Νέο είδος πίθηκου βρέθηκε στην Κεντρική Αφρική

Φαίνεται δύσκολο να παραβλέψουμε κάτι τόσο μεγάλο όσο ένα νέο είδος πιθήκου, αλλά οι επιστήμονες δεν είχαν ιδέα για το lesula μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όταν ο βιολόγος John Hart, το ανακάλυψε στο Κονγκό, όπου κάτοικοι το διατηρούσαν ως κατοικίδιο…

Το εντυπωσιακά λοιπόν, ανθρωπόμορφο πρόσωπο του πιθήκου, ενώ ήταν άγνωστο στους επιστήμονες, δεν αποτελούσε μυστήριο για τους κατοίκους του Κονγκό.

Αφού εντόπισε τον πίθηκο, ο Hart και οι συνεργάτες του θέλησαν να βεβαιωθούν ότι πραγματικά επρόκειτο για ένα νέο είδος πριν το εμφανίσουν στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα.

Οι παρατηρήσεις και οι γενετικές εξετάσεις που ακολούθησαν βοήθησαν στο να εδραιωθεί η ετυμηγορία: Το lesula είναι πράγματι νέο είδος, τουλάχιστον όσον αφορά την επιστήμη.

Η ομάδα του Hart στη συνέχεια και για μερικά χρόνια προσπάθησε να το παρατηρήσει από κοντά, αλλά αυτό δεν ήταν εύκολο. “Είναι ντροπαλά ζώα, κι έτσι όταν ξεκινήσαμε αυτή τη μελέτη, μπορούσαμε να τα ρίξουμε μόνο μια γρήγορη ματιά, γιατί αυτά ήταν σε θέση να μας εντοπίσουν αρκετά νωρίτερα από ότι τα εντοπίζαμε εμείς», λέει ο Hart.

Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα θηλυκά lesula ζυγίζουν, κατά μέσο όρο, περίπου 9-10 κιλά, ενώ τα αρσενικά μπορεί να φθάσουν έως και 16 κιλά. Επίσης, τα ζώα περνούν πολύ χρόνο επάνω στο έδαφος, στο δάσος, πράγμα ασυνήθιστο για μια μαϊμού, λέει ο Hart.

Η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One. Το περιοδικό λέει ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 28 χρόνια που έχει εντοπιστεί ένα νέο είδος πιθήκου της Αφρικής.

Πηγή: npr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ