Αστυνομικοί φρουροί ή βοηθητικό προσωπικό;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΕΤΣΙΟΣ

Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο απαγκιστρώνονται οι αστυνομικοί από τα καθήκοντα φρούρησης των Ευρωβουλευτών και αυτοδιοικητικών προσώπων. Με το σχετικό Π.Δ. συμφώνησε με ανακούφιση  το σύνολο του Ελληνικού λαού , ο οποίος πλήττεται βάναυσα από την έξαρση της βαριάς εγκληματικότητας,

προκειμένου  οι εκατοντάδες αστυνομικοί-φρουροί των πολιτικών προσώπων να τεθούν στη διάθεση και υπηρεσία των πολιτών. Στο μέτρο αυτό συμφώνησε ,-κατ αρχή- και ο πολτικός κόσμος , αλλά όπως φαίνεται , για όλους τους άλλους, εκτός από τους ίδιους…..Αμέσως λοιπόν από την ενεργοποίηση του σχετικού Νόμου , -πρό ημερών-, [σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου], η πλειονότητα των βουλευτών κ.λ.π. προσώπων , προσέφυγε με αίτημά τους , προκειμένου να εξαιρεθούν του σχετικού μέτρου, επικαλούμενοι προσωπικούς λόγους κινδύνου, για την αναγκαιότητα της φύλαξής τους. Δηλαδή, με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε…..Το ρητορικό μου ερώτημα κατόπιν τούτου είναι . –Τι χρειάζονται π.χ. δύο η και περισσότεροι αστυνομικοί-φρουροί για κάθε βουλευτή , η παράγοντα της αυτοδιοίκησης , τους οποίους πιθανότατα δεν γνωρίζει ούτε ο …..θυρωρός της πολυκατοικίας και τους οποίους πληρώνει ο δοκιμαζόμενος σκληρά Ελληνικός λαός ; Ο [Χ] άγνωστος πολιτικός η λ.χ. περιφερειάρχης , άραγε κινδυνεύει από τρομοκρατικές ενέργειες ; Βέβαια για τον λόγο αυτό ορίστηκε ειδική επιτροπή της ΕΛ.ΑΣ. για την αξιολόγηση των αιτημάτων. Ποιός όμως εγγυάται ότι με την «γνωστή ελληνική συνταγή , ήτοι πολιτική πίεση « , η επιτροπή δεν θα γνωματεύει σωρηδόν για την αναγκαιότητα φύλαξης του βουλευτή π.χ. Σάμου, η Φλώρινας, η του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, η του Ευρωβουλευτή …….. ; Με διαταγή της η ΕΛ.ΑΣ. όρισε ότι οι αστυνομικοί-φρουροί των πολιτικών προσώπων , δεν επιτρέπεται να εκτελούν καθήκοντα «ορτινάντζας», δηλαδή οδηγού, μεταφορέα αποσκευών, νοικοκυράς, βρεφονηπιοκόμου κ.λ.π. κ.λ.π……….Εδώ είναι το ανέκδοτο με τον Τοτό…..Και εξηγώ γιατί , με ένα νέο ρητορικό ερώτημα. –Ποιός αστυνομικός-φρουρός βουλευτή-υπουργού κ.α. θα αρνηθεί να μεταφέρει τις σακκούλες του σούπερ-μάρκετ της συζύγου του πολιτικού προσώπου, όταν ο ίδιος αστυνομικός «επιλέχθηκε» για την περίοπτη  αυτή θέση «επάξια»……. ;

Από την πρότερη ιδιότητά μου , είμαι σε θέση να γνωρίζω.

1. Ο κάθε αστυνομικός-φρουρός του κάθε πολιτικού προσώπου επιλέγεται αυστηρά από το ίδιο πολιτικό πρόσωπο , είτε απ ευθείας , π.χ. το παιδί του φίλου, η του εξαδέλφου, είτε μέσω κομματικών φίλων , υπέρ της αποκαλούμενης κομματικής πελατείας και ασφαλώς όχι με κριτήριο αξιολογητικό, δηλ. ειδικές γνώσεις αυτοάμυνας και ικανοτήτων.

2. Η πλειονότητα των αστυνομικών-φρουρών συνήθως δεν υφίσταται σοβαρή ειδική εκπαίδευση σε θέματα αυτοπροστασίας η καταπολέμησης τρομοκρατικής ενέργειας, η της εγκληματικότητας, όπως εκδηλώνεται σήμερα. Σε τυχούσα απευκταία προσβολή, το πρώτο θύμα ατυχώς θα είναι ο αστυνομικός και στη συνέχεια το προστατευόμενο πρόσωπο.  Τα αμοιγώς αστυνομικά καθήκοντα «πάνε περίπατο» και περίοπτη θέση παίρνουν τα «οικοκυρικά», [για τον λόγο αυτό εκδόθηκε και η παραπάνω δ/γή της ΕΛ.ΑΣ.].

3. Πραγματική ανάγκη προστασίας έχουν  πολιτικά πρόσωπα , ως εκ της ιδιότητός τους , η της θέσης τους σε καίριους τομείς ευθύνης  τόσο στον Δημόσιο , όσο και στον ιδιωτικό τομέα,  ως στόχοι τρομοκρατικών ενεργειών.

Η συντριπτική πλειονότητα των λοιπών  προσώπων, [πλην των παραπάνω],  απαιτεί αστυν. προστασία , η οποία στη συνέχεια εκτροχιάζεται στην εξυπηρέτηση άλλων προσωπικών, κομματικών, η οικογενειακών αναγκών και για τη διατήρηση του status …. και του life style. Επικουρικά βέβαια και η φύλαξη, αλλά από τον ανεκπαίδευτο ;

Είναι θλιβερό στις ημέρες μας που συνθλίβεται  ο  ανώνυμος Έλληνας και Ελληνίδα από τις μυλόπετρες των μνημονίων και τον βρόγχο της εγκληματικότητας κατά της ζωής και περιουσίας του , να απαιτείται από τους εκπροσώπους του Έθνους η ικανοποίηση προσωπικών επιθυμιών , ενώ κατά τα άλλα…..συμφωνούν για την αναγκαιότητα του μέτρου, αλλά για τους άλλους….Μου θυμίζει , ότι δεν έχει άλλάξει τίποτα, όταν πρό ετών κάποιος Νομάρχης διατηρούσε ετσιθελικά αστυνομικό για την …..ασφάλειά του, ενώ η τοπική υπηρεσία ασφαλείας «στέναζε» από έλλειψη προσωπικού και όταν με συνεχείς αναφορές του τότε Δ/ντή Ασφαλείας για την επιστροφή στην υπηρεσία του αστυνομικού, έλαβε την δ/γή ότι θα διατίθεται στην υπηρεσία μόνο  Κυριακές και αργίες, γιατί τις καθημερινές φρουρούσε το ……Νομαρχιακό κτίριο……..τις  οποίες αργίες βέβαια ο εν λόγω ζητούσε  το….ρεπό του…. Μετά από αυτά και άλλα πολλά,  μετά από τόσα χρόνια και ενώ ως Κράτος φθάσαμε στην κατάπτωση , η ίδια απαράδεκτη κατάσταση και «κοτζαμπάσικη» νοοτροπία θέλει να διαιωνίζεται…..χωρίς όρια ηλικίας.

Η -επιεικώς- απαράδεκτη και εξευτελιστική  κατάσταση, επιτέλους πρέπει να λάβει εδώ και τώρα τέλος. Όχι αξιότιμοι εκπρόσωποι της , Κεντρικής, η τοπικής εξουσίας , δεν κινδυνεύετε από κανένα εχθρό,- εκτός ίσως αν θεωρείτε ότι εχθρός είναι η διαμαρτυρία του πολίτη,- από εκείνο ίσως που κινδυνεύετε είναι από τον…. εαυτό σας, τον φίλο η τη φίλη σας……Για ξανασκεφθείτε το.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ