Δεν υπάρχει άμεσο θέμα λιγνίτη αλλά πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις

ΓΡΑΦΕΙ ο Αθανάσιος Παιδής
Περιφερειακός σύμβοιυλος
 

Η απόφαση του Ευρωαπαικου Δικαστηριου αλλάζει τελείως τα δεδομένα που είχαμε μέχρι σήμερα και κάνει τις εξελίξεις απρόβλεπτες . Η απόφαση του 2008 μπορούσε να υλοποιηθεί με την  παραχώρηση του κοιτάσματος της Βευης . Η ακύρωση αυτής της απόφασης αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά μετά την απόφασή υπάρχει περίπτωση για πιθανή εξόρυξη του Λιγνίτη να έχουμε απέναντι μας το κράτος και τη Δέη και όχι κάποιο ιδιώτη.

Ο  στόχος της Επιτροπής ήταν να δημιουργήσει νομολογία στην υπόθεση των «ελληνικών λιγνιτών» με στόχο να χτυπήσει στη συνέχεια την κυρίαρχη θέση εταιρειών όπως η EdF και η RWE σε φθηνά καύσιμα που εκμεταλλεύονται κατ’ αποκλειστικότητα από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας αντίστοιχα. Για τη μεν RWE να αναφέρουμε ότι εκμεταλλεύεται με παραχώρηση τα τεράστια κοιτάσματα λιγνίτη της χώρας. Για τη δε EdF ότι έχει στην κυριότητά της τα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας. Υπό αυτή την έννοια, η ΔΕΗ μπορεί να είχε ως αντίπαλό της την Κομισιόν, ωστόσο την ίδια στιγμή είχε στο πλευρό της το ισχυρό λόμπι των δύο μεγαλύτερων εταιρειών ηλεκτρισμού στην Ευρώπη…

Η επόμενη εξέλιξη  που θα ήταν ανησυχητικη  θα ήταν η πώληση της ΔΕΗ π.χ. στη Γερμανική RWE με δεσμευτικούς όρους από το Ελληνικό κράτος .

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ