Εγκαινιάστηκε στην Ελασσόνα η γιορτή φέτας

Αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας και της ιστορικής παράδοσης της χώρας, χαρακτήρισε τη φέτα ο Μ. Χαρακόπουλος εγκαινιάζοντας το βράδυ του Σαββάτου την 6η γιορτή φέτας στην Ελασσόνα. Αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής των Ελλήνων.

Παράλληλα σημείωσε ότι η φέτα συνεχίζει και σήμερα να στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις οικονομίες πολλών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας και συντελεί, με τρόπο καθοριστικό, στη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και  στην ανάπτυξη της, καθώς στην παραγωγή της εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα πολλές χιλιάδες ελληνικών οικογενειών.

«Θέλω και από αυτή τη θέση να επαναλάβω ακόμη μια φορά ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης ήταν και παραμένει η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής. Γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί βασικό πυλώνα για την υπέρβαση της κρίσης αλλά και τη θεμελίωση και ανάπτυξη ενός νέου υγιούς παραγωγικού μοντέλου» υποστήριξε, υπογραμμίζοντας ότι πάντοτε πίστευε -και πολύ περισσότερο σήμερα ως Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- στην ήπια ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της για την παραγωγή προϊόντων ποιότητας με ονομασία προέλευσης, όπως είναι η φέτα αλλά και δεκάδες ακόμη προϊόντα. Γιατί από τα 1.000 περίπου Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης που παράγονται σε χώρες της ΕΕ και περιλαμβάνονται στη λίστα προστασίας, περισσότερα από 90 είναι ελληνικά. Και ανάμεσά τους το Αρνάκι αλλά και το Κατσικάκι Ελασσόνας». 

Τέλος αφού τόνισε ότι το μέλλον της περιοχής δεν μπορεί να είναι ο λιγνίτης σημείωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα είναι πάντοτε αρωγός στις προσπάθειές των ανθρώπων της περιοχής.

Ο Δ. Γελαλής

Την όσο το δυνατό καλύτερη στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γελαλής επισημαίνοντας ότι  ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας  που η αιγοπροβατοτροφία  είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη,   αφού με βάση τα στοιχεία των παραδόσεων γάλακτος παρήχθησαν το 2011 περί τους 72.000 τόνους αιγοπρόβειο γάλα περίπου, το 11% της εγχώριας παραγωγής, η στήριξη του τομέα θα πρέπει να αποτελεί κεντρική επιδίωση.

Παράλληλα τόνισε ότι η φέτα  αποτελεί προϊόν  ζωτικής σημασίας για την ελληνική κτηνοτροφία και την εθνική οικονομία, αφού τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση των εξαγωγών, γεγονός που  δημιουργεί  ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον  για την ελληνική τυροκομία και τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας.

Σύμφωνα με τον κ. Γελαλή σε 34.000 τόνους περίπου ανήλθε  η ποσότητα της εξαγόμενης φέτας το έτος 2011, έναντι 33.000  τόνους περίπου το 2010 (αύξηση 3%).

Μάλιστα έκανε λόγο για ευοίωνες προοπτικές  για τη Φέτα,  δεδομένης της μεγάλης απήχησης που έχει  στο καταναλωτικό κοινό τόσο στην εσωτερική όσο και στη διεθνή αγορά. 

Ωστόσο, όπως σημείωσε, οι παραγωγοί παλεύουν να κρατηθούν στο επάγγελμα  σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες.  Από τη μια η ακρίβεια των ζωοτροφών αλλά το κυριότερο η έλλειψή τους λόγω της μειωμένης παραγωγής εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών, αλλά και η έλλειψη ρευστότητας  δημιουργούν εφιαλτικές συνθήκες για τους κτηνοτρόφους της χώρας.

«Υποστηρίζουμε  τη  δημιουργία  μιας  εθνικής στρατηγικής που θα προωθήσει την κτηνοτροφία και ιδιαίτερα την  αιγοπροβατοτροφία για τα επόμενα  χρόνια και  θα τη φέρει σε πορεία  ανάπτυξης.

Στηρίζουμε:

– Το κυρίαρχο αίτημα των κτηνοτρόφων για  άμεση χρηματοδότηση  των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων,  ώστε να παρέμβουν στην αγορά ζωοτροφών.

-Τη ρύθμιση των κτηνοτροφικών τους  χρεών, ως απαραίτητη προϋπόθεση για  να σωθεί η  ελληνική κτηνοτροφία και παράλληλα να αποτελέσει την ατμομηχανή για την έξοδο από την κρίση,

-Την  άμεση ανάγκη, ενόψει της νέας ΚΑΠ, η  οποία απαιτεί  μόνιμους  βοσκότοπους, εκτατικοποίηση και  ευζωία  των  ζώων, για  δημιουργία  ενός  νέου κανόνα  που  θα  ρυθμίζει  τη νομή,  τη  χρήση   και  την  διαχείριση των βοσκοτόπων,  με απόδοση αυτών στους κτηνοτρόφους», κατέληξε ο κ. Γελαλής.

 

Ο Γ. ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΣ

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος τόνισε ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες ο δήμος τολμά, να βοηθήσει το εθνικό μας προϊόν που μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κατά επέκταση να βοηθήσει όλους τους εμπλεκόμενους με το προϊόν αυτό, από τους κτηνοτρόφους μέχρι τους τυροκόμους. Παράλληλα επεσήμανε ότι με τη φετινή γιορτή η περιοχή της Ελασσόνας δείχνει δρόμους μιας άλλης οικονομικής ανάπτυξης που βασίζεται στα παραδοσιακά προϊόντα ΠΟΠ στέλνοντας και ένα μήνυμα ενάντια στην εξόρυξη του λιγνίτη που μπορεί να καταστρέψει την αναπτυξιακή προοπτική αλλά και την ίδια την περιοχή της Ελασσόνας.

 

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός στην εισήγησή του τόνισε ότι μέσα από συνεργασία, συνέργεια και συνοχή μπορούμε να επιτύχουμε αποτελέσματα σε μια τραγική οικονομική συγκυρία για τη χώρα. Παράλληλα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα στήριξης της κτηνοτροφίας και έκανε λόγο για επίσπευση των διαδικασιών πιστοποίησης στα προϊόντα ΠΟΠ «Αρνάκι Ελασσόνας ΠΟΠ» και «Κατσικάκι Ελασσόνας ΠΟΠ» αλλά και στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να καλύπτει σύγχρονα αίτια απώλειας παραγωγής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ