Θ.Ψύρρας: Σε έξαρση η λαθροϋλοτομία στα δάση της χώρας

Επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης με θέμα την έξαρση της λαθροϋλοτομίας στην Ελλάδα, κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας της ΔΗΜΑΡ Θ. Ψύρρας, ζητώντας μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Στην ερώτηση αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

«Η οικονομική κρίση και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης  καθώς επίσης και  η ανεπαρκής φύλαξη των δασών (τα δάση μένουν αφύλακτα τα απογεύματα και τις μη εργάσιμες ημέρες) δημιουργούν ήδη τις προϋποθέσεις  έξαρσης της λαθροϋλοτομίας.

Λαθροϋλοτόμοι δεν είναι μόνο οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών που ξυλεύουν ολόγυρα από στο χωριό τους (συνήθως κόβουν ξύλα κοντά σε δρόμο, μικρές ποσότητες 200,300,400 κιλά μέχρι και τόνο για να τα φορτώσουν εύκολα χρησιμοποιώντας συνήθως αγροτικό ή Ι.Χ.),  αλλά καλά οργανωμένα συνεργεία που δρουν ως κυκλώματα και προσπορίζονται κέρδη από το παραεμπόριο ξυλείας (γεγονός που εκτός των άλλων έχει και δημοσιονομικές επιπτώσεις).

Καταγγελίες πλέον έρχονται από όλη την Ελλάδα: τα αλυσοπρίονα τις νυχτερινές ώρες στις όχθες του Πηνειού έχουν πάρει φωτιά. Το ίδιο και, στο Πήλιο, στο γειτονικό  Μαυροβούνι, στην Καλαμπάκα, στον Όλυμπο, στη Σκιάθο όπου το δάσος Μαντράκι αποψιλώνεται κάθε μέρα, στην Ήπειρο όπου πονάει η ψυχή σου από την καταστροφή στο Παλούκι -μάλιστα εντός της ζώνης Natura-, στη Ρόδο στην περιοχή της Καλόπετρας, στο Γράμμο  από την πλευρά των συνόρων του Τριλόφου και του Μονοπύλου, στα Πιέρια Όρη…  Έχουν καταγγελθεί και παράνομες υλοτομήσεις ώς και σε αστικά πάρκα (π.χ. μέσα στην πόλη του  Αλμυρού!)…

Αυτή τη στιγμή οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι. Κι όσο αυξάνεται η ζήτηση των καυσόξυλων τόσο θα αποθρασύνονται οι κερδοσκόποι. Δυστυχώς οι λαθροϋλοτόμοι δρουν ανενόχλητοι, και συχνά δεν διστάζουν να απειλήσουν και να εκφοβίσουν πολίτες που γίνονται μάρτυρες τέτοιων περιστατικών.

Επειδή το φαινόμενο τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και εάν το όργιο της λαθροϋλοτομίας συνεχιστεί, θα πρόκειται για έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και του μέλλοντός μας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Τι μέτρα  θα λάβετε για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας στα δάση της χώρας μας;

2. Προτίθεστε να μεριμνήσετε για την αναδιάρθρωση  του ωραρίου και των υπηρεσιών των δασικών υπαλλήλων (ιδιαίτερα των πρώην αγροφυλάκων) και την αύξηση των χορηγούμενων πόρων στις δασικές υπηρεσίες, ώστε τα δάση να προστατεύονται σε εικοσιτετράωρη βάση;

3. Τι σκοπεύετε να πράξετε με το διασπασμένο και ελάχιστα αποδοτικό σύστημα διοίκησης των δασικών υπηρεσιών, ώστε να αντιμετωπιστεί η διασπορά ευθυνών και ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων διαχείρισης και προστασίας των δασών;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ