Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος

Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με συντελεστές από 20% έως και 45%, από το 2014 (εισοδήματα 2013), χωρίς αφορολόγητο όριο αλλά με σημαντικές εκπτώσεις για όλες τις δαπάνες με αποδείξεις, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, νέο σύστημα εξόφλησης των ληξιπροθέσμων χρεών, «φιλικότερο» ποινολόγιο με κατάργηση ποινών για τις τυπικές παραβάσεις αλλά και λογικά πρόστιμα και τόκοι, καθώς και ένα φόρο στα ακίνητα που θα αποφέρει 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση κρύβει η σχεδιαζόμενη φορολογική μεταρρύθμιση.

Οι βασικότερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος θα ισχύσουν από το οικονομικό έτος 2014, δηλαδή θα εφαρμοστούν για τα εισοδήματα του 2013, ενώ αυτές που θα αφορούν τις ποινές, τον ΚΒΣ και τα ακίνητα θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου έτους. Δεδομένο είναι ότι από τα μέσα Οκτωβρίου εξισώνεται ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν έως και 40% ακριβότερο φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, εάν φυσικά δεν προλάβει το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει εγκαίρως στη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος.

Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό επιτελείο θέλει η φορολογική μεταρρύθμιση να ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου, ενώ οι αλλαγές θα έρθουν σε τρεις δόσεις, καθώς η ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι δεν είναι εφικτό να ενσωματωθούν εγκαίρως όλα σε ένα νομοσχέδιο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ