Τι συμβαίνει στο μυαλό της μαμάς όταν γεννάει αγόρι;

Μια μητέρα μπορεί να έχει πάντα τα παιδιά της στο μυαλό της, στην κυριολεξία. Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι τα κύτταρα από τα έμβρυα μπορούν να μεταναστεύσουν στον εγκέφαλο των μητέρων τους, λένε οι ερευνητές…

Παραμένει αβέβαιο κατά πόσο αυτά τα κύτταρα μπορούν να είναι χρήσιμα ή βλαβερά για τις μητέρες, ή ενδεχομένως και τα δύο, πρόσθεσαν οι επιστήμονες.

Πρόσφατα ευρήματα έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι μητέρες και τα έμβρυα ανταλλάσσουν συχνά κύτταρα που μπορούν να επιβιώσουν στο σώμα για χρόνια, ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως microchimerism.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι σε ποντικούς, τα εμβρυϊκά κύτταρα μπορούσαν να μεταναστεύουν μέσα στους εγκεφάλους των μητέρων. Τώρα, οι ερευνητές έχουν τα πρώτα στοιχεία ότι τα εμβρυϊκά κύτταρα κάνουν το ίδιο και στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τους εγκεφάλους 59 γυναικών που είχαν πεθάνει μεταξύ των ηλικιών 32 και 101. Έψαξαν για σημάδια ανδρικού DNA, το οποίο, λογικά θα προέρχονταν από τα κύτταρα του γιους. (Έψαξαν για ανδρικό DNA, επειδή το θηλυκό DNA θα ήταν πιο δύσκολο να τα διακρίνουν από τα γονίδια της μητέρας.)

Σχεδόν τα δύο-τρίτα των γυναικών -37 από τις 59- βρέθηκαν να έχουν ίχνη του αρσενικού χρωμοσώματος Υ σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου τους. Η επίδραση αυτή ήταν προφανώς μακράς διαρκείας: Η γηραιότερη γυναίκα στην οποία ανιχνεύτηκε εμβρυϊκό αρσενικό DNA ήταν 94.

Το αμυντικό σύστημα  -γνωστό ως φράγμα αίματος-εγκεφάλου-  εμποδίζει πολλά φάρμακα και μικρόβια που κυκλοφορούν στο αίμα να μπουν στον εγκέφαλο. Ωστόσο, οι γιατροί έχουν βρει ότι το φράγμα αυτό γίνεται πιο διαπερατό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πράγμα που θα μπορούσε να εξηγήσει και πώς αυτά τα εμβρυϊκά κύτταρα μετανάστευσαν στον εγκέφαλο των μητέρων τους.

Παρότι 26 από τις γυναίκες δεν είχαν σημάδια διαταραχών του εγκεφάλου όταν ζούσαν, οι άλλες 33 είχαν νόσο Alzheimer. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες με νόσο Αλτσχάιμερ είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν αρσενικό DNA στον εγκέφαλό τους.

“Η πιο σημαντική συνέπεια των ευρημάτων μας είναι οι θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις του microchimerism στον εγκέφαλο για έναν αριθμό διαφορετικών ασθενειών που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, περιλαμβανομένων των εκφυλιστικών νόσων και του καρκίνου,” είπε ο William Chan, ανοσολόγος στο Fred Hutchinson Cancer Research Center στο Σηάτλ.

Μελλοντική έρευνα μπορεί να εξετάσει αν τα εμβρυϊκά κύτταρα στον εγκέφαλο παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου Alzheimer. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν οτι η νόσος εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες που είχαν πολλές κυήσεις σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς παιδιά.

Οι ερευνητές, επίσης, θέλουν να δουν τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν τα κύτταρα της μητέρας στην ανάπτυξη και την υγεία των απογόνων της, σύμφωνα με τον Lee Nelson, γιατρού στο κέντρο Hutchinson.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 26 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό PLoS ONE.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ