Νωρίς ξύπνησε για τη ΔΟΥ ο δήμαρχος Τυρνάβου…

Τελικά αφού όλο το προηγούμενο διάστημα φωτογραφιζόταν με τον τότε βουλευτή κ. Αστ. Ροντούλη λέγοντάς μας ότι η ΔΟΥ θα παραμείνει στον Τύρναβο ο δήμαρχος κ. Ν. Μαλάκος κατάφερε μόλις την Τρίτη να ξυπνήσει από τον βαθύ του ύπνο και μετά από τις διαμαρτυρίες των λογιστών και του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου, αλλά και την παρέμβαση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ εδέησε να στείλει επιστολή στον υφυπουργό Οικονομικών ζητώντας να παραμείνει η υπηρεσία στον Τύρναβο.

Η επιστολή που έχει αναρτηθεί σήμερα στην ιστοσελίδα του δήμου αναφέρει τα εξής:

“Η ΔΟΥ Τυρνάβου αποτελεί μία από τις κομβικότερες ΔΟΥ όλης της χώρας, αφού εξυπηρετεί περιοχές τριών Δήμων (ολόκληρο το Δήμο Τυρνάβου, τις περιοχές Μεσοχωρίου, Βλαχογιαννίου και Μεγάλου Ελευθεροχωρίου του Δήμου Ελασσόνας και τη Φαλάννη και Δασοχώρι του Δήμου Λάρισας) συνολικού πληθυσμού 40.000 περίπου κατοίκων και ολόκληρη τη βιομηχανική ζώνη κατά μήκος της Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης, μέχρι τις παρυφές του Δήμου Ελασσόνας. Πρόκειται για μια ΔΥΟ που δέχεται ετησίως 17.500 φορολογικές δηλώσεις (αμέσως μετά τις 3 ΔΟΥ της πόλης της Λάρισας), η ετήσια εισφορά της στο ταμείο του Κράτους ανέρχεται στο ποσό των 15.000.000 ευρώ, ενώ από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων έχει εισπράξει το 15% περίπου με μόλις 9 άτομα προσωπικό, όταν άλλες ΔΟΥ της πόλης της Λάρισας μετά βίας έχουν αγγίξει το 5% με τριπλάσιο ή τετραπλάσιο προσωπικό.

Βασιζόμενοι επομένως σε όλα τα ανωτέρω επίσημα στοιχεία, έρχεται το Υπουργείο Οικονομικών και βιαίως, δίχως ουδεμία οργάνωση, να κλείσει τη ΔΟΥ Τυρνάβου και να τη μετεγκαταστήσει στην Α` ΔΟΥ Λάρισας, μιας και δεν προνοήθηκε ούτε ο χώρος μετεγκατάστασης των υπαλλήλων ούτε όλο το αρχειακό υλικό της ΔΟΥ Τυρνάβου. Σημειωτέον δε αποτελεί το γεγονός πως ήδη ο Δήμος Τυρνάβου με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 16432/6-7-2012 έγγραφό του προς την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (Τμήμα Λάρισας) δηλώνει την πρόθεσή του να προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ δημοτικά ακίνητα προς το Υπουργείο των Οικονομικών, με σκοπό να στεγαστεί η ΔΟΥ του Τυρνάβου στην πόλη του Τυρνάβου ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ!!! και έτσι να απομειωθεί το κόστος λειτουργίας της, έγγραφο που ακόμη δεν έχει δυστυχώς απαντηθεί.

Κύριε Υφυπουργέ.

Η διαφαινόμενη με τον ανωτέρω τρόπο μετεγκατάσταση της ΔΥΟ Τυρνάβου στην Α’ ΔΟΥ Λάρισας (δηλαδή, αλλού το προσωπικό και αλλού το αρχείο, αλλά και η διαφαινόμενη μίσθωση ακινήτου εκ μέρους του ΥΠΟΙΚ στην πόλη της Λάρισας, με μοναδικό σκοπό να αποθηκευτούν τα αρχεία του Τυρνάβου στη Λάρισα) αποδεικνύει προχειρότητα στον σχεδιασμό και το αποτέλεσμα θα είναι αφενός μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία των φορολογουμένων (αλλού το αρχείο και αλλού οι υπάλληλοι, πώς θα θεωρούν τα βιβλία οι ελεύθεροι επαγγελματίες, πώς θα λαμβάνει κάποιος θεωρημένα αντίγραφα του αρχείου όταν δε θα υπάρχει υπάλληλος στο αρχείο στον Τύρναβο, πώς θα φθάνει ο φορολογούμενος κάτοικος από το Μεγάλο Ελευθεροχώρι ή το Βλαχογιάννι στη Λάρισα, διανύοντας μια απόσταση 50 χιλιομέτρων έναντι 30 στον Τύρναβο και άλλου είδους οικονομικές δοσοληψίες, κυρίως των αγροτών κλπ) και αφετέρου μια σοβαρή υστέρηση των εσόδων, μιας και το ΤΑΧΙS 2 δεν λειτουργεί ακόμη. Όλα τα ανωτέρω ερωτήματα, εάν δεν απαντηθούν με πρακτικές λύσεις για τον φορολογούμενο θα δημιουργήσουν περαιτέρω εντάσεις, έντονη αρρυθμία στις συναλλαγές και ουσιαστική παράλυση του φορολογικού και φοροδοτικού μηχανισμού στην περιοχή της ΔΟΥ Τυρνάβου, μιας και η μετεγκατάσταση της ΔΟΥ στη Λάρισα δεν επιλύει ούτε το μείζον θέμα της εξυπηρέτησης του πολίτη αλλά και ούτε της μείωσης των λειτουργικών εξόδων του ΥΠΟΙΚ. Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή η λύση δεν είναι εφικτή και δόκιμη τόσο για την περιοχή μας όσο και για μία από τις κεντρικότερες λειτουργίες του Κράτους, που είναι η φοροεισπρακτική του ικανότητα”.

Δυστυχώς για το δήμο Τυρνάβου και τους κατοίκους του τα αντανακλαστικά του δημάρχου είναι τέτοια που οδηγούν με ασφάλεια στο κλείσιμο μιας ακόμη υπηρεσίας. Αντι να είχε παραδειγματιστεί από τη στάση του συναδέλφου του δημάρχου Ελασσόνας ο οποίος στο άκουσμα της πιθανότητας να κλείσει η ΔΟΥ στην Ελασσόνα συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη και ξεκίνησε συντονισμένες πιέσεις που απέφεραν αποτέλεσμα. ο κ. Μαλάκος προτίμησε όλο το προηγούμενο διάστημα να σφυρίζει αδιάφορα και να ασχολείται με το πώς θα βολέψει ποιόν στο δημαρχείο. Τώρα πλέον θα έχει να μας λέει ότι αγωνίστηκε δια της επιστολής και δια των φωτογραφίσεων…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ