Συγγραφέας λογοτεχνικού βιβλίου ο Εκτ. Νασιώκας

Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του πρώην υπουργού και βουλευτή Εκτορα Νασιώκα «Ο Αγωγιάτης» (Εκδόσεις Ανέμη) παρουσιάζεται την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου στις 8 μ.μ. στη Στοά του Βιβλίου (Πεσματζόγλου 5 και Σταδίου) στην Αθήνα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι πρώην υπουργοί Αλέκος Παπαδόπουλος και Σταύρος Μπένος, ενώ  αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Αλμπέρτο Φάις. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μακρής.

«Ο Αγωγιάτης» είναι μυθιστόρημα στο οποίο περιέχονται πολλά στοιχεία από τα βιώματα και τις προσωπικές αναζητήσεις του συγγραφέα. Κεντρικός ήρωας είναι ο Πάνος Θώδος, ο πατέρας του Έκτορα Νασιώκα, ο αγωγιάτης που νυχθημερόν διέσχιζε τα, έρημα σήμερα, μονοπάτια της Αργιθέας στα ορεινά του νομού Καρδίτσας, μεταφέροντας προϊόντα από και προς την αγορά του Μουζακίου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου, «μέσα από τη ζωή ενός εκατοντάχρονου ανθρώπου, του μπάρμπα-Πάνου του Θώδου, περνάει η ιστορία του περασμένου αιώνα της πατρίδας μας. Οι βαλκανικοί και οι παγκόσμιοι πόλεμοι, οι δικτατορίες και τα κινήματα, οι εμφύλιοι πόλεμοι και οι διχασμοί, οι μεγάλες επιτυχίες και οι εθνικές τραγωδίες, όλες οι περιπέτειες αυτού του δύσμοιρου λαού εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη όπως θα διαβάζει τις σελίδες αυτού του μυθιστορήματος.

Ιδιαίτερα περιγράφεται η ζωή των ανθρώπων της ορεινής Αργιθέας των Αγράφων. Η ιστορία της περιοχής, τα ήθη και τα έθιμα ενός φτωχού αλλά περήφανου και σκληροτράχηλου ορεσίβιου λαού. Το βιβλίο μόνο ιστορικό όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Το ιδιαίτερο γνώρισμά του είναι ότι όλες οι ιστορικές αναφορές που υπάρχουν, γίνονται μόνο μέσα από τις βιωματικές περιπέτειες των πρωταγωνιστών του μυθιστορήματος.

(…) Το βιβλίο το διατρέχει μια ιδιαίτερη αντίληψη για τη ζωή και το θάνατο, το φυσικό και το μεταφυσικό, το υπαρκτό και το φανταστικό. Ο ήρωας του μυθιστορήματος πορεύτηκε όλη του τη ζωή μέσα σε μια μεγάλη αντίφαση. Σταθερός οδηγός του ήταν οι ισχυροί δεσμοί του με την οικογένεια και τις παραδόσεις, αλλά και η επίμονη θέλησή του να αλλάξει τη φορά των πραγμάτων αλλάζοντας πρώτα τον εαυτό του».

* Ο Έκτορας Νασιώκας γεννήθηκε το 1952 σ’ ένα μικρό ορεινό χωριό της Αργιθέας, το Σπυρέλο, το σημερινό Πετροχώρι. Ήταν το δέκατο και τελευταίο παιδί μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας. Πορεύτηκε σαν παιδί τις δύσβατες αργιθεάτικες στράτες, σε συνθήκες ανέχειας αφενός και ενός απροσδιόριστου φόβου και ανασφάλειας, αφετέρου, αποτέλεσμα του κλίματος που επικρατούσε στην πατρίδα μας μετά τον εμφύλιο. Γι’ αυτό δέθηκε με την οικογένειά του και τον τόπο του. Αυτά τα δύο υπήρξαν πάντοτε οι δυο σταθερές που τον σημάδεψαν και τον συνόδεψαν σε όλη του τη ζωή.

Είχε την τύχη να έχει δυο γονείς που ανέθρεψαν τα παιδιά τους με κανόνες, αρχές και, προπάντων, με αγάπη και φροντίδα για να ακολουθήσουν το δρόμο της εντιμότητας και της αξιοπρέπειας. Ο τόπος του από την άλλη, η πανέμορφη Αργιθέα, οι συγχωριανοί του, τα ήθη και τα έθιμα, η ιστορία των προγόνων του αποτελούσε το ασφαλές πλαίσιο πάνω στο οποίο ονειρεύονταν να χτίσει τη δική του ζωή.

Γι’ αυτό η πορεία του, οι σπουδές του, η άσκηση της ιατρικής ειδικότητας της κλινικής Ογκολογίας, η κοινωνική του δράση, η συμμετοχή του στα κοινά στο Δήμο της Λάρισας, στη Νομαρχία της Βέροιας, στη Βουλή και στο Υπουργείο Υγείας καθώς και η δημιουργία της δικής του οικογένειας πάταγαν πάντοτε πάνω στις δύο αυτές σταθερές.

Όσα άλλα μονοπάτια κι αν περπάτησε από τον Άθω του Αγίου Όρους και τον Μύτικα του Ολύμπου ως τα κυβερνητικά σαλόνια και τα διεθνή φόρουμ, οι στράτες της Αργιθέας αποτελούσαν πάντα το απάνεμο λιμάνι της προσωπικής του ηρεμίας και αναγέννησης. Αποτελούσαν καταφύγιο και κολυμβήθρα για τους διαλογισμούς του. Ο τόπος για να ψάχνει κάθε φορά τις απαντήσεις στα ερωτήματα που του έβαζε η ζωή.

Το μυθιστόρημα «Ο Αγωγιάτης» είναι το πρώτο που εκδίδει και περιέχει πολλά στοιχεία από τα δικά του βιώματα και τις προσωπικές του αναζητήσεις τροχοδρομώντας πάνω στις δικές του σταθερές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ