Η ΔΗΜ.ΑΡ επιμένει για τη ρήτρα των ισοδύναμων στο πακέτο των 11,5 δισ.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας της  Δημοκρατικής Αριστεράς πραγματοποίησε   τη Γενική της Συνέλευση στην οποία να παραβρεθήκαν  τα μέλη, οι φίλοι και πολίτες που συμμερίζονται τις απόψεις και τους προβληματισμούς του κόμματος. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε   παρουσία των  μελών του Εκτελεστικού Γραφείου Χρήστου Μαυροκεφαλίδη και  Σάκη Παπαθανάσιου.

Στην αρχή μίλησε ο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης Στέλιος Γρηγορίου που έκανε μια σύντομη ενημέρωση για την κατάσταση της οργάνωσης, την προεκλογική και μετεκλογική δραστηριότητά της και τους μελλοντικούς σχεδιασμούς. Ζήτησε επιτακτικά τη συμμετοχή όλων στις δραστηριότητες της οργάνωσης, τις σκέψεις τους για την γενικότερη πολιτική  κατάσταση και αλλά ιδιαίτερα την κρίση και τις προτάσεις των μελών για την πολιτική του ίδιου του κόμματος.

Ακολούθησε μια λεπτομερής παρουσίαση όλων των επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία, την κυβέρνηση και το κόμμα από τα ηγετικά στελέχη που προαναφέραμε. Ιδιαίτερα στάθηκαν στις προτάσεις της ΔΗΜ.ΑΡ. που συνεχώς κατατίθενται προς τους εταίρους στη κυβέρνηση και τη τρόικα.

Ο κ. Παπαθανασίου που μετέχει εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ στις διαπραγματεύσεις εξήγησε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ σκληρές με δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στο να εξευρεθούν κονδύλια ύψους 8.5 – 9 δισ. ευρώ από περικοπές σε μισθούς συντάξεις και επιδόματα την ίδια ώρα που η ελληνική πλευρά υιοθετώντας πρόταση της ΔΗΜΑΡ βάζει στο τραπέζι το θέμα της ρήτρας αντικατάστασης που σημαίνει ότι δεν θα γίνονται περικοπές σε μισθούς, συντάξεις επιδόματα, σε περίπτωση που αποδίδουν τα προτεινόμενα αντισταθμιστικά μέτρα. Μάλιστα τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ πρότεινε σε περίπτωση που γίνει δεκτή η ρήτρα τα επαχθή μέτρα να πάνε στα επόμενα χρόνια με δεδομένο ότι συζητείται και το θέμα της επιμήκυνσης. Πάντως ο κ. Παπαθανασίου ξεκαθάρισε ότι η μάχη με την τρόικα είναι ιδιαίτερα σκληρή αφού οι δανειστές προς το παρόν δεν θέλουν να συζητήσουν τίποτα για τα ισοδύναμα και επιμένουν στις περικοπές, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει το κόμμα του να στηριχτεί σε αυτή την επιλογή ευθύνης που έκανε να μπει στην κυβέρνηση αυτή τη δύσκολη ώρα αφού όπως ανέφερε η μάχη με τους δανειστές θα είναι συνεχής και μέχρι την τελευταία στιγμή.

Μεταξύ των στελεχών της ΔΗΜΑΡ κυριαρχούσε ο έντονος προβληματισμός για την επιλογή συμμετοχής στην κυβέρνηση όσο και αν τα στελέχη του Ε.Γ. έκαναν λόγο για επιλογή εθνικής ευθύνης που έγινε με κριτήριο το συμφέρον της χώρας και του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.

Στη συνέλευση κατατέθηκε πλήθος ερωτήσεων που όπως ήταν φυσικό επικεντρώθηκαν :

1)      στα νέα οικονομικά μέτρα για την εξοικονόμηση των 11,7δις. που είναι η προϋπόθεση για την συνέχιση της δανειοδότησης της χώρας, για την αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας  και

2)      στη συμμετοχή του κόμματος στη κυβέρνηση

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατούσε στη συνέλευση ήταν η τοποθέτηση μέλους της τοπικής ΔΗΜ.ΑΡ. που τόνισε: «Ζούμε μια εποχή που τα ευχάριστα απουσιάζουν. Το κόμμα παλεύει όσο μπορεί για το καλύτερο που είναι ταυτόχρονα  και ρεαλιστικό. Χωρίς να φέρει το βάρος της ευθύνης για την άθλια κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, μπορεί να απευθύνεται με ειλικρίνεια τους πολίτες και να διατυπώνει ευθαρσώς τον πολιτικό της λόγο κι όταν ακόμα είναι δυσάρεστος. Χωρίς ψευδαισθήσεις και άδειες υποσχέσεις μπορούμε να προχωρήσουμε, να βρούμε την ελπίδα μας για το αύριο» 

Η συνέλευση ολοκληρώθηκε με την εκλογή του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ