Η απώλεια ακοής στις γυναίκες συνδέεται με τα παυσίπονα

Οι γυναίκες που παίρνουν ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα έχουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας της ακοής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο συχνά οι γυναίκες έπαιρναν αυτά τα αναλγητικά, τόσο υψηλότερο κίνδυνο για απώλεια ακοής διέτρεχαν…

Η σχέση ήταν ισχυρότερη μεταξύ των γυναικών κάτω των 50 ετών, και ιδιαίτερα ισχυρή μεταξύ εκείνων που πήραν ιβουπροφαίνη έξι ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα.

“Ακόμα κι αν αυτά τα αναλγητικά είναι ευρέως διαθέσιμα, συνεχίζουν να είναι φάρμακα με παρενέργειες», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Sharon G. Curhan, καθηγήτρια  ιατρικής στο Brigham και στο Νοσοκομείο Γυναικών στη Βοστώνη. “Αν νομίζετε ότι πρέπει να παίρνετε αυτά τα φάρμακα καθημερινά, θα πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας πρώτα.”

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί διαφωνούσαν με τη δύναμη των ευρημάτων.

“Τεστ ακοής δεν έγιναν σε αυτή τη μελέτη,” είπε η Δρ Ronna Hertzano, ωτορινολαρυγγολόγος από το Πανεπιστήμιο του Maryland School of Medicine, που δεν συμμετείχε στη μελέτη. Αντ ‘αυτού, οι ερευνητές στηρίχθηκαν στις απαντήσεις των συμμετεχόντων στη μελέτη, σε ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο είναι λιγότερο ακριβής μέτρηση της απώλειας της ακοής και έτσι περιορίζεται η εγκυρότητα της μελέτης, είπε.

Στη νέα μελέτη, η Curhan και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τα δεδομένα που συλλέχτηκαν από περισσότερες από 62.000 γυναίκες που συμμετείχαν στη the Nurses’ Health μελέτη, από το 1995 έως το 2009. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, περίπου 10.000 γυναίκες ανέφεραν ότι είχαν απώλεια ακοής.

Οι γυναίκες που δήλωσαν ότι έπαιρναν ιβουπροφαίνη δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα, είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν απώλεια ακοής σε σχέση με τις γυναίκες που πήραν ιβουπροφαίνη λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Οι γυναίκες που πήραν ακεταμινοφαίνης δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα είχαν 11% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν απώλεια ακοής σε σχέση με εκείνες που πήραν το φάρμακο λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Οι γυναίκες που πήραν ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη περισσότερες από πέντε ή έξι ημέρες την εβδομάδα, είχαν 21% με 24% αυξημένο κίνδυνο.

Ωστόσο, η μελέτη δεν εξέτασε τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες έπαιρναν τα παυσίπονα αυτά συχνά, είπε η Hertzano. “Αν κάποιος παίρνει ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη σε καθημερινή βάση, θα πρέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα», είπε.

Πώς τα παυσίπονα μπορεί να επηρεάσουν την ακοή

Η Curhan είπε ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα αναλγητικά προκαλούν απώλεια ακοής, ωστόσο, τα αναλγητικά θα μπορούσαν να είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν στην απώλεια ακοής.

Τα αναλγητικά μειώνουν τη ροή του αίματος προς τον κοχλία, ο οποίος αποτελεί τμήμα του έσω ωτός που εμπλέκεται στην ακοή, είπε η Curhan.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η γενετική και η συνεχής έκθεση σε δυνατούς θορύβους, επίσης, να συμβάλλουν στην απώλεια ακοής. Θεραπείες για την πάθηση περιλαμβάνουν ακουστικά βαρηκοΐας, και εμφυτεύματα για τα άτομα με σοβαρή απώλεια ακοής.

Η Hertzano είπε ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν παυσίπονα με βάση τα αποτελέσματα αυτά.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος Σεπτεμβρίου του American Journal of Epidemiology.
Πηγή: myhealthnewsdaily

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ