Ξεκινά το Σάββατο η γιορτή φέτας στην Ελασσόνα

Όλα έτοιμα για τα αυριανά εγκαίνια της 6ης Πανελλήνιας Γιορτής Φέτας στην Ελασσόνα. Ο Δήμος Ελασσόνας και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ελασσόνας, σε συνεργασία με φορείς από όλη την Ελλάδα, θέλοντας να συμβάλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής αλλά και να τιμήσουν το προϊόν «Φέτα», οργανώνουν για 6η φορά την Πανελλήνια Γιορτή Φέτας στην Ελασσόνα.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου.

Τα εγκαίνια της 6ης Πανελλήνιας Γιορτής Φέτας, θα γίνουν το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 19.30, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Το πλούσιο πρόγραμμα, περιλαμβάνει έκθεση του προϊόντος σε εκθεσιακά περίπτερα, επιστημονική ημερίδα, γευσιγνωστικές βραδιές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συναυλίες, παιχνίδια για παιδιά, επίδειξη παρασκευής φέτας και πολλές εκπλήξεις.

 

Συγκεκριμένα:

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου

10.00 Έναρξη έκθεσης με περίπτερα παραγωγών Φέτας και Παραδοσιακών Προϊόντων.

10.30 – 12.30  Εκδηλώσεις για παιδιά : Διαγωνισμός Ζωγραφικής

12.30 – 14.30  Σκάκι Σιμουλτανέ με τον GM ΣΠΥΡΟ ΣΚΕΜΠΡΗ σε συνεργασία με το Σύλλογο Σκακιστών Ελασσόνας.

17.30 – 19.30  Παρουσίαση των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου και των συλλόγων αυτών.

19.30 Εγκαίνια της 6ης Πανελλήνιας Γιορτής Φέτας

21:00 – 22:30  Μουσικοχορευτική παράσταση με δρώμενα απ’ όλη την Ελλάδα.

1. «ΡΟΥΓΚΑΤΖΙΑ»

Οι Εκπρόσωποι από τους συλλόγους τις περιοχής του Ρουμλουκιού : Λαογραφικός Όμιλος  ντόπιων  Μακρυχωρίου και περιχώρων, Λαογραφικός Όμιλος  ντόπιων  Αλεξάνδρειας και περιχώρων, Πολιτιστικός Σύλλογος Ξεχασμένης, Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης, Πολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλοχωρίου, θα μας παρουσιάσουν το τοπικό τους Λαϊκό δρώμενο ΡΟΥΓΚΑΤΖΙΑ.

2.  «ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ» της ΣΜΥΡΝΗΣ .

Μουσικό-χορευτική-Θεατρική  παράσταση  από τον Λαογραφικό και χορευτικό σύλλογο Βασιλικών

3. «ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ»

Μουσικό-χορευτική – θεατρική   παράσταση με θέμα «ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ» από τον Σύλλογο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήβας  «Λάιος» και τον Παραδοσιακό Σύλλογο  Θήβας «Ο Βλάχικος γάμος».

4.ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γλέντι με παραδοσιακή μουσική απ’ όλη την Ελλάδα

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου

10.00 Έναρξη έκθεσης με περίπτερα παραγωγών Φέτας και Παραδοσιακών Προϊόντων.

10.00 – 14.00 Επιστημονική Ημερίδα «Η Φέτα Μοχλός Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας».

11.30 – 12.30 Επίδειξη τυροκόμησης από το ΤΕΕ Γαλακτοκομίας Ιωαννίνων.

10.30 – 12.30  Εκδηλώσεις για παιδιά : Διαγωνισμός Ζωγραφικής

12:00 – 14:00  «Τα παιχνίδια του Χωριού μου»- Παραδοσιακά παιχνίδια από τον πολιτιστικό σύλλογο Βερδικούσιας και παρουσίαση του βιβλίου του Χρ. Καφέ.

17:30 – 19:30  Παρουσίαση τραγουδιών της περιοχής από ομάδες ντόπιων κατοίκων

18.30 – 19.30 Επίδειξη τυροκόμησης από το ΤΕΕ Γαλακτοκομίας Ιωαννίνων.

21:00 – 22:30  Μουσικοχορευτική παράσταση με δρώμενα από χωριά του δήμου Ελασσόνας.

«Χοροί – τραγούδια –δρώμενα  του χωριού μου» από τους : Μορφωτικό Σύλλογο Φλαμπούρου, Μορφωτικό Σύλλογο Σκοπιάς, Σύλλογο Γυναικών Μικρ. Ελευθεροχωρίου, Σύλλογο Γυναικών Δολίχης, Μορφωτικό Σύλλογο Βαλανίδας και Πολιτιστικό Σύλλογο Βερδικούσιας.

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου

09.30 Έναρξη έκθεσης με περίπτερα παραγωγών Φέτας και Παραδοσιακών Προϊόντων.

09:30 – 13:30  Στριφτές τυρόπιτες από γυναίκες του Δήμου Ελασσόνας.

11.00 – 13.00  Ξενάγηση μαθητών στην 6η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας.

Επίδειξη τυροκόμησης από το ΤΕΕ Γαλακτοκομίας Ιωαννίνων.

17.30 Γευστική βραδιά με ψητό Αρνάκι – Κατσικάκι Ελασσόνας (Π.Ο.Π.) προσφορά του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ελασσόνας.

19.30 Λαϊκό Γλέντι.

Ένα σημαντικό κομμάτι των εκδηλώσεων και στο οποίο οι διοργανωτές δίνουν μεγάλη βαρύτητα είναι η επιστημονική ημερίδα που θα γίνει την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί  μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι, με τίτλο «Η ΦΕΤΑ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» , στην αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη».

Στη συγκεκριμένη επιστημονική διημερίδα θα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι υπουργείων, πανεπιστημίων, φορέων και ινστιτούτων, παραγωγικών τάξεων και άλλοι. Σκοπός της είναι να αναδειχθεί η φέτα και να καταλάβει το προϊόν, τη θέση που του αξίζει στην ελληνική και παγκόσμια αγορά.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον στην 6η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας θα δώσει η επίδειξη τυροκόμησης από το Τ.Ε.Ε. Γαλακτοκομίας Ιωαννίνων. Σπουδαστές και καθηγητές της σχολής θα αναλάβουν να μας δείξουν μερικά από τα μυστικά παραγωγής του τυριού την Κυριακή και την Δευτέρα το πρωί  σε ειδικό περίπτερο στην Κεντρική πλατεία Ελασσόνας.

Η φετινή χρονιά είναι μια κρίσιμη χρονιά. Όλοι μας πρέπει να εργασθούμε για την καλύτερη οργάνωση και αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου, την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, την παροχή ενός οράματος και ελπίδας στη νέα γενιά των αγροτών και την ενίσχυση της κτηνοτροφίας, μοναδικός πόρος ζωής για εκατοντάδες οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών όπως η επαρχία Ελασσόνας.

Και ειδικότερα για την Επαρχία Ελασσόνας, να ακυρώσουμε τα μεγαλόπνοα σχέδια κάποιων για την εξόρυξη του λιγνίτη που θα αμαυρώσει κάθε προσπάθεια αυτού του τόπου για ανάπτυξη. 

Ο Δήμος Ελασσόνας και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ελασσόνας, διοργανώνουν την 6η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας, υπό την αιγίδα των : Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός “Δήμητρα”, Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), Επιμελητήριο Λάρισας,  και με την συνεργασία των : Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, Γεωπονική Σχολή – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Λάρισας, Ινστιτούτο Γάλακτος Ιωαννίνων – Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Όλες τις παραπάνω πληροφορίες για την 6η Πανελλήνια γιορτή φέτας αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα μπορείτε να τις βρείτε στις σελίδες της ιστοσελίδας www.giortifetas.gr  

Την οργάνωση των εκδηλώσεων έχουν ο Δήμος Ελασσόνας και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ελασσόνας που έχει την κεντρική ευθύνη όλων των εκδηλώσεων.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com