών τιμών όσο και για την ποιότητα των διατιθεμένων κρεάτων δεν είναι άλλοι από την ΕΣΕΕ, τους Έλληνες εμπόρους και τους εμπόρους κρέατος. Οι γνώσεις τους από την «πιάτσα» μπορούν να αποτελέσουν χρησιμότατο εργαλείο για τον εξορθολογισμό των ελέγχων στο κρέας.

Για το λόγο αυτό, η ΕΣΕΕ ζητάει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία θα συμμετέχουν και οι έμποροι κρέατος, προκειμένου να εξευρεθούν οι ενδεδειγμένες λύσεις για την διενέργεια αρτιότερων ελέγχων και την επίτευξη μεγαλύτερης πληρότητας του σχετικού πλαισίου επάνω στην διακίνηση του κρέατος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ