Πανεπιστημιακοί ιατροί χειρουργούν στο ΙΑΣΩ Λάρισας

Καταγγελία των ιδιοκτητών των κλινικών ΘΕΟΤΟΚΟΣ, ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣμ ΠΑΤΣΙΔΗ και ΥΓΕΙΑ

Με την παρούσα ανοιχτή επιστολή επιθυμούμε να ενημερώσουμε δημόσια το κοινό σχετικά με ορισμένη πρακτική του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και ορισμένων εκ των πανεπιστημιακών ιατρών του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΠΓΝΛ). Το θέμα απασχολεί την πλειοψηφία των ιατρών στην πόλη μας, τις κλινικές μας αλλά και αφορά τα συμφέροντα κάθε πολίτη της ευρύτερης περιοχής και έχει ευρύτερες σοβαρές κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές, φορολογικές, ασφαλιστικές και ηθικές προεκτάσεις.

Ήδη εδώ και μήνες πανεπιστημιακοί ιατροί του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εργαζόμενοι σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες που είναι εγκατεστημένες στο ΠΠΓΝΛ, φέρονται να εκτελούν χειρουργικές επεμβάσεις αλλά και να δέχονται ασθενείς σε βάση ιατρείου μέσα σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Λάρισας και συγκεκριμένα στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Η παραπάνω πρακτική, σύμφωνα με τον νόμο και ενδεικτικά σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. Υ33/ Γ. Π. Οικ. 44048/ 27. 04. 2012 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας προς τον Διοικητή του ΠΠΓΝΛ, κ. Σκυλλάκο, όπως και με το υπ’ αρ. Πρωτ. 3118/ 14. 05. 2012 έγγραφό της Δ/νσης Δημοσίας Υγείας, Περιφέρεια Θεσσαλίας (που κοινοποιήθηκε σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές συμπεριλαμβανομένου του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας), στηριζόμενο στο υπ’ αριθμ. Πρωτ. Υ4ε/ 46640/ 09. 05. 2012 έγγραφό της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι παράνομη και απαγορεύεται από τις σχετικές διατάξεις. Το άρθρο 11 παρ. 4 του Ν. 2889/ 2001, αναφέρει:”απαγορεύεται στους πανεπιστημιακούς ιατρούς που εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή των ΑΕΙ η παροχή υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση περιλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου σε ιδιωτικές κλινικές ή σε ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν ασφαλιστικά υπηρεσίες υγείας καθώς και η εγκατάσταση ιδιωτικών ιατρείων ή ιατρικών μηχανημάτων εντός των παραπάνω ιδιωτικών φορέων”.

Η σχετική απαγόρευση του νόμου ετέθη από τον νομοθέτη κατόπιν στάθμισης των επαγγελματικών συμφερόντων των εμπλεκομένων μερών, αφενός πανεπιστημιακών ιατρών αφετέρου κλινικών και ιδιωτών ιατρών – φυσικών προσώπων, και κυρίως για λόγους που αφορούν το συμφέρον και την υγειονομική περίθαλψη κάθε πολίτη της χώρας μας.

Οι κλινικές μας τηρούν τις σχετικές διατάξεις του νόμου και συμμορφώνονται στις απαγορεύσεις που περιέχονται στα ανωτέρω διοικητικά έγγραφα του αρμοδίου Υπουργείου Υγείας, σε αντίθεση με το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.

Παρά τις μέχρι τώρα έγγραφες αναφορές και οχλήσεις μας στις αρμόδιες Υπηρεσίες, που ασφαλώς είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερομένου, δεν έχουμε λάβει επίσημη απάντηση ούτε έχει σταματήσει η ως άνω πρακτική. Επιτέλους, γιατί οι θεματοφύλακες της νομιμότητας δεν δρουν άμεσα και αποφασιστικά για την εξάλειψη του φαινομένου αυτού;

Η αναποτελεσματικότητα των αρμοδίων οργάνων και η συνέχιση του φαινομένου μας αναγκάζει να απευθύνουμε ΔΗΜΟΣΙΑ έκκληση σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, την ηγεσία του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, το ΠΠΓΝΛ, το Υπουργείο Υγείας, τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, πλέον δε και προς την Εισαγγελική Αρχή και κάθε άλλο αρμόδιο πρόσωπο για να προβούν στον έλεγχο και την κατά τον νόμο αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού θέματος, με σκοπό την εξάλειψη του φαινομένου.

Ακόμη καλούμε ΔΗΜΟΣΙΑ την ηγεσία του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας να συγκαλέσει ΑΜΕΣΑ έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του συλλόγου για να συζητηθεί το πολύ σοβαρό αυτό θέμα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ