Λαϊκή Συσπείρωση: Ο Κ. Τζανακούλης ξεπουλά υπηρεσίες αθλητισμού – πολιτισμού σε ιδιώτες

Ανακοίνωση της παράταξης για εκχωρήσεις έργου από την πλευρά της ΔΟΠΑΕΛ

Πριν από λίγες ημέρες στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρισας ο κ. Τζανακούλης εκ μέρους της πλειοψηφούσας παράταξης που στηρίζεται από τη ΝΔ, κόπιαζε να μας πείσει πόσο «αυτοδιοικητικός» είναι και ότι δεν φοβάται την κομματική γραμμή κτλ. Λίγες μέρες αργότερα αποδεικνύεται από την ίδια τη ζωή ότι δεν έχει κανένα τέτοιο λόγο να φοβάται, καθώς υπηρετεί και εφαρμόζει κατά γράμμα όλη την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική στο χώρο της τοπικής διοίκησης.

Μάλιστα υπερηφανεύονται ότι πρωτοπορούν σε μια σειρά από κατευθύνσεις που όχι μόνο εμπορευματοποιούν τις παρεχόμενες δημοτικές υπηρεσίες, αλλά είναι έτοιμοι να τις παραχωρήσουν σε ιδιώτες, μέσα από τις δυνατότητες που τους εξασφαλίζει το νέο αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο που ψηφίστηκε από τις συγκυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- ΛΑΟΣ το προηγούμενο διάστημα και την εφαρμογή του Καλλικράτη.

Πιο συγκεκριμένα στη ΔΟΠΑΕΛ είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στη σύναψη συμφωνίας με εταιρία για την παροχή υπηρεσιών στους τομείς πολιτισμού – αθλητισμού, στα διάφορα προγράμματα ακαδημιών και σχολών που μέχρι τώρα ήταν υπό την ευθύνη της δημοτικής επιχείρησης. Έχουν δρομολογήσει την σύσταση εταιρίας, που θα αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς που ως τώρα εργάζονταν στα σχετικά προγράμματα, ώστε η δημοτική αρχή (ΔΟΠΑΕΛ) να τους παραχωρεί τους χώρους, συνάπτοντας σύμβαση με την εν λόγο εταιρία,  η οποία και θα αποδίδει το 17% των εσόδων της από τα ανταποδοτικά τέλη που θα εισπράττει. Πατώντας πάνω στην ανάγκη των άνεργων εκπαιδευτικών που απασχολούνταν όλα αυτά τα χρόνια στις ακαδημίες και στις σχολές ανασφάλιστοι και με μαύρη εργασία, στην ουσία η Δημοτική αρχή τους εκβιάζει ότι αν δεν γίνει αυτό θα μείνουν χωρίς δουλειά ή ότι θα πάρουνε άλλους εκπαιδευτικούς και θα προχωρήσει.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει στο Λαρισινό λαό αυτή τη μεθόδευση, η οποία ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην παραχώρηση σε ιδιώτες υπηρεσιών που μέχρι τώρα ήταν στην ευθύνη του Δήμου. Επιχειρείτε να περάσει σε τομείς όπως ο πολιτισμός – αθλητισμός όπου διαχρονικά οι πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και των Δημοτικών αρχών Τζανακούλη ( ΝΔ), παλιότερα Καφφές ( ΠΑΣΟΚ), επέβαλαν την ανταποδοτικότητα ως μέσω για την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων. Η εξέλιξη αυτή θα κάνει πιο ακριβές τις υπηρεσίες που παρέχονται στους δημότες, ενώ η πλειοψηφία των εργαζόμενων, των άνεργων και των παιδιών τους θα αποκλείονται από το δικαίωμά τους στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. 

Η εφαρμογή αυτής της κατεύθυνσης ευθυγραμμίζεται πλήρως και με τις δηλώσεις που έκανε προχθές ο Υπ. εσωτερικών κ. Στυλιανίδης όπου δήλωσε: «Πρέπει να φανταστούμε τον δήμο σαν μια πολυμορφική εταιρεία η οποία θα πρέπει κάθε κομμάτι της να είναι αυτόνομο και αν όχι κερδοφόρο να μην είναι ζημιογόνο. Να κάνει σωστή υγιή διαχείριση». Ποιος θα πληρώσει αυτή την αυτόνομη και κερδοφόρα λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών ο κ. Στυλιανίδης δεν το είπε γιατί είναι από τα ευκόλως εννοούμενα που παραλείπονται: Αυτός που κάνει χρήση των υπηρεσιών, δηλαδή ο λαός. Κι αυτό το μεθοδεύουν σε μια συγκυρία όπου στην ουσία καταργούν μια σειρά τομείς της Πρόνοιας, τη στιγμή που διατυμπανίζουν ότι οι δήμοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις τομέων για να έχουν κέρδη ή αλλιώς να τους βάλουν λουκέτο. Και σε όλο αυτό, η κυβέρνηση έχει την κάλυψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημάρχων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), όπου πλειοψηφούν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ και της οποίας εξέχων στέλεχος είναι ο κ. Τζανακούλης.

Απαιτούμε άμεσα να σταματήσει κάθε τέτοια μεθόδευση για παράδοση υπηρεσιών του δήμου σε ιδιώτες με όποια μορφή και αν έχουν. Η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου απαγορεύει κάθε τέτοια εξέλιξη. Καλούμε τους εργαζόμενους να απαιτήσουν δουλειά με δικαιώματα, δωρεάν υπηρεσίες για όλους τους δημότες. Να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στον αθλητισμό και τον πολιτισμό και να απαιτήσουν: 

Καμία παραχώρηση υπηρεσιών του Δήμου σε ιδιώτες,

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα,

Να καταργηθεί η ανταποδοτικότητα στα προγράμματα του ΔΟΠΑΕΛ και σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δήμου,

Αύξηση της τακτικής επιχορήγησης προς τους ΟΤΑ από το κράτος στο ύψος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών,

Να επιστραφούν οι παρακρατηθέντες πόροι από το κράτος προς τους ΟΤΑ που φτάνουν τα 9 δις ευρώ». 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ