Ηχηρό μήνυμα αντίστασης στα νέα μέτρα από τη Λάρισα

Με το σύνθημα «Εμπρός λαέ ξεσηκωμός στα μέτρα της κυβέρνησης κανείς συμβιβασμός» χιλιάδες εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου έστειλαν από την κεντρική πλατεία της Λάρισας μήνυμα αντίστασης στην πολιτική στυγνής λιτότητας που επιβάλουν η τρόικα των δανειστών και η τρόικα της συγκυβέρνησης..

Την ίδια ώρα δημόσιοι υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία ταχυδρομείου συμμετέχοντας στην απεργιακή συγκέντρωση του Ν.Τ. Λάρισας της ΑΔΕΔΥ είπαν το δικό τους δεν πάει άλλο στα νέα σκληρά μέτρα. Η χθεσινή κινητοποίηση ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στη Λάρισα με την αγορά να έχει νεκρώσει, τον ιδιωτικό τομέα να υπολειτουργεί, τους καθηγητές να έχουν συμμετοχή που άγγιζε το 25%, τους δασκάλους συμμετοχή στο 15% και τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ να συμμετέχουν στην απεργία σε ποσοστό 85%.

 

ΕΚΛ – ΠΑΜΕ

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση του ΕΚΛ ήταν ο πρόεδρος του κέντρου Τάσος Τσιαπλές ο οποίος έκανε λόγο για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και για κλίμα τρομοκρατίας στους εργαζόμενους, ενώ αναφερόμενος στα νέα βάρβαρα όπως τα χαρακτήρισε μέτρα σημείωσε ότι η συγκυβέρνηση και η τρόικα με συνοπτικές διαδικασίες, μας γυρνούν στην εποχή του σκλαβοπάζαρου.

Ο κ. Τσιαπλές υποστηρίζοντας ότι τα χρέη δημιουργήθηκαν από την πολιτική ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ, που υπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλίων, παρουσίασε συγκλονιστικά στοιχεία που δείχνουν τα εξής:

–  4 ελληνικές τράπεζες κατέχουν το 30% των κρατικών ομολόγων του χρέους. Δηλαδή, αυτές δάνειζαν το κράτος με υψηλά επιτόκια για να χρηματοδοτεί εξοπλιστικά προγράμματα που επέβαλε το ΝΑΤΟ, για να χρηματοδοτήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τις επενδύσεις καπιταλιστών. Ξεζουμίζουν το λαό, συγκεντρώνουν κεφάλαια και γίνονται και δανειστές του κράτους άμεσα για να αυξήσουν τα κέρδη τους ή έμμεσα δίνοντας δάνεια σε τρίτους με κρατική εγγύηση.

– 600 δισ. € έχουν μόνο στις τράπεζες της Ελβετίας οι καπιταλιστές.

– Οι εταιρείες που είναι στο χρηματιστήριο κέρδισαν 35 δισ. € την τριετία 2007-2009.   Η ΕΤΕ την τελευταία 5ετία κέρδισε 6,3 δισ. €.

– Με τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από 35% σε 25%, χαρίστηκαν στις μεγαλοεπιχειρήσεις 5,1 δισ. €.

– 10.000 ελληνικές offshore εταιρείες διακινούν 500 δις € και το δημόσιο χάνει ετησίως πάνω από 6 δισ. € από φόρους.

– Η εισφοροδιαφυγή εργοδοτών φτάνει τα 8 δισ. € ετησίως. 5.000 επιχειρήσεις οφείλουν 31 δισ. € στο δημόσιο. Χώρια οι μίζες, οι διαγραφές προστίμων δισ. €, χώρια τα 130 δισ. € στις τράπεζες που δανείζουν το κράτος ως τοκογλύφοι.

– Ελληνες επιχειρηματίες εμφανίζουν 220 ιδιωτικά αεροπλάνα στα ελληνικά νηολόγια (χώρια εκείνα στου εξωτερικού, χώρια τα κότερα που στοιχίζουν δισ, ευρώ). Πέρσι ο πρόεδρος του ΣΕΒ, αγόρασε από έκθεση του Λονδίνου πίνακα 1,5 εκατ. €. Όσα θα βγάλει ένας εμποροϋπάλληλος δουλεύοντας 90 χρόνια!».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιαπλέ που εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά των κομμάτων της συγκυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε φασιστική τη Χρυσή Αυγή, οι εργαζόμενοι πρέπει α συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ, με την πρότασή του για ένα ισχυρό λαϊκό μέτωπο με την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ.

ΝΤ ΑΔΕΔΥ – ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ ήταν ο πρόεδρος του τμήματος Δημ. Παπαποστόλου ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα παλέψουν για να υπερασπιστούν  με όλες τους τις δυνάμεις τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια, τη δουλειά και τη ζωή τους.

Ο κ. Παπαποστόλου μίλησε για την πιο σκληρή και άδικη πολιτική που εφαρμόστηκε ποτέ σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κοινωνία στενάζει από τις περικοπές, τις φοροεπιδρομές και την ακρίβεια και αυτοί ζητούν και απαιτούν νέα βάρβαρα και εξοντωτικά μέτρα και περικοπές που το κύριο βάρος τους το επωμίζονται ξανά οι μισθωτοί, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι εργαζόμενοι και κοινωνία διεκδικούν και απαιτούν να απορριφθεί κατηγορηματικά κάθε σκέψη ή πρόταση για νέες περικοπές και ανατροπές στους μισθούς, τις συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις, καθώς και για νέες φοροεπιδρομές κατά των «μόνιμων υποζυγίων» μισθωτών και συνταξιούχων.

Εν τω μεταξύ οι αυτοαπασχολούμενοι που συγκεντρώθηκαν στο Επιμελητήριο συντεταγμένα κατευθύνθηκαν στην πλατεία Ταχυδρομείου. Εκεί ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γ. Τσιαπλές στο χαιρετισμό του περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά χαρακτήρισε ταφόπλακα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα νέα μέτρα του πακέτου των 11,5 + 2 δισ. ευρώ που οριστικοποιεί κατ’ εντολή της τρόικας η κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση ήταν παρόντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ στην πορεία που ακολούθησε συμμετείχε και ο περιφερειάρχης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ