Οι αγροτικοί σύλλογοι της Θεσσαλίας συζητούν για το νερό

Πρωτοβουλία να διοργανώσουν ευρεία σύσκεψη των φορέων της Θεσσαλίας σχετικά με την διαχείριση των υδάτινων πόρων στην περιοχή η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 7 το βράδυ στην αίθουσα του ΦΡΟΥΡΙΟΥ στην Λάρισα, πήραν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων οι εκπρόσωποι των οποίων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου υποστήριξαν ότι η διαβούλευση που γίνεται υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ σχετικά με την διαχείριση των υδάτινων πόρων έχει ως  σκοπό την συναίνεση των φορέων και των κατοίκων της Θεσσαλίας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση των αρδευόμενων καλλιεργειών και πάγωμα του έργου της εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου.

Μάλιστα υποστήριξαν ότι μεγάλες ευθύνες έχουν τα κόμματα και οι φορείς που συμφωνούν με την ΚΑΠ στόχος της οποίας είναι η μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων άρα και της αγροτικής παραγωγής και υπογράμμισαν ότι η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2014-2020 θα φέρει νέα δεινά στους μικρομεσαίους αγρότες καθώς ο στόχος της είναι η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών-επιχειρηματιών, το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και για αυτό οι επιδοτήσεις θα είναι μειωμένες, με ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια.

Αναφορικά με το έργο εκτροπής του Αχελώου τόνισαν ότι οι κυβερνήσεις κορόιδευαν και κοροϊδεύουν επί χρόνια τους αγρότες με την πολυδιαφημισμένη εκτροπή του Άνω ρου του Αχελώου που θα συνέβαλε αποφασιστικά στην κάλυψη του ελλείμματος στο νερό και τώρα η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ επιχειρεί  να υποβαθμίσει το έργο και από 600 εκατ. m3 νερού/έτος να εκτρέψουν στην καλύτερη περίπτωση 250 εκατ. m3 νερού/έτος.

«Η εκτροπή του Άνω ρου του Αχελώου χρειάζεται μόλις 60 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί ενώ το έργο θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό το υδάτινο έλλειμμα στην Θεσσαλία εμπλουτίζοντας τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.

Οι πολέμιοι της εκτροπής του Αχελώου προβάλουν ως επιχείρημα τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις από το έργο, ενώ η καταστροφή που συντελείται σήμερα εξαιτίας της λειψυδρίας είναι τεράστια, από την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα ως τα σεισμογενή ρήγματα και με ανυπολόγιστη την οικονομική ζημιά» ξεκαθάρισαν, επιρρίπτοντας ευθύνες και στο ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του ιδιαίτερα σήμερα ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακόμη επεσήμαναν ότι στα σχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπουν μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων κατά 270.000 ή ακόμη και  550000 στρέμματα με αναδιάρθρωση καλλιεργειών αφού με την νέα ΚΑΠ πλήττεται και η βαμβακοκαλλιέργεια και θα ακολουθήσει την καταστροφή της τευτλοκαλλιέργειας και της καπνοκαλλιέργειας.

Τέλος σημείωσαν ότι στο πλαίσιο προσαρμογής στην οδηγία 2000/60 της Ε.Ε, παραδίδουν το νερό ως εμπόρευμα στους μεγάλους επιχειρηματίες για να αυξήσουν την κερδοφορία τους σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση δρομολογείται το ξεπούλημα των ΔΕΥΑ σε ιδιώτες με συνέπεια την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της τιμής του νερού ύδρευσης.

Τα στελέχη των ομοσπονδιών κάλεσαν τους φορείς στην αυριανή εκδήλωση για να καταθέσουν προτάσεις και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ