Ηρ. Διώτη – Δ. Γελαλής: Στον αέρα η Αβερώφειος ΕΠΑΣ Λάρισας

Τη διασφάλιση των σχετικών κονδυλίων για τη λειτουργία των έξι Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) –«ΔΗΜΗΤΡΑ» -μεταξύ αυτών και η Αβερώφειος ΕΠΑΣ Λάρισας, που βρίσκονται στον αέρα λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων, καθώς και την στην πλήρωση των κενών θέσεων εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή και όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη λειτουργία των Σχολών, ζήτησε με κοινή ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας, ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, μεταξύ αυτών και οι Λαρισαίοι Ηρώ Διώτη και Δημήτρης Γελαλής.

Στην ερώτηση κριτικάρεται η «συγχώνευση με όρους “σαλαμοποίησης” των φορέων του ΥΠΑΑΤ με την ΚΥΑ 2284/2011 στον ενιαίο οργανισμό ΕΛ.Γ.Ο. – «ΔΗΜΗΤΡΑ», η οποία όξυνε τα χρόνια προβλήματα αυτών των φορέων και δημιούργησε νέα, με άμεσο κίνδυνο την εγκατάλειψη και απαξίωση τους. Στην περίπτωση της Β’θμιας εκπαίδευσης και ειδικότερα των έξι ΕΠΑΣ η κατάσταση έχει γίνει δραματική, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί ούτε το ύψος ούτε οι πόροι που θα δεσμευθούν για την χρηματοδότηση τους, σε αντίθεση ακόμη και με την προηγούμενη χρονιά, ενώ το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, πιθανά θα επιδεινωθεί με την λήξη των αποσπάσεων μέρους του προσωπικού. Επομένως, οι Γεωργικές Επαγγελματικές Σχολές καλούνται να ξεκινήσουν τη νέα χρονιά χωρίς να διασφαλίζονται οι βασικές προϋποθέσεις για την λειτουργία τους, καθώς δεν έχει υπάρξει καμία κοινοποίηση εκ μέρους του ΥΠΑΑΤ ή του ΕΛ.Γ.Ο.-«ΔΗΜΗΤΡΑ» ούτε για τον προϋπολογισμό λειτουργίας ούτε για την κάλυψη των κενών θέσεων».

Οι βουλευτές ζήτησαν να ενημερωθούν για το ύψος των κονδυλίων που προτίθεται να δαπανήσει το ΥΠΑΑΤ και τους πόρους από τους οποίους σκοπεύει να τα εξασφαλίσει, καθώς και την άμεση πλήρωση των κενών θέσεων προσωπικού και τόνισαν: «Εκατοντάδες σπουδαστές και οι οικογένειες τους βρίσκονται μετέωροι σήμερα, ενώ η λειτουργία των γεωργικών ΕΠΑΣ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Εάν δε διασφαλιστούν οι απαραίτητοι όροι λειτουργίας τους οι γεωργικές ΕΠΑΣ θα οδηγηθούν τάχιστα στην απαξίωση και σε κλείσιμο».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ