Αλλαγές στον αγορανομικό κώδικα

Τέλος εποχής για την 66χρονη  αγορανομική νομοθεσία έβαλε το βράδυ της Δευτέρας ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς. Σύμφωνα με την καινούργια διάταξη, απλοποιούνται οι κανόνες που έχουν ως στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας και παραγωγής των επιχειρήσεων, αλλά και την προστασία των καταναλωτών.

Το νέο πλαίσιο “Κανόνες Διακίνησης – Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών” έρχεται να μειώσει το κόστος λειτουργίας και παραγωγής των επιχειρήσεων και να θωρακίσει… τους καταναλωτές έναντι των επιχειρήσεων.

Θα τεθεί, δε, σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου.

Ανάμεσα στις κυριότερες αλλαγές που φέρνουν οι νέοι κανόνες είναι:

* Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υποχρεώνονται να αναγράφουν στις αποδείξεις λιανικής χωριστά την αξία των υπηρεσιών τους και χωριστά την αξία του ΦΠΑ.

* Οι επιχειρήσεις που πωλούν βιομηχανικά προϊόντα, είδη ένδυσης και υπόδησης, υποχρεωτικά στις πινακίδες θα αναγράφουν την αξία τους προ της επιβολής ΦΠΑ αλλά και μετά.

* Για τα καυσόξυλα, προκειμένου να περιοριστούν τα κόλπα με το βάρος, οι έμποροι θα πωλούν τις ποσότητες με μονάδες μέτρησης το κυβικό μέτρο και όχι τα κιλά ή τον τόνο. Για τον σκοπό αυτόν, άλλωστε, θα επιτρέπεται και η πώλησή τους σε συσκευασίες, σε παλέτες κλπ.

* Κατοχυρώνεται το δικαίωμα του καταναλωτή να γνωρίζει εκ των προτέρων το κόστος μιας υπηρεσίας εκτίμησης (π.χ. συνεργεία αυτοκινήτων, ενεχυροδανειστήρια κλπ.) και να συναινεί στην παροχή της κύριας υπηρεσίας προτού ο κάτοχος προβεί σε αυτήν.

Τα είδη

* Καθορίζονται με σαφήνεια τα είδη και οι ανώτατες τιμές πώλησης σε επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε χώρους ή περιοχές όπου δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός (π.χ. κυλικεία πλοίων, νοσοκομείων κλπ.).

* Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα έχουν μπροστά τους ένα ξεκάθαρο περιβάλλον στο οποίο θα μπορούν να λειτουργήσουν, καθώς η νομοθεσία πια συγκεντρώνεται σε ένα πλαίσιο.

Με δηλώσεις του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς τόνισε: “Η κυβέρνηση, συνεπής στις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις παντού, προχωρεί στην αναμόρφωση των κανόνων διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών. Βήμα προς βήμα, εξαλείφουμε το τμήμα εκείνο του θεσμικού πλαισίου που παρουσίαζε εμφανή σημάδια αναχρονισμού.

Οπως η Πολιτεία κάνει το καθήκον της, είναι ώρα και οι δυνάμεις της αγοράς να κάνουν το δικό τους. Στρεβλές πρακτικές, αθέμιτες συμπεριφορές και νόθευση του ανταγωνισμού, θα αντιμετωπίζονται με τη σοβαρότητα που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Η Πολιτεία δίνει το παράδειγμα. Ολοι οφείλουν να το ακολουθήσουν, για το κοινό καλό”.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com