Μ. Σάλλας: Δάνεια σε αγρότες με τραπεζικά κριτήρια

Στη Λάρισα βρέθηκε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Πειραιώς Μ. Σάλλας ο οποίος αφού παρουσίασε τα σχέδια της διοίκησης της τράπεζας για τηλειτουργία της ΑΤΕ υπογράμμισε ότι η τράπεζα είναι και σήμερα έτοιμη να συνεργασθεί αποτελεσματικά με όλους τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου, όπως και με τις συνεταιριστικές οργανώσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, ενώ άμεσα τίθεται σε εφαρμογή η δυνατότητα προεξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ) και παραλαβής αιτήσεων για νέα καλλιεργητικά δάνεια.

Προβληματισμός για τις υποθήκες

Το άνοιγμα των χρηματοδοτήσεων προς τον αγροτικό τομέα (καλλιεργητές, κτηνοτρόφους, αγροτικές μεταποιητικές επιχειρήσεις) επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ.Τσαυτάρης.

Παράλληλα, αποκάλυψε  ότι υπάρχει συμφωνία με την Πειραιώς και τις υπόλοιπες τράπεζες για την υποθηκευμένη στα δάνεια ακίνητη περιουσία των αγροτών. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι τράπεζες έχουν αποδεχθεί να πάνε οι εγγυήσεις στο 120% και να αποδεσμευθούν οι υπόλοιπες γαίες.

«Από σήμερα (σ.σ. Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου) η ΑΤΕ-Πειραιώς κάνει αυτό ακριβώς, Την ώρα που θα πάνε να ζητήσουν οι αγρότες νέα δάνεια θα τους κάνει αυτόματα την απομείωση και ταυτόχρονα την απελευθέρωση των δεσμευμένων εκτάσεων», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Είμαστε σε συνεργασία και με τους υπεύθυνους των άλλων τραπεζών για να βρούμε ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Άλλωστε, όπως και ο κ. Στουρνάρας είχε δηλώσει εδώ στη Βουλή, πρέπει να κάνουμε ρύθμιση σε ό,τι αφορά τα δεσμευμένα χωράφια και εκτάσεις. Στόχος μας είναι να μην χαθεί ούτε ένα στρέμμα γης από τους αγρότες. Θέλουμε να βρούμε τον τρόπο εξυπηρέτησης των δανείων. Βρισκόμαστε στις τελευταίες συζητήσεις. Σύντομα εντός των ημερών θα ανακοινώσουμε την τελική λύση».

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να μην χαθεί ούτε ένα στρέμμα γης από τους αγρότες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ