Ο απώτερος συμβιβασμός: οι ευνούχοι ζουν περισσότερο

Μια μελέτη των ευνούχων που ζούσαν στη βασιλική αυλή της Κορέας, βρήκε ότι οι άνδρες χωρίς όρχεις ζουν περισσότερο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αυλικοί ευνούχοι της δυναστείας Chosun ζούσαν μέχρι τα 70 κατά μέσο όρο, ή 14 με 19 χρόνια περισσότερο από ό,τι οι “άθικτοι” άνδρες παρόμοιας κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης…

Τρεις από τους 81 ευνούχους που μελετήθηκαν έζησαν μέχρι τα 100 ή και περισσότερο, με αποτέλεσμα η ομάδα αυτή να έχει περίπου 130 φορές περισσότερους υπεραιωνόβιους από όσους ζουν σήμερα στις ανεπτυγμένες χώρες.

Κατά τη διάρκεια της δυναστείας, η οποία διήρκεσε από το 1392 μέχρι το 1910, τα αγόρια στην Κορέα μερικές φορές ευνουχίζονταν, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην προνομιακή ζωή του παλατιού.

Οι ευνούχοι απασχολούνταν ως φύλακες ή υπηρέτες στα χαρέμια σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Ασία, ενώ οι ευνούχοι της δυναστείας Chosun είχαν το δικαίωμα να παντρευτούν και να κάνουν οικογένειες υιοθετώντας παιδιά.

Ο Kyung-Min Jin του Πανεπιστημίου Inha και ο Cheol Koo-Lee από το πανεπιστήμιο της Κορέας πιστεύουν ότι η μακροβιότητα των ευνούχων δεν οφειλόταν απλά και μόνο στον προνομιακό τρόπο ζωής τους.

“Εκτός από μερικούς ευνούχους, οι περισσότεροι ζούσαν έξω από το παλάτι και ξόδευαν χρόνο μέσα στο παλάτι μόνο όταν ήταν σε υπηρεσία,” δήλωσε ο Min στο Reuters. Αντίθετα, ο μέσος όρος ζωής των βασιλέων, που περνούσαν όλη τη ζωή τους μέσα στο παλάτι, ήταν μόλις 47 ετών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα θηλυκά θηλαστικά γενικά ζουν περισσότερο από τα αρσενικά, και μία εξήγηση είναι ότι η τεστοστερόνη εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής νόσου.

Οι επιστήμονες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι ο ευνουχισμός παρατείνει τη διάρκεια ζωής συνήθως στα ζώα, αλλά οι μελέτες σε ανθρώπους απέβησαν άκαρπες.

Αν και τα δεδομένα από ψυχικά ασθενείς άνδρες που ζουν έγκλειστοι σε ειδικά κέντρα, έδειξαν ότι ζουν περισσότερο, η διάρκεια ζωής των ευνουχισμένων δεν ήταν σημαντικά διαφορετική από τους μη ευνουχισμένους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology.

Πηγή: reuters.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ