ΚΚΕ: Προβλήματα καθαριότητας στα σχολεία

Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών με την οποία θίγουν τα οξυμένα προβλήματα καθαριότητας που αντιμετωπίζουν τα σχολεία αλλά και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των καθαριστριών κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, ανάμεσά τους και ο Γ. Λαμπρούλης, Στην ερώτηση αναφέρουν τα εξής:

“Το πρόβλημα του καθαρού σχολείου είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένο με την υγεία των μαθητών. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια υπάρχει πρόβλημα ακόμη και στην αγορά καθαριστικών και απολυμαντικών. Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των καθαριστριών, η εγκατάλειψη κάθε έννοιας μόνιμης σταθερής εργασίας, η προώθηση της δουλειάς με το κομμάτι (αίθουσες), η εντατικοποίηση και οι εξευτελιστικές αμοιβές, αποτελούν στοιχείο της υποβάθμισης της ίδιας της σχολικής υγείας.

Η επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας των σχολείων, όπως άλλωστε επιτάσσει και η ΕΕ. Απλώς δίνουν μια ετήσια παράταση για την υλοποίηση των σχεδιασμών τους. Θα μονιμοποιηθούν φαινόμενα που είχαν καταγγελθεί σε συσκέψεις φορέων της εκπαίδευσης π.χ. να πληρώνεται η καθαρίστρια δημοτικού από την τσέπη των γονιών. Η ίδια η καθαριότητα στο σχολείο θα καθορίζεται από την οικονομική – κοινωνική υπόσταση των πελατών – γονιών.

Τέλος, η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την καθαριότητα των σχολείων (άρθρο 6 του νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις»), όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά αποτελεί στάχτη στα μάτια του λαού. Και αυτό γιατί, ενώ η ευθύνη για τη σύναψη συμβάσεων παραμένει για ένα χρόνο σε φορείς του Υπουργείου Παιδείας και προβλέπεται ειδική πίστωση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, εντούτοις οι περικοπές στη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών είχαν σαν αποτέλεσμα τα προηγούμενα χρόνια την ευθύνη ουσιαστικά της πληρωμής των συμβασιούχων καθαριστριών να επωμίζονται πάλι οι Δήμοι. Την ίδια ώρα οι μόνιμες καθαρίστριες ετεροαπασχολούνται από τους δήμους για να καλύψουν δικές τους ανάγκες. Τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια την υποβάθμιση της υγιεινής στο χώρο του σχολείου έτσι που ασθένειες προηγούμενων χρόνων να ξαναεμφανίζονται (π.χ. φυματίωση και ηπατίτιδα).

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να μην υπάρχει κανένα σχολείο χωρίς καθαρίστρια και με ελλείψεις σε καθαριστικά – απολυμαντικά.

 Τι μέτρα θα πάρει για τη μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ