Ημερίδα με θέμα πρόληψη, ενημέρωση και ετοιμότητα για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών από ενδεχόμενο σεισμό πραγματοποίησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Η ημερίδα είχε σαν στόχο την επίτευξη της διαλειτουργικότητας μεταξύ Ο.Α.Σ.Π. και φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης εμπλεκομένων στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών σε περίπτωση σεισμού.
Η δράση αυτή συμβάλλει στην επίτευξη της επιχειρησιακής ετοιμότητας περιφερειακής και τοπικής διοίκησης και προδιαγράφει τις κατευθύνσεις του επιχειρησιακού σχεδιασμού σε περίπτωση σεισμού. Δίνεται παράλληλα η δυνατότητα ανταλλαγής εμπειριών, εντοπισμού θεσμικών αδυναμιών ή αναγκών καθώς και παρακολούθησης των εξελίξεων στο χώρο του σχεδιασμού.
Στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Το ορθό στην πολιτική και στη ζωή γενικότερα είναι να προλαμβάνεις και όχι να θεραπεύεις. Αυτή η αντιμετώπιση έχει τις λιγότερες αρνητικές συνέπειες τόσο στην οικονομική όσο και την κοινωνική ζωή του τόπου. Άρα όσο και να απευχόμαστε να συμβεί ένα φαινόμενο όπως ο σεισμός άλλο τόσο προετοιμασμένοι θα πρέπει να είμαστε για την αντιμετώπισή του. Μετά τις αλλαγές που επέφερε ο «Καλλικράτης» πραγματοποιούμε τη σημερινή ημερίδα έτσι ώστε να καταρτίσουμε ένα πλάνο για να έχουμε τις απαραίτητες δομές και να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε μια έκτακτη ανάγκη όπως είναι ο σεισμός. Η συνεργασία μας τόσο με τον ΟΑΣΠ όσο και με τους υπόλοιπους φορείς εδώ στη Θεσσαλία είναι δεδομένη και λειτουργεί βάση σχεδίου. Και αυτό έχει αποδειχθεί καθώς μετά από ένα μακροσκελή και δύσκολο χειμώνα κρατήσαμε το δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανοικτό και μετά από ένα καλοκαίρι με καύσωνες και παρατεταμένη ανομβρία καταφέραμε να έχουμε τις λιγότερες πυρκαγιές και τα λιγότερα προβλήματα στην άρδευση των καλλιεργειών. Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση καθώς το ζητούμενο σήμερα είναι η όσο το δυνατόν αρτιότερη οργάνωση, η οποία δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας για τον πολίτη».
Απ’ την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου δήλωσε: «Κύριος σκοπός αυτής της σημαντικής συνάντηση εργασίας που πραγματοποιείται από τον ΟΑΣΠ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας είναι ο συντονισμός όλων των επιχειρησιακά εμπλεκόμενων φορέων ώστε από κοινού να επεξεργαστούμε ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντισεισμικής πολιτικής για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών μας. Ο σεισμός είναι μία από εκείνες τις δύσκολες περιπτώσεις, τις οποίες φυσικά απευχόμαστε να μην συμβούν, που συνήθως εκδηλώνονται χωρίς σαφή προειδοποίηση. Επομένως, ως Π.Ε. Λάρισας πρέπει να είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα, ώστε μέσα από τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας μας και σε συνεργασία με τον Ο.Α.Σ.Π., την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Αεροπορία, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τους δήμους και τις εθελοντικές Οργανώσεις, να διαχειριστούμε όσο το δυνατόν αρτιότερα τις κατευθύνσεις του επιχειρησιακού σχεδιασμού σε περίπτωση σεισμού. Αποτελεί δέσμευσή μας προς τους πολίτες μας να είμαστε προετοιμασμένοι, μεθοδικά και σταθερά, για να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επιδράσεις από μελλοντικές φυσικές ή/και άλλες καταστροφές».
Ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητή Γεωλογίας κ. Ευθ. Λέκκας στην ομιλία του έθιξε το ζήτημα της αντισεισμικής πολιτικής και του σχεδιασμού σημειώνοντας τα εξής: «Η γη είναι ένας ζωντανός οργανισμός άρα το να αναμένουμε σεισμούς είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό. Ο ρόλος του ΟΑΣΠ και της οργανωμένης πολιτείας είναι να βρίσκεται προετοιμασμένη και σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων αναγκών. Τα κρίσιμα σημεία σε περίπτωση ενός σεισμού στα οποία η πολιτεία έχει τον πρώτο λόγο είναι τα εξής: α) Επέμβαση μέσα σε 48 ώρες, β) ύπαρξη αναγκαίου εξοπλισμού διάσωσης, γ) ύπαρξη κέντρου επιχειρήσεων, δ) πρόβλεψη ύπαρξης επιπλέον ιατρικής περίθαλψης, ε) υποδομές όπου θα μπορούν να βρουν οι πολίτες νερό-προμήθειες-Α’ βοήθειες, στ) διατήρηση της τάξης, ζ) καταφυγή του πληθυσμού και προσωρινή διαμονή, η) ψυχολογική υποστήριξη.
Επίσης ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι έχει μεγάλη σημασία στην ετοιμότητα η επεξεργασία νέων δεδομένων που προκύπτουν από αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων ανά τον κόσμο, τα οποία μεταφράζονται αφ’ ενός σε εμπειρία και αφ’ ετέρου σε αναθεώρηση των κανονισμών προστασίας. Τον αντιπρόεδρο του ΟΑΣΠ ακολούθησε μια σειρά ομιλητών οι οποίοι ανέπτυξαν σειρά θεμάτων σχετικά με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, τον προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων, τον προσδιορισμό και τις προδιαγραφές των χώρων καταφυγής, την άμεση και προσωρινή στέγαση των πληγέντων κ.α.
Τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτικής προστασίας κ. Χρήστος Καλομπάτσιος στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτικής προστασίας Π.Ε. Μαγνησίας κ. Λεωνίδας Ρίνης, ο αστυνομικός υποδ/ντης Θεσσαλίας κ. Δ. Ζήσης, ο δ/της της πυροσβεστικής υπηρεσίας Θεσσαλίας κ. Ν. Λαθύρης, ο δ/κτης της ΕΜΑΚ κ. Ζ. Μπρούζας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Λιάπης, ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Λέτσιος, ο αντιδήμαρχος Τυρνάβου κ. Δ. Σερλέτης, ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Αθ. Καλιακούδας, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας κ. Σπύρος Πετρίδης, ο γεν. δ/ντης Μεταφορών κ. Αντώνης Γαλερίδης, ο δ/ντης της Δ/νσης εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων, μέλη της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης, ο δ/ντης πολιτικής προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Δ. Τσιόφας, προιστάμενοι πολιτικής προστασίας των 4ων Περιφερειακών Ενοτήτων, κ.α.