Θ. Ψύρρας: Με χρήματα του λαού πληρώνονται οι πωλητές ρεύματος

Ο βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, με θέμα την παραχώρηση του 25% του ανταποδοτικού τέλους υπέρ της ΕΡΤ ΑΕ για ΛΑΓΗΕ Α.Ε.

Στην ερώτησή του ο κ. Ψύρρας αναφέρει ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση την οποία υπογράφουν ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Αριθμός Φύλλου 2317, 10/08/2012) ορίζεται ότι “Το ποσοστό της προβλεπόμενης στις διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 1730/1987 εισφοράς υπέρ της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., το οποίο αποτελεί πόρο του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του ν. 2773/1999, που διαχειρίζεται ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΛΑΓΗΕ Α.Ε.), ορίζεται σε είκοσι πέντε τοις εκατό (25%). Το ποσοστό αυτό θα επανακαθορίζεται ετησίως”.

Με άλλα λόγια, το 25% του ανταποδοτικού τέλους που καταβάλλει ο έλληνας φορολογούμενος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για την ΕΡΤ, περίπου 75 εκατ. ευρώ δηλαδή, θα πηγαίνει στον ΛΑΓΗΕ Α.Ε. Πρόκειται για την εταιρία που διαχειρίζεται τα σχετικά με την αγορά ενέργειας στην Ελλάδα. Η εν λόγω εταιρία έχει έλλειμμα άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ και αδυνατεί να εξοφλήσει τις οφειλές της στους χιλιάδες πολίτες που τοποθέτησαν φωτοβολταϊκά συστήματα. Με τα οριζόμενα στην ΚΥΑ, ένα από τα τέσσερα ευρώ που πληρώνουν οι Έλληνες για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση θα χρησιμοποιείται, για να εξοφληθούν ιδιώτες επενδυτές φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Επειδή,  στο Νόμο 1730/1987, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, (άρθρο 14 παρ. 2) ορίζεται ότι “Οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές της ΕΡΤ-ΑΕ αποβλέπουν στην εκπλήρωση των στόχων της Δημόσιας Υπηρεσίας, εξυπηρετούν τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες της κοινωνίας και αποτελούν παράγοντας της διασφάλισης της πολυφωνίας….  Ως αντιπαροχή για το δικαίωμα λήψης των παραπάνω εκπομπών ορίζεται και εισπράττεται από την ΕΡΤ- ΑΕ, στην οποία και περιέχεται ανταποδοτικό τέλος (εισφορά)”. Δηλαδή, πουθενά δεν αναφέρεται ότι το τέλος προορίζεται και για την ενέργεια (φωτοβολταϊκά).

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

1) Ρωτήθηκαν οι Έλληνες πολίτες για το εάν συμφωνούν να χορηγείται μέρος των χρημάτων τους για να πληρώνονται ουσιαστικά ιδιωτικά συμφέροντα, ήτοι οι πωλητές ρεύματος μέσω φωτοβολταϊκών;

2) Πώς προτίθενται οι συναρμόδιοι Υπουργοί να αποκαταστήσουν την κοινωνική αδικία; Σε ποιες ειδικότερες ενέργειες σκέπτονται να προβούν;

3) Με ποιό τρόπο θα καλυφθεί το έλλειμμα που θα προκύψει στην ΕΡΤ Α.Ε.;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ